סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

הנדל נגד חיבורי האינטרנט הפיראטיים במגזר הערבי: "ללא הסדרה ינותקו מהרשת"

חברות פיראטיות יידרשו לפנות למשרד התקשורת כדי להסדיר את הפעילות בתנאים מועדפים עד תחילת נובמבר. חברות שלא יעשו זאת ינותקו על ידי בזק ו-HOT מהרשת בהוראת משרד התקשורת

משרד התקשורת הודיע היום (א') על מהלך להסדרת שוק חיבורי התקשורת הפיראטיים והגברת האכיפה על מפיר חוק בתחום.
שר התקשורת יועז הנדל הכריז על הרפורמה שתאפשר לחברות שפועלות ללא רישיון היום להגיש בקשה להסדרת הפעילות שלהן עד לתחילת חודש נובמבר. חברות שיפעלו בדרך זו יוכלו לקבל רישיון לאספקת שירותי תקשורת בתנאים מקלים, ומנגד מי שלא יסדיר את פעילותו ינותק מהרשתות ויינקטו נגדו צעדי אכיפה.
2 צפייה בגלריה
אינטרנט פיראטי
אינטרנט פיראטי
אינטרנט פיראטי
(צילום: שאטרסטוק)
"ממשלות ישראל הקודמות קיבלו החלטה לא לקבל משילות על הנגב והגליל. אנחנו רואים את זה בפשיעה חקלאית, באלימות חסרת תקדים במגזר הערבי ובפגיעה במגזרים אלה", אמר הנדל. "כחלק מהכאוס הזה נפרסו רשתות תקשורת וחשמל פיראטיות. יש גניבה של חיבורים מספקים מאושרים, ואנחנו מאבדים את היכולת שלנו לעודד פריסה של תשתיות תקשורת מתקדמות באותם אזורים שנפגעים בגלל אותן חברות. צריך לוודא שרשתות פיראטיות לא עובדות. כדי שלאזרחים בצפון ובדרום, בפריפריה, יהיו רשתות וסיבים אופטיים בעוצמה גבוהה. נטפל ברשתות הפיראטיות, נשים קץ לתופעה למען אותם תושבים".
לפי נתוני משרד התקשורת, בשוק פעלו למעלה מ-50 חברות באופן פיראטי, כאשר 33 הגישו בקשה לספק אינטרנט בפס רחב, מתוכן הוענקו 23 רישיונות חדשים, ארבעה נמצאים בשלבים הסופיים של התהליך ושישה בטיפול. להערכת משרד התקשורת, פועלות עוד לפחות 25 חברות לא מוסדרות, בעיקר במגזר הערבי ובמגזר הבדואי. מדובר בחברות שמייצרות חיבורים פיראטיים לרשתות הקיימות של בזק ושל HOT, גם אם אלו אינן מגיעות לתוך היישובים עצמם.
2 צפייה בגלריה
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל
(צילום: אלכס קולומויסקי)
המהלך של הנדל נועד להשלים את תמונת המאמצים לפריסת סיבים אופטיים בישראל. לפי המתווה שהוסכם עם בזק, החברה תפרוס סיבים לכ-80% ממשקי הבית בישראל ובאזורים שבהם היא לא תפרוס תקיים המדינה מכרז לפריסת התשתיות באמצעות קרן תמרוץ שתמומן מהכנסות חברות התקשורת. אחת החששות הכבדים היו שחברות יבחרו לא לפרוס סיבים באזורים שבהם פועלים מפעילים פיראטיים כתוצאה מחוסר כדאיות כלכלית. המהלך הנוכחי נועד להסיר את המכשול הזה ולאפשר פרישת תשתיות בטכנולוגיה חדישה גם ביישובים אלה.
לדברי הנדל, "בעבר היו ניסיונות כאלה. הם לא צלחו בגלל לחץ פוליטי. חששו להפעיל את הסמכויות וחששו מהתנגשויות במגזר הערבי. אנחנו חושבים שזה הדבר הנכון לטובת המגזר הערבי. חברות שלא יבינו את המסר שיוצא מכאן ימצאו אכיפה נחושה. נקטע את השרשרת ולא ניתן להן לפעול". כחלק מהמאמצים סיפר הנדל כי קיים שיחות בנושא עם יו"ר רע"ם, מנסור עבאס.
במשרד התקשורת צמצמו כאמור את החובות הרגולטוריות לקבלת רישיון לאספקת שירותי תקשורת, ומי שיבקש להסדיר את פעילותו מול המשרד ייהנה מדרישות הון עצמי נמוכות משמעותית – כמיליון שקל במקום 15 מיליון שקל, וגם הערבויות הופחתו ב-80%-90% לכ-200-100 אלף שקל.
באשר לאכיפה עצמה ולניתוק של מפעילים פיראטיים מהרשת, הנדל ציין כי חובת הניתוק תהיה על המפעילים הקיימים שאליהם מבוצעים החיבורים הפיראטיים, כלומר HOT ובזק, שיידרשו לבצע את הניתוק מרחוק. הנדל הוסיף כי אם תידרש עבודה בשטח, המשרד ידאג להפעיל את המשטרה כדי להגן על הטכנאים במקרה שתינקט נגדם אלימות. "האחריות היא עליי בראש ובראשונה", ציין הנדל.