גיימריסטבצל החשש מרגולציה, שווי ענקיות הגיימינג הסיניות צנח ב-60 מיליארד דולר
גיימריסט
בצל החשש מרגולציה, שווי ענקיות הגיימינג הסיניות צנח ב-60 מיליארד דולר
המניות של טנסנט ונטאיז נחתכו לאחר פגישת בכירי התעשייה עם הממשל הסיני, שעל פי דיווחים הורה "להימנע מהתמקדות בשורת הרווח" ולהסיר "תכנים המטפחים סגידה לכסף והתנהגות נשית". סין גם האטה את קצב הנפקת הרישיונות של משחקים חדשים
המניות של טנסנט (Tencent) ונטאיז (Netease) צנחו אתמול (ה') ב-8.5% ו-11%, בהתאמה, בעוד הרגולציה של בייג'ינג מאיימת להדק עוד יותר את אחיזתה בענקיות הגיימינג הסיניות ולסכל את המשך צמיחתן. בסך הכל, יותר מ-60 מיליארד דולר נמחקו משווין של שתי החברות יחד, כך על פי "בלומברג". שווין ירד לשפל של 590 ו-55 מיליארד דולר, בהתאמה. היום נרשמה התאוששות מסוימת במסחר במניות אלו בהונג קונג.
על פי דיווח בסוכנות הידיעות הממלכתית הסינית שינחואה (Xinhua), הרשויות הסיניות זימנו ביום רביעי את בכירי התעשייה לפגישה והורו להם "להימנע מהתמקדות בשורת הרווח בלבד", מה שלטענת הממשל הסיני מוביל להתמכרות למשחקי מחשב בקרב קטינים. "הרשויות הורו לתאגידים ולפלטפורמות לבדוק באדיקות את תכני המשחקים שלהם", דווח בסוכנות הידיעות. "יש להסיר תוכן גס ואלים, וכן תכנים המטפחים נטיות מזיקות, כמו סגידה לכסף והתנהגות נשית בקרב גברים".
"אנחנו מאמינים במשחקים בריאים ומתייחסים ברצינות לבריאותם הנפשית והפיזית של קטינים", מסרה טנסנט ל"בלומברג". "אנחנו מעריכים את הוראות הרגולטורים ואת הדרכתם, ונעבוד קשה כדי לענות על כל הכללים הקשורים בהתמכרות נוער וניהול תוכן".
העיתון ההונג-קונגי South China Morning Post אף דיווח אתמול כי סין מאטה את קצב הנפקת הרישיונות למשחקים מקוונים חדשים, הנדרשים לקבל אישור ממשלתי לפני השקתם. על פי גורם שעודכן על הפגישה, אישור משחקים חדשים יושהה "לזמן מה" כדי לצמצם את מספר המשחקים החדשים וכדי למנוע התמכרות. בניגוד לחודשים קודמים, רשות העיתונות וההפצה הלאומית של סין, המעניקה רישיונות אלה, טרם פרסמה את רשימת המשחקים המאושרים להפצה של חודש אוגוסט.
בסוף החודש שעבר, דיווחה סוכנות שינחואה כי סין תחייב את חברות הגיימינג להגביל את זמן המשחק המקוון של קטינים לשלוש שעות בשבוע: בימי שישי, שבת וראשון - וכן בימי חג. הממשל הסיני אף מתכנן לערוך ביקורות בחברות הגיימינג כדי לוודא שהמשחקים שהן מפתחות אינם מקדמים התמכרות. באוגוסט, השיקה טנסנט טכנולוגיית זיהוי פנים שנועדה למנוע מילדים לשחק במשחקי מחשב אל תוך הלילה. הטכנולוגיה, שזכתה לכינוי "סיור חצות" (Midnight Patrol), אוסרת על קטינים לשחק בטלפונים או במחשב בין השעות עשר בלילה לשמונה בבוקר.
המשטר הסיני החל לדאוג מהתמכרות למשחקי מחשב בעקבות מספר תופעות הקשורות בגיימינג שהפכו נפוצות בשנים האחרונות: החל בבני נוער שגונבים כסף כדי לשלם על יכולות ואביזרים במשחקי מחשב וכלה מי שמכלים את מרבית זמנם באינטרנט קפה. ממשלת סין גם משוכנעת כי פרקי הזמן הממושכים מול מסכי המחשב הובילו לשיעור גבוה של קצרי-ראייה בציבור הסיני.
בתחילת החודש שעבר, פרסם עיתון הכלכלה הסיני הממלכתי Economic Information Daily כתבה הזועקת כי בני נוער רבים התמכרו למשחקי מחשב, בטענה כי משפיע לרעה על הגדילה שלהם. העיתון אף כינה את התעשייה "אופיום רוחני" - ביטוי טעון במיוחד בסין, בה התמכרו ההמונים לאופיום בתקופת הקולוניאליזם הבריטי במאה ה-19. התבטאויות אלה משקפות בעיקר את הלך הרוח בצמרת הממשל הסיני וגרמו למשקיעים בבורסה לסגת באחרונה מתעשיית הגיימינג של סין.
ייתכן כי הזעזועים האלה בשוק המשחקים הסיני - שני בשוויו רק לזה האמריקאי - הובילו את טנסנט למסע רכישות נמרץ ברחבי העולם: חברת המחקר ניקו פרטנרס (Niko Partners) פרסמה בחודש מאי כי טנסנט סגרה 51 עסקאות בתחום הגיימינג מאז תחילת השנה (מאז שיצא הדו"ח, נסגרו כבר עוד כמה עסקאות). לשם השוואה, בשנת 2019 סגרה טנסנט רק עשר עסקות בתחום הגיימינג. ב-2020, המספר עלה ל-31.לטנסנט כבר יש מניות - ובמקרים מסוימים, בעלות מלאה - בחברות זרות, כגון ריוט גיימס (Riot Games), אקטיוויז'ן-בליזארד (Activision Blizzard), אפיק גיימס (Epic Games), יוביסופט ועוד רבות.