כנס מדדים
בועז נגר, יו"ר קסם מדדים: "מנהלי השקעות עוזבים לטובת קרנות גידור"
בכנס מדדים 2017 של כלכליסט בשיתוף עם קסם מדדים הסביר נגר כי הסיבה לנטישה היא שאותם מנהלי השקעות אינם יכולים להיות מתוגמלים כיום עפ"י ביצועים
"מנהלי השקעות עוזבים את שוק ניהול ההשקעות לטובת קרנות גידור", כך אמר לפני שעה קלה (ג') בועז נגר, יו"ר קסם מדדים בכנס מדדים 2017 של כלכליסט בשיתוף עם קסם מדדים.
נגר הסביר כי הסיבה לנטישת מנהלי השקעות את ניהול קרנות הפנסיה קרנות ההשתלמות ואפיקי השקעה נוספים לטובת קרנות הגידור, היא משום שאינם יכולים להיות מתוגמלים כיום על פי ביצועים ועפ"י מנגנון שמעודד לקיחת סיכונים.
"על פי דו"ח הממונה על הביטוח והחיסכון, פוליסות הביטוח המשתתפות ברווחים השיגו 8.2% תשואה באותן שנים שבין 2015-2003 - זאת לעומת קרנות הפנסיה החדשות, וקופות הגמל החדשות שהשיגו תשואה של 7%. לשם השוואה מדד המניות הכללי השיג באותה תקופה 11.1% ומדד האג"ח הכללי השיג תשואה של 6%", אמר נגר.
יצוין כי בפוליסות הביטוח המשתתפות ברווחים, חל אותו מודל תגמול מבוסס ביצועים מכיוון שהן כוללות תגמול של השתתפות ברווחים למנהל ההשקעות כנגזרת של ביצועי אותן פוליסות. פוליסות אלו הונפקו עד שנת 2004 בלבד.
בהתייחסו לאותה 'תשואה עודפת' של פוליסות משתתפות ברווחים לעומת יתר אפיקי ההשקעה, אמר נגר כי "כדי לחדד עוד יותר את זה ניתן לראות כי בפוליסות שהונפקו עד 2004 מניבות באופן עקבי תשואה גבוהה יותר לכל שנה בהשוואה לתשואה באותה תקופה לפוליסות שהונפקו אחרי שנת 2004".
"בקרנות הגידור ובפוליסות המשתתפות עד שנת 2004 ישנה אותה עמלת הצלחה של שותפות ברווחים וזו גורמת ל'חוש השישי' לחדד את יתר החושים או במילים אחרות לקחת קצת יתר סיכון כדי לשפר תשואה לאורך זמן. רואים שעמלת ההצלחה הובילה לתשואות עדיפות ללקוחות בביטוחי המנהלים ושהיא מובילה ליצירת מנהלי השקעות בתחום קרנות הגידור. נכון שבתקופות משבר אז רמת הסיכון גבוהה יותר.
"בפרפרזה, אם תיקחו בתי השקעות שבהן הבעלים הוא גם מנהל ההשקעות אז בגדול נראה תשואה טובה יותר ולקיחת סיכונים שמנסה להשיג תשואה טובה יותר ללקוחות, זאת לעומת מנהלים שכירים שאין להם בעלות במניות.
"אז אם זה טוב אז מדוע רגולטור מתנגד? הוא מתנגד שעמלת ההצלחה תביא לחשש לנטילת סיכון מוגבר. הפתרון הוא כזה -Fulcrum Fee - זו עמלת הצלחה סימטרית: אם תכה את המדד אתה תתוגמל אך מצד שני אם לקחת סיכון מוגבר שהביא לתשואה נמוכה יותר אז דמי הניהול הקבועים יופחתו. מדובר במנגנון מצוין כי הוא סימטרי - מצד אחד נותן תמריץ ומנגד מונע מלקיחת סיכונים מיותרים", אמר יו"ר קסם מדדים.
להמחשת המנגנון עליו דיבר נגר: אם המדד השיג תשואה של 10% והקרן עשתה 10.2% תוכל לגבות עוד 0.2%. אם עשית תשואה הרבה יותר גבוהה תקבל עמלה של 0.4% אך לא מעבר לכך. הרגולטור קבע כי אם אתה מתחת ל10% אתה לא גובה דמי ניהול. דמי הניהול מופחתים ל-0.