סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מייסד ומנכ"ל בייטדאנס ג'אנג יימינג
מייסד ויו"ר בייטדאנס ז'אנג יימינג. "ממשיכים לצמוח" (צילום: בלומברג)

מהפך מהסרטונים: החברה האם של טיקטוק הכפילה את הרווח התפעולי

רק לפני שנתיים רשמה בייטדאנס הפסד תפעולי של 7 מיליארד דולר. אך לפי נתונים עדכניים, ברבעון הראשון של 2022 היא הגיעה לרווח תפעולי של כ־3 מיליארד דולר וברבעון הראשון של השנה – כבר לרווח כפול. במקביל נרשם זינוק בהכנסות

בייטדאנס, החברה־האם של טיקטוק, הגיעה לרווח תפעולי של קרוב ל־6 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה, זינוק של כמעט פי שניים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל".
החברה הסינית היא בבעלות פרטית ונחשבת לאחד הסטארט־אפים בעלי השווי הגבוה בעולם. בהתאם, היא אינה מחויבת לחשוף את הנתונים הפיננסיים התקופתיים שלה. הדיווח הנוכחי מתבסס על נתונים שהועברו לעובדים אתמול ומתייחסים לשנים 2021 ו־2022 וכן לרבעון הראשון של 2023, מהם עולה כי בייטדאנס הצליחה לבצע מהפך בביצועים הפיננסיים לאחר שרק ב־2021 דיווחה על הפסד תפעולי של 7 מיליארד דולר. בחזית ההכנסות החברה דיווחה על עלייה של 34% לעומת הרבעון הראשון של השנה שעברה, ל־24.5 מיליארד דולר. השווי הכולל של נכסי החברה עמד על 95.5 מיליארד דולר במרץ, עלייה מ־87.6 מיליארד דולר בדצמבר ומ־64.3 מיליארד דולר ב־2021.


עוד צוין כי עבור 2022 ההכנסות טיפסו ביותר מ־38% ל־85.2 מיליארד דולר. עם זאת, מדובר בשיעור צמיחה נמוך לעומת עלייה של כ־80% שנה קודם לכן. לפי אותו דו"ח, הרווח התפעולי בשנה שעברה עמד על מעל 20 מיליארד דולר.
במקביל, בחברה הציעו לרכוש מחדש מניות מעובדים בהווה ובעבר במחיר של 160 דולר למניה, כך לדברי אנשים המעורים בנושא. החברה ציינה כי יש לה 1.4 מיליון מניות. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו כי החברה מעוניינת לרכוש מהעובדים מניות בשווי של לפחות 300 מיליון דולר, בעסקה שתעניק לחברה הערכת שווי של 223.5 מיליארד דולר. מדובר בירידה של 26% מהערכת שווי של 300 מיליארד דולר שעליה דווח לפני שנה, כשבחברה השיקו תוכנית דומה לרכישה חוזרת של מניות. במקרה הזה ההצעה היתה לרכישה של מניות בשווי של עד 3 מיליארד דולר ממשקיעים במחיר של 177 דולר למניה.
הדו"ח מראה עוד כי העלייה החדה בהכנסות מגיעה במקביל לקיצוץ משמעותי בהוצאות על שיווק, אדמיניסטרציה ומחקר. לפי המסמכים, בייטדאנס הוציאה בשנה שעברה 14.8 מיליארד דולר לצורכי מכירה ושיווק, ירידה מ־19.2 מיליארד דולר ב־2021. בדומה, ההוצאות על מו"פ עמדו בשנה שעברה על 8.7 מיליארד דולר לעומת הוצאות של 14.6 מיליארד דולר שנה קודם לכן, והוצאות כלליות ואדמיניסטרטיביות ירדו מ־8.3 מיליארד דולר ב־2021 ל־4.5 מיליארד דולר. "אנחנו יכולים לומר בביטחון מוחלט כי החברה ממשיכה לצמוח", מסר דובר החברה בתגובה.
עם זאת, בייטדאנס עומדת בפני כמה מכשולים בניסיון למשוך משקיעים, בראשם התחרות מצד חברות המדיה החברתית בארה"ב, וחוסר הוודאות הפוליטי לנוכח המתיחות הגוברת בין ארה"ב וסין. בנוסף לכך, מתגברים הקולות בכמה מדינות הקוראים להחרמת טיקטוק מטעמי ביטחון לאומי. החשש העיקרי של הרגולטורים השונים הוא שהממשלה הסינית תפעיל לחץ על החברה להעביר מידע אישי על המשתמשים או שתנצל את הפלטפורמה להפצת תעמולה. בטיקטוק דוחים כל העת את ההאשמות הללו. במאי הגישה טיקטוק תביעה נגד מדינת מונטנה שהעבירה חוק האוסר על שימוש באפליקציה בשטחה, בטענה שהוא מפר את חופש הביטוי המוענק לה תחת התיקון הראשון לחוקה. השימוע הראשון בנושא מתוכנן להתקיים בהמשך החודש. מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו אף הופיע במרץ בקונגרס בניסיון להדוף את ההאשמות הללו. "איננו מקדמים או מסירים תכנים לבקשת הממשלה הסינית", הצהיר בתחילת הדברים. "ההתחייבות שלנו בפני הוועדה הזו וכל המשתמשים שלנו היא שנשמור על טיקטוק חופשית מכל מניפולציה מצד כל ממשלה".
בטיקטוק מתמודדים עם התגברות התחרות מצד המתחרות האמריקאיות. כך, למשל, מנכ"ל מטא מארק צוקרברג אמר ביולי כי ההכנסה השנה מרילס עקפה את ה־10 מיליארד דולר, עלייה מהכנסה של 3 מיליארד דולר ב־2022. בדומה, בגוגל דיווחו באותו הזמן כי בכל חודש צופים ביוטיוב שורטס יותר מ־2 מיליארד אנשים, עלייה מ־1.5 מיליארד שנה קודם לכן.
כחלק מהמאמצים להגדלת ההכנסות הושקה בארה"ב בספטמבר יוזמת מסחר מקוון בשם טיקטוק שופ. פירוש הדבר כי המשתמשים יוכלו לחפש ולרכוש ישירות מהפלטפורמה מוצרים המוצגים בסרטונים. בבלומברג דיווחו כי בטיקטוק הציבו יעד של הזנקת מכירות המרצ'נדייז פי ארבעה ל־20 מיליארד דולר עד סוף השנה. לפי הדיווחים, בניסיון לקדם את היוזמה הציעו בחברה משלוחים בחינם וקופונים של 20%. כמו כן, ישיקו בסוף אוקטובר קמפיין הנחות ומבצעים שיימשך חודש ושיאו בבלאק פריידיי בסוף נובמבר.
בתוך כך, השבוע דווח כי בייטדאנס מרחיבה את שטח המשרדים שלה בארה"ב והוסיפה לו מעל 13 אלף מ"ר נוספים. לפי סוכנות הנדל"ן סבילס, בייטדאנס שכרה משרדים נוספים בבניין בלוס אנג'לס שבו היא כבר שוכרת וכן חתמה על הסכם שכירות נוסף בבניין סמוך.