ממשל ארה"ב מבקש להחריף את הצעדים נגד מונופול החיפוש של גוגל
ממשל ארה"ב מבקש להחריף את הצעדים נגד מונופול החיפוש של גוגל
עקב ההפסד של גוגל במשפט הגבלים עסקיים באוגוסט, משרד המשפטים האמריקאי הגיש מסמך שמפרט את הצעדים שנשקלים כפתרון למונופול שלה בתחום החיפוש. ביניהם: איסור על גוגל להשתמש במוצריה כמו דפדפן כרום, חנות האפליקציות ומערכת ההפעלה אנדרואיד, כדי להעניק למנוע החיפוש שלה יתרון על פני המתחרים
משרד המשפטים האמריקאי שוקל את האפשרות של פירוק גוגל, זאת כדרך לסיים את המונופול של החברה בתחום מנועי החיפוש. האפשרות הזו עלתה לדיון בעקבות ההפסד של גוגל באוגוסט במשפט הגבלים עסקיים, שבו נקבע כי החברה היא "מונופול".
אתמול (ג') הגיש משרד המשפטים לשופט אמית מהאטה מסמך המפרט את הצעדים שנשקלים כפתרון למונופול של גוגל. התובעים ציינו כי הם שוקלים "פתרונות התנהגותיים ומבניים", ביניהם איסור על גוגל להשתמש במוצרים שלה כמו דפדפן כרום, חנות האפליקציות ומערכת ההפעלה אנדרואיד כדי להעניק למנוע החיפוש שלה יתרון על פני המתחרים.
פתרון נוסף שהועלה הוא לחייב את גוגל לחלוק את נתוני החיפוש של המשתמשים עם היריבות ולהגביל את היכולת שלה להשתמש בתוצאות החיפוש כדי להכשיר מודלים חדשים של בינה מלאכותית גנרטיבית. אפשרויות נוספות שהועלו כוללות איסור על הסכמים בלעדיים כמו זה שיש לגוגל עם אפל שבו היא משלמת לחברה 20 מיליארד דולר כדי שמנוע החיפוש שלה יהיה ברירת המחדל במערכת ההפעלה ספארי.
"במשך יותר מעשור שלטה גוגל בערוצי ההפצה הפופולריים ביותר, ולא הותירה ליריבות כמעט תמריצים להתחרות על המשתמשים", נמסר ממשרד המשפטים. "תיקון מלא של הפגיעות הללו מחייב לא רק סיום השליטה של גוגל בהפצה היום אלא גם הבטחה שגוגל לא תוכל לשלוט בהפצה של מחר".
מסמך הפתרונות הוא באורך 32 עמודים וכעת הכדור עובר למגרש של מהאטה, שצריך לפסוק מה יהיה העונש שיוטל על גוגל. הוא קבע שימוע לדון בצעדים לאפריל ואמר כי בכוונתו לפרסם את החלטתו עד אוגוסט. בגוגל תקפו את הפתרונות המוצעים וטענו כי מדובר בצעדים "קיצוניים ונרחבים מדי" מעבר להיקף של הנושאים המשפטיים שעלו במשפט ו"איום על הצרכנים, העסקים והתחרותיות". בחברה כבר הודיעו כי יערערו על פסק הדין ובכוונתם להגיע עד בית המשפט הגבוה, כך שהתהליך ייארך עוד שנים.
גוגל יכולה להתנחם במקרה של מיקרוסופט, שלפני 24 שנים הפסידה גם כן בתביעת הגבלים עסקיים ושופט הורה על פירוקה, אך הפסיקה בוטלה שנה לאחר מכן בערעור. "אנחנו מאמינים שישנה סבירות נמוכה ביותר לפירוק של גוגל על אף ההתפתחויות", אמר לבלומברג האנליסט דניאל איבס מ- Wedbush Securities. "גוגל תילחם בזה בבית המשפט במשך שנים".
עם זאת, גוגל מתמודדת עם שורה של תביעות הגבלים עסקיים, כולל פסיקה של שופט השבוע שהורה לחברה לפתוח את מערכת ההפעלה שלה ליריבים ולאפשר להם ליצור חנויות אפליקציות ומערכות תשלומים משלהם.