שביתת התסריטאים בארה״ב: "החשש הוא משכר נמוך לשכתוב זבל של AI"
שביתת התסריטאים בארה״ב: "החשש הוא משכר נמוך לשכתוב זבל של AI"
11 אלף תסריטאים דורשים להיחשב ככותבים ראשונים גם בעבודה על תסריט שנכתב על ידי בינה מלאכותית. אם דרישתם תתקבל, היא יכולה להשפיע על מקצועות יצירתיים נוספים
גילדת הכותבים (WGA) של ארה"ב, שמייצגת 11 אלף תסריטאים, שובתת בימים אלה במטרה להגביל את השימוש בבינה מלאכותית במקצוע. את ההשלכות המיידיות לשביתה זו צופים עלולים להרגיש, כמו בסבב השביתה הגדול לפני כן ב־2007, בעונות אהובות קצרות ודלות במיוחד. הגילדה פועלת אל מול ברית "מפיקי הסרטים והסדרות" (AMPTP) שמייצגת את מרבית חברות ההפקה הגדולות, לרבות נטפליקס, דיסני, אמזון ואפל.
ה־WGA ביקשה להסדיר את השימוש בבינה מלאכותית באופן שיהיה אסור לחברות הפקה להפעיל כלים אלו כדי לכתוב או לשכתב חומרים קיימים, בנוסף לאיסור שימוש בחומרי מקור כדי לאמן את כלי הבינה המלאכותית. כותב, לצורך כל עניין חוזי מבקשים ב־WGA, יהיה רק אדם בשר ודם. ה־AMPTP דחתה את ההצעה והעמידה במקום אלטרנטיבה מעורפלת במסגרתה היא תקיים פגישות שנתיות לדון בשינויים הטכנולוגיים.
ב־WGA מדגישים כי הם אינם מפחדים להיות מוחלפים על ידי מערכות בינה מלאכותית, אלא חוששים שחברות ההפקה יעשו שימוש נצלני בכלים האלו כדי לפגוע בשכר הכותבים. בתעשייה נהוג כי מי שנשכר ללטש טיוטות ראשוניות עושה זאת בתשלום בשיעור נמוך יותר, וב־WGA נאבקים לוודא שאם תיווצר טיוטה ראשונה על ידי כלי בינה מלאכותית, זו לא תיחשב כחומר מקור. ה־WGA מבקשת שאם משתמשים בכלים כמו ChatGPT, הכותב לא יחלוק קרדיט, ואם נמסר לכותבים תסריט שנוצר על ידי ChatGPT, הכותבים עדיין ייחשבו לצורך קרדיט ותשלום ככותבים ראשונים.
התסריטאי סי רוברט קרגיל, שחתום בין היתר על הסרט "דוקטור סטריינג'", כתב בטוויטר: "החשש המיידי מבינה מלאכותית הוא לא שהם יחליפו אותנו, אלא שנקבל שכר נמוך כדי לשכתב את הזבל הזה למשהו שאנחנו יכולים לעשות יותר טוב מההתחלה". ה־AMPTP השיבה בתגובה כי הטכנולוגיה "מעלה שאלות קשות, חשובות ויצירתיות ומשפטיות לכולם" והוסיף כי "כותבים רוצים להיות מסוגלים להשתמש בטכנולוגיה הזו כחלק מתהליך היצירה שלהם, מבלי לשנות את אופן קביעת הקרדיטים, וזה מסובך. זה משהו שדורש דיון".
מערכות בינה מלאכותית עומדות במרכזן של כמה תביעות שנוגעות לזכויות יוצרים. העיקרית שבהן היא של גטי אימג'ז, שתובעת את Stability AI, החברה שעומדת מאחורי מחולל הטקסט לתמונה Stable Diffusion, בשל השימוש שעשתה במערך נתונים המכיל למעלה מ־12 מיליון תצלומים מגטי כדי לאמן את המודל שלה.
בין שדרישת התסריטאים תתקבל ובין שלא, היא הראשונה המשמעותית ביותר שנעשתה עד כה על ידי אנשים שעוסקים בעבודות "יצירתיות". על כך הגיבה השחקנית והמפיקה ג'סטין בייטמן, כשצייצה שמגזרים מקצועיים אחרים צריכים לשים לב היטב לשביתת ה־WGA.