הזוכה במיזם השנה של יוניסטרים: סטארט-אפ שמסייע למוגבלים להתנייד
הזוכה במיזם השנה של יוניסטרים: סטארט-אפ שמסייע למוגבלים להתנייד
קבוצת חניכי שנה ג' ממרכז היזמות יוניסטרים בבאר שבע זכתה במקום הראשון באירוע הגמר של עמותת יוניסטרים. במקום השני זכתה קבוצת בני נוער מטירת כרמל שמפתחת תחליף מלח העשוי מצמח הסליקורניה ולמקום השלישי הגיעה קבוצה ממרכז היזמות יוניסטרים עפולה, המפתחת פלטפורמה למציאת מומחים בתחומים טכנולוגיים
קבוצת חניכי שנה ג' מרכז היזמות יוניסטרים באר שבע-אלטשולר שחם זכתה במקום הראשון באירוע הגמר של תחרות "מיזם השנה 2023" ע"ש טד והדי אורדן ז"ל של עמותת יוניסטרים אשר התקיימה אמש (יום ד') והמיזם שפיתחו הוא הזוכה בתואר "מיזם השנה 2023".
בני הנוער שזכו במקום הראשון פיתחו סטארט-אפ המיועד לאפשר לאנשים המתמודדים עם מגבלה פיזית ורתוקים לכיסא גלגלים ממונע להתנייד בבטחה. לדברי אריאל ביטון, בן ה- 16, מנכ"ל הקבוצה: ״אנו מאד מתרגשים מהזכייה ובעיקר מהאפשרות לסייע בעתיד לכמה שיותר אנשים המתמודדים עם מוגבלויות פיזיות. המיזם שלנו פותח בעקבות מפגשים שערכנו עם חברי עמותת איל״ן מבאר שבע שהצביעו על הצורך בפתרון למניעת מכשולים למתניידים בכיסאות גלגלים. אנו שואפים להמשיך ולפתח את המיזם ולשווק אותו גם בעתיד".
במקום השני זכתה קבוצת בני נוער ממרכז היזמות יוניסטרים טירת כרמל ע״ש משפחת קוניג שמפתחת תחליף מלח העשוי מצמח הסליקורניה. במקום השלישי זכתה קבוצה ממרכז היזמות יוניסטרים עפולה ע״ש ג׳ואן וארתור וויסברג, המפתחת פלטפורמה למציאת מומחים בתחומים טכנולוגיים המעניקה תמיכה מיידית. לצד הפיתוחים אשר זכו בשלושת המקומות הראשונים, הוצגו למעלה מ-90 סטארט-אפים אותם פיתחו אלפי בני נוער המשתתפים בתכנית יוניסטרים, מכ- 80 יישובים ברחבי הארץ וממגוון רחב של מגזרים – יהודים, ערבים, דרוזים, חילונים ודתיים, אשר התמודדו על תואר המיזם המצטיין שכולל גם פרס כספי להמשיך פיתוחו.
במקום הראשון בקטגוריית שנה ב' זכה מרכז היזמות יוניסטרים ג'וליס בחסות בנק בפועלים, במקום הראשון בקטגורית שנה א' זכו 4 קבוצות: מרכז יזמות נוף הגליל-USAID, מרכז יזמות עמל יוניסטרים חדרה, מרכז יזמות יוניסטרים עכו –USAID בשותפות קבוצת בזן ומרכז יזמות יוניסטרים רהט, בקטגורית חביב הקהל זכו קבוצת שנה ב' ממרכז היזמות יוניסטרים נתניה בשותפות מנורה מבטחים, בקטגורית ביתן מצטיין זכתה קבוצת קרית שמונה-קרית חינוך אורט דנציגר בשותפות הפדרציה היהודית של ונקובר, בקטגוריית NFTE זכתה קבוצת נוח"ם תוכנית היל"ה תל אביב.
"אנו פיתחנו אפליקציה לבני נוער להתנהלות פיננסית", מסבירה דבורה קרן-הירש אשר משתייכת למרכז היזמות יוניסטרים קרית שמונה והגליל המזרחי בשותפות עם קבוצת תנובה והפדרציה היהודית של ונקובר. לדבריה: "בני נוער בישראל עובדים מגיל 14, אנו עובדים, מרוויחים כסף, אך אין לנו אפשרות לנהל את כספנו נכון. אני יכולה לכל היותר להוציא כסף בכספומט בשטרות של 100 שקל ואין לי אפיקים נוספים אשר מאפשרים להשקיע את הכסף או להוציא אותו בדרכים חכמות. לכן המצאנו פתרון, אפליקציה שתאפשר למשל להעביר כסף בין צעירים כמו ביט, לרכוש אונליין, לשלם למסעדות, פונקציות שמאפשרות לנו לעשות דברים שלמבוגר נראים טריוויאליים. ומעבר לכך יש לנו חינוך פיננסי. כבני נוער אנו עשינו זאת בדרך שמדמה משחק, השיעורים של החינוך הפיננסי הם דמויי משחקים, יש לנו סימולציות אשר מדגימות כיצד להתנהל עם כסף, זה גם אמצעי חינוכי. יש לנו עמוד גם להורים שמאפשר הסתכלות של ההורה על ההתנהלות הפיננסית של הילד. למשל לנו יש לנו יכולת להודיע להורה כאשר הילד חסך וגם אפשרות להורה לדעת מתי הילד מבזבז. יש לנו אב טיפוס ובשנה הבאה יהיה לנו אב טיפוס".
עמותת יוניסטרים מכשירה ליזמות עסקית וחברתית מדי שנה אלפי בני נוער מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים. במהלך התוכנית, בני הנוער מפתחים מיזמים חדשניים, ומקבלים כלים ומיומנויות מעולמות היזמות והחדשנות, המאפשרים להם לחלום בגדול, להעלות את ביטחונם העצמי, להגשים את השאיפות המקצועיות שלהם ולהצליח בחיים. באמצעות חינוך ליזמות ופיתוח חשיבה חדשנית בקרב בני הנוער בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל, ובליווי אלפי אנשי ונשות עסקים והייטק בכירים מהארץ ומהעולם, יוניסטרים פועלת למען צמצום הפערים החברתיים וייצור Inclusive Start Up Nation, במטרה לקדם מוביליות חברתית וכלכלית.
מנכ"לית עמותת יוניסטרים, יפעת בכור, אמרה: "היום יותר מתמיד, מרגש ומעורר תקווה לראות אלפי בני נוער, מכל הארץ ומכל המגזרים, מציגים זה לצד זה את המיזמים שלהם. האירוע הזה הוא הוכחה עבורנו, שהחזון של יוניסטרים, כיזמות משנה חיים ומחברת בין אנשים, אכן מתממשת למול עינינו. זו גאווה גדולה עבורנו לחוות את ההתגייסות והתמיכה של בכירי המדינה בכלל המגזרים בעשייה של יוניסטרים, ובהובלת המדינה להפוך להיות An inclusive start up nation. יש לנו נוער מדהים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל, שעם הכלים והעשייה המשמעותית שלו ביוניסטרים, יהווה חלק חשוב מליבת העשייה היזמית והעסקית במדינה. במהלך השנה כולה יוניסטרים מביאה את בכירי התעשייה לפריפריה לפגוש את בני הנוער ממש בבית שלהם ובמיזם השנה אנו מביאים את כלל הנוער לתל אביב, למרכז העסקי של ישראל. השילוב הזה הוא שמביא להתקרבות ולמגמה של צמצום פערים בחברה הישראלית" .
עוד מסרה בכור ל"כלכליסט": "השנה הזאת אני גאה מכל שנה אחרת לעשות עשייה כה משמעותית בישראל. יש כל כך הרבה קושי, כל כך הרבה קיטוב, אנו עוסקים ביזמות, צמצום פער סוציו אקונומי ומעניקים הזדמנות לתעסוקה שווה איכותית. פעם דובר על גיוון והכלה אבל היום זו חובה- להביא את הנוער לא רק לאחדות אלא לעסוק בדמוקרטיה, ביזמות. בלא לקבל דברים כמובן מאליו. כלים אלה אינם הישרדותיים אך הם קריטיים להמשך קיומנו כחברה. הרבה עשייה היתה ממוקדת עסקים והזדמנויות ומעגל ההשפעה כיום חייב גיוון, זה שנער ממזרח ירושלים יעבוד על מיזם עם נער מקריית שמונה או רהט, אם זה לא יקרה ולא תהיה לנו שפה משותפת אזי נהיה אבודים. זכיתי להסתובב בכל הארץ והנוער שלנו מדהים, למיזמי הנוער יש אימפקט חברתי, הנוער מזהה את ההזדמנות וזה העתיד".
לדברי רוני צארום, יו"ר ומייסד יוניסטרים: "כשהקמתי את הארגון לפני 22 שנים, המודל היה מודל של חיי, כלומר מודל של מי שגדל ברמלה ובגיל 16 חיפש עבודה ללא הצלחה. עבודה ברמלה לא סיפקה אותי ומצאתי עבודה בתל אביב בכיתות רגלים ומכירת ספרים מבית לבית. בתהליך האישי שלי נחשפתי לדברים מדהימים, הזדמנויות עסקיות מדהימות, ושנה לאחר מכן פתחתי מיזם שלי של מכירת ספרים מבית לבית. אני הועצמתי במהלך תהליך הפיכתי ליזם צעיר. בשנת 2001 עשיתי את האקזיט שלי ותהיתי כיצד ניתן להחזיר לקהילה. נזכרתי בתחילת דרכי ברמלה וחשבתי שזו הדרך להחזיר לקהילה ולהעצים בני נוער, הארגון שלנו מושתת על שלושה דברים עיקרים: ראשית, פיתוח מיזם עסקי, שנית פיתוח מיזם חברתי ושלישי חינוך לדמוקרטיה. לכבוד ההדדי. ליכולת לקבל את האחר. ועל בסיס אלה הארגון הוקם. המרכז הראשון שלנו בכפר יונה היה פיילוט, הוא הוקם בשנת 2001 והוא זכה להצלחה. תפיסת עולמנו היא לקרב את בני הנוער ליכולת להקים סטארט-אפים משלהם, זה מעצים אותם ואנו חיברנו אליהם את הקהילה העסקית. כיום יש לנו כ- 22 מרכזים ואנו עובדים עם תוכנית חד שנתית ב 85 ישובים ברחבי הארץ. ובנוסף על כך יש לנו קרוב ל 5,000 אנשי עסקים אשר מעורבים בתוכנית ותורמים כמנטורים, כשופטים בתחרות מיזם השנה, חלקם הופכים לשגרירים שלנו. אנשי עסקים בכירים ראו בארגון דרך לתרום לקהילה".
באירוע עצמו השתתפו מאות אנשי ונשות עסקים והייטק מהארץ ומהעולם, יזמים, נציגי ציבור בכירים ועוד אורחים רבים אשר התרשמו מחברות הסטארט-אפ של בני הנוער של יוניסטרים, בחרו את הזוכים בתחרות, והעניקו להם הזדמנות להמשיך ולפתח את המיזם שלהם. בין השופטים שהשתתפו: ראובן קרופיק יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, יפעת רייטר מנכ"לית AIG ישראל, ד"ר עמי אפלבאום המדען הראשי לחדשנות ויו"ר רשות החדשנות, יפעת אורון Head of Blackstone Israel , היזם זהר לבקוביץ, אבי ורטהים יו"ר דירקטוריון אלוני חץ, שרית פירון Managing Partner Team8, קלמן שחם בעלים ומייסד אלטשולר שחם, עודד טל שותף מנהל בקרן קלארידג' ישראל ועוד רבים.
דינה בן טל גננסיה, מנכ"לית אל על מסרה ל"כלכליסט": "אל על היא מיקרוקוסמוס של ישראל וכאן ניתן לראות את עצם ההוויה המיקרוקוסמוס, יהודים, ערבים, כולם מאוחדים למטרה מדהימה, למיזם חדשנות נפלא, כל דור הולך ומשתבח ואני מזהה מנכ"לים צעירים רבים בקבוצות. תפקידנו הוא בין היתר כחברה לזהות את הכישרון, לדעת מי הוא זה שמוכן לעמוד ולומר שבכוונתו להתקדם, בכוונתו להוביל, אני רואה כאן שפע של צעירים שזו מטרתם". לדברי יפעת רייטר, מנכ"לית AIG: "העבודה עם יוניסטרים אשר נמשכת מספר שנים חשובה לנו, יוניסטרים היא עמותה שאני נהנית לעבוד איתה מכיוון שאנו עוסקים בילדים, ילדי פריפריה הזוכים למסלול התפתחות שמן הראוי שכל ילד בישראל יוכל לעבור. הילדים לוקחים את האתגרים בשתי ידיים, יש בעיניהם ברק, זו הזדמנות ולמידתם מעוררת השראה". יהונתן אלון, מנכ"ל פנגו מסר ל"כלכליסט: "פנגו כחברה ישראלית תומכת במסעם של יזמים צעירים. אנו מארחים בחברה בתי ספר ומגמות ליזמות ועובדים באופן צמוד עם יוניסטרים. הפרויקט של יוניסטרים מיוחד בהיקפו ובמשימתו, היכולת לעורר השראה בקרב יזמים צעירים, להנגיש להם את התעשיה וללוות אותם לעולם ההייטק".