סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בדיקה
אסוס Zenfone 10: מכשיר דגל מעולה באריזה קטנה

היצרנית הטייוואנית נשארת נאמנה לבחירה שלה להתמקד במסך קטן ומשיקה דור חדש של זנפון. הביצועים מצוינים, הרמקולים מפתיעים לטובה ויש גם מנגנון ייצוב לצילומי וידיאו, אבל התמיכה בעדכוני תוכנה בעייתית וגם התמחור

המגמה בתחום הסמארטפונים ברורה - המסכים הולכים וצומחים. לא משנה אם זה מכשיר דגל או דגם ביניים, נראה כאילו הסף המינימלי הוא 6.1 אינץ' וגם כשמדובר במכשירים זולים אפשר להגיע בקלות ל-6.6 או 6.8 אינץ'.
אסוס, שלא מככבת בטבלת מכירות הסמארטפונים, מאמינה שיש ביקוש גם למכשירים קטנים יותר. שנה אחרי שהוציאה את ה-Zenfone 9, החברה משיקה בימים אלה את Zenfone 10 - מכשיר דגל שמגיע עם מסך של 5.9 אינץ' "בלבד". בהרבה סעיפים אין שינויים בולטים בדגם החדש, שמתאפיין בעיקר בשדרוג לרכיבים עדכניים יותר, למשל של המעבד והמצלמה.
לקחנו לבדיקה את הדגם החדש כדי לבדוק עד כמה הוא קטן וגדול.

3 צפייה בגלריה
אסוס zenfone 10
אסוס zenfone 10
אסוס Zenfone 10
(צילום: אסוס)

מבנה ועיצוב: קומפקטי, עם נוכחות
הזנפון החדש נראה כמעט זהה לקודמו: מכשיר קומפקטי שמרגיש מוצק וקצת כבד יחס לגודל שלו - הוא שוקל רק 172 גרם, כלומר קרוב ל-S23 למשל וזהה לאייפון 14, אבל הציפייה היא שמכשיר קטן יותר יהיה גם קל יותר. כן, הפער בינו לבין סמארטפונים אחרים מתחיל כאמור ב-0.2 אינץ' בלבד, אבל הוא בהחלט מורגש: הזנפון "נבלע" בכף יד ובכיס המכנסיים, וזו אחת המטרות של אסוס.
המסך שטוח לחלוטין עם מסגרת דקה סביבו, מצלמת הסלפי ממוקמת בפינה השמאלית העליונה ולא תופסת יותר מדי מקום וכפתורי ההפעלה והווליום נמצאים בצד ימין - בקיצור כמו כל סמארטפון סטנדרטי. כפתור ההפעלה בקושי בולט מהמכשיר ומתפקד גם כקורא טביעות אצבע שבסך הכל עושה את העבודה.
אסוס לא מיישרת קו עם המתחרות לא רק לגבי גודל המסך - המכשיר כולל גם שקע אוזניות סטנדרטי, והוא עדיין עומד בתקן IP68, כלומר מוגן מפני אבק ואמור לשרוד גם טבילה של 30 דקות במים עד לעומק של 1.5 מטר.
המסך מוגן על ידי זכוכית גורילה ויקטוס, המסגרת עשויה אלומיניום, הגב מפלסטיק והמכשיר מרגיש כאמור מאוד מוצק ועמיד. ואם כל זה לא מספיק, בערכה יש גם מגן פלסטיק בסיסי.
לכל מה שדחסו בגוף קטן יש מחיר שצריך לבוא לידי ביטוי במקום אחר - עובי הזנפון 10 הוא 9.4 מ"מ, קצת יותר מהדגם הקודם ויותר מרוב המכשירים המובילים כיום. הפער הזה לא בולט מאוד ומרגיש כאילן הוא תורם לתחושת העמידות של המכשיר. בנוסף לעובי הזנפון עצמו, שתי העדשות שבגב המכשיר בולטות מגוף המכשיר, כשהעליונה בולטת קצת יותר מחברתה.
חומרה: חזק כמו המתחרים הגדולים יותר
פיזית המכשיר קטן, אבל מבחינת ביצועים אין כאן פשרות. הזנפון 10 מופעל באמצעות סנאפדרגון 8 דור 2 ובדגם שהגיע לבדיקה שודכו לו 16 גיגה בייט של זיכרון ועוד 512 גיגה בייט לאחסון (אגב, אין חריץ לכרטיס הרחבה). התוצאה: המכשיר ביצע כל משימה בלי בעיה. משחקים כבדים, שירים, גלישה ברשת, צילום, צפייה בסרטונים - הכל הולך. אחרי כמה דקות ארוכות של משחק עם גרפיקה עשירה המכשיר התחמם מעט, ברמה שממש לא מפריעה להמשיך להחזיק אותו.
המסך מצוין, עם תצוגה חדה וצבעוניות עשירה. הבהירות מגיעה עד ל-1,100 ניט והתוכן קריא בלי בעיות גם באור שמש מלא. ההתאמה האוטומטית של הבהירות לא תמיד היתה מדויקת וגם כשהיא נכנסה לפעולה הבהירות השתנתה לאט לאט, במין אפקט של Fade.
ממדי המסך מורגשים בגלישה ברשתות חברתיות וקריאת טקסטים - ברירת המחדל מציגה פונט קטן מדי. אפשר לפתור את זה בקלות בתפריט ההגדרות, אבל עדיף שאסוס תשנה את ההגדרה שנקבעה מראש.
הרמקולים הפתיעו לטובה ובגדול - הצליל חזק ואיכותי מאוד בשביל סמארטפון. הבאסים מורגשים היטב (פיזית), החלוקה הסטריאופונית ברורה ובהגדרות אפשר לכוון אקולייזר ידני לפי העדפה שלכם או לבחור בין מצבי האזנה כמו מוזיקה, משחק, סרט או דינמי, כלומר שהמערכת תזהה לבד מה מתאים באותו רגע.
מאחורי כל אלה נמצאת סוללת 4,300 אמפר שמחזיקה מעמד יום שלם ואפילו יותר, כולל משחקים, הקלטת וידיאו, גלישה וכל דבר אחר שנכנס תחת שימוש שוטף. הזנפון תומך בטעינה אלחוטית בעוצמה של 15 וואט והערכה כוללת גם מטען בהספק של 30 וואט - לא הכי מהיר, אבל מספיק כדי לתת זריקת אנרגיה למכשיר. טעינה של כ-25 דקות הספיקה כדי למלא 50% מהסוללה וכדי להגיע ל-100% צריך להקדיש יותר משעה.

3 צפייה בגלריה
אסוס Zenfone 10
אסוס Zenfone 10
אסוס Zenfone 10. קטן וחזק
(צילום: איתי שמושקוביץ)

תוכנה וממשק: כמעט אנדרואיד נקי ויותר ידידותי
הזנפון מגיע עם אנדרואיד 13 וממשק Zen של אסוס. בבסיס החוויה קרובה מאוד לאנדרואיד "נקי", עם תוספות. אסוס לא מכבידה עם יותר מדי אפליקציות מיותרות ומתקינה אפליקציות בסיסיות - יש מחשבון, גלריה, אפליקציה להעתקת תוכן מהמכשיר הקודם, מזג אוויר, רשמקול וכו'.
בניגוד לחוויה בפיקסל 7a שמציע אנדרואיד נקי אבל לא בא לקראת המשתמש עם הסברים, כשמחטטים קצת בזנפון קופצות הודעות שמציעות להשתמש בעוד תכונות, אפשרויות וקיצורי דרך.
אפשר לבחור בין ניווט באמצעות מחוות אצבע או להציג כפתורי ניווט בתחתית המסך ולהקצות עוד תפקידים למקשי המכשיר. למשל לחיצה כפולה על מקש ההפעלה כדי לפתוח את המצלמה ומיד לצלם תמונה - או כדי להפעיל את ה-Assistant של גוגל. אפשר גם לקבוע פעולה שתתבצע באמצעות החלקה עם האצבע על מקש ההפעלה. גם מקשי הווליום מקבלים תפקיד: ואפשר לבחור שלחיצה כפולה תפעיל את המצלמה ותוביל לצילום של 3 תמונות ברצף, או להקליט סרטון או דווקא רק תפתח את המצלמה, הקדמית או האחורית. אלו רק דוגמאות, יש עוד שפע של אפשרויות להתאמה אישית.
בעיה קצת מביכה, בעיקר באמצע 2023, היא מצב התרגום של המערכת. מקש ההפעלה של המכשיר נקרא באנגלית Smart Key, ובתרגום לעברית הוא הפך ל"מפתח חכם". שניהם Key, אבל המשמעות שונה. בתפריט ההגדרות מצאתי גם "סילום יישומון", מזל שיש הסבר צמוד לפיו דרכו בוחרים יישומונים להצגה במסך מלא. באנגלית, אגב, זה נקרא App scaling. בהגדרות יש גם אפשרות להפעיל שני חשבונות שונים באפליקציה אחת, שנקראת Twin Apps - והיא דווקא לא תורגמה. רוצים לשנות את הגדרות הווידיאו? תוכלו לקבוע את קצב המסגרות (פריימים) לשנייה. ויש עוד ועוד - עברית אמנם שפה קשה, אבל אפשר לעשות עבודה טובה יותר.
נקודה אחרת לרעת אסוס היא התמיכה בעדכונים - החברה מכריזה רשמית על תמיכה בשני עדכונים "גדולים" של אנדרואיד ו-4 שנים של עדכוני אבטחה. נכון, אף מכשיר לא יישאר איתכם תקופה ארוכה מדי, אבל המתחרות מציעות תמיכה לפרק זמן ארוך יותר, ואנדרואיד 14 הולכת ומתקרבת, מה ש"יבזבז" אחד מהעדכונים המובטחים.

3 צפייה בגלריה
אסוס zenfone 10
אסוס zenfone 10
המצלמות עושות את העבודה בלי תוספות ופילטרים
(צילום: איתי שמושקוביץ)

מצלמה: טובה מאוד גם בלי הרבה אפקטים מיוחדים
בגב המכשיר יש כאמור שתי מצלמות - הראשית עם חיישן 50 מגה-פיקסל מנגנון גימבל לייצוב התמונה ומצלמת זווית רחבה עם חיישן 13 מגה-פיקסל. במצלמת הסלפי יש חיישן של 32 מגה-פיקסל.
לא תמצאו כאן אפקטים מיוחדים להוספת או שיפור הצבעוניות והזום האופטי הוא X2 בלבד, אבל התוצאות מוצלחות: התמונות שומרות על הצבעים ולא מדגישות אותם יותר מדי. במצב לילה המצלמה מפיקה תמונות לילה מרשימות - לא צריך לחכות כדי לראות את התוצאה, אלא מיד לאחר לחיצה על כפתור הצילום אפשר לראות על המסך איך האור מוגבר והתמונה עוברת עיבוד.
אחת התכונות שאסוס מבליטה בזנפון היא מנגנון ייצוב תמונה עם שישה צירים, כמו גימבל - הזרוע שדואגת לשמור על יציבות הטלפון בכל מצב ותנוחה. גם בצילום תמונות תבחינו בקו שבעזרתו קל להבחין אם המצלמה מיושרת או נוטה בווית מסוימת, אבל גולת הכותרת היא השימוש בווידיאו - הגימבל מנטרל רעידות וקפיצות כדי לייצר סרטון חלק עד כמה שאפשר, גם כשהולכים או רצים איתו. למנגנון יש שתי רמות שונות, יציבות Adaptive (כן, זה התרגום) או יציבות-על, והוא אכן עושה את העבודה, אבל יציבות-על זמינה רק עד לאיכות Full HD ואם תבחרו לצלם ב-4K או 8K תיאלצו להסתפק ברמה הנמוכה יותר.
סיכום
אסוס נמצאת במלכוד: מכירות הסמארטפונים שלה מדשדשות כי המותג שלה לא פופולרי בתחום, ולהיפך - המותג לא פופולרי כי המכירות מדשדשות. בנסיבות האלה, הגיוני שהיא תנסה למצוא לעצמה נישה ולהתבדל - כשהמתחרים מגדילים את שטח המסך עוד ועוד, היא דווקא הולכת על מסך קטן, אבל מכשיר חזק, בלי פשרות.
זה יכול להספיק למי שנרתע ממסך גדול, ואין הרבה אפשרויות אחרות בגודל הזה, במיוחד עם מפרט כזה חזק ואיכותי. אם סעיפי המסך וגודל המכשיר חשובים לכם, הזנפון הוא בחירה מצוינת.
כדי להיות אלטרנטיבה אטרקטיבית צריך גם מחיר משתלם, וכאן אסוס בבעיה: דגם הבסיס של הזנפון 10, עם 8 גיגה בייט זיכרון ו-256 גיגה של אחסון, עולה 3,600 שקל והדגם עם זיכרון ונפח כפול עולה 4,000 שקל. בסכום הזה תוכלו לקנות מכשיר של מתחרה גדולה ופופולרית יותר, עם תמיכה ארוכה יותר בעדכוני תוכנה, ובמקרים מסוימים אפילו להישאר עם עודף. ומה עם הגודל? הפער ממכשירי הדגל של אפל וסמסונג הוא רק 0.2 אינץ' ואפשר להסתדר איתו, במיוחד לאור פערי המחירים.