"הממשלה לא מייצגת אף אחד מהצרכים הקריטיים של ישראל"
"הממשלה לא מייצגת אף אחד מהצרכים הקריטיים של ישראל"
הפגנת ענק מתגלגלת ועיר אוהלים מול הכנסת, בשבוע מחאה בעידוד פורום העסקים ששותפים בו 200 מראשי המשק, בכירי ההייטק ומשפחות החטופים. "עד עכשיו אמרנו 'שקט, יורים', אבל תמו הימים הללו. אנחנו דורשים תוצאות"
המגעים לעסקה מדשדשים כבר חודשים, החטופים נמקים בשבי כבר חצי שנה - וחלק מבני המשפחות הסירו את הכפפות במחאה שלהם, תוך איחוד בפועל עם ארגוני המחאה נגד הממשלה ודרישה להחלפת ראש הממשלה בנימין נתניהו. עשרות אלפים - לטענת המארגנים כ־100 אלף איש - בהפגנה הגדולה ביותר בירושלים מאז פרוץ המלחמה, התאספו אתמול לעצרת מחאה גדולה מול משכן הכנסת שבסיומה הקימו עיר אוהלים במקום, מתוך כוונה להמשיך במחאה בשבוע הקרוב.
במקביל, ובלי קשר לעצרת מול הכנסת, עימותים אלימים פרצו בשכונת מאה שערים בירושלים במהלך הפגנה שערכו פעילי אחים לנשק בדרישה לשוויון בנטל בצל משבר הפטור מגיוס (ראו ידיעה נפרדת בעמ’ 3).
בכירי תעשיית ההייטק אינם ממהרים לעמוד בראש המחאה החדשה נגד ממשלת ישראל. מעטים הסכימו לדבר לציטוט ורובם טוענים בתוקף שזו אינה מחאת נגד והגישה השלטת היום היא לייצר שיתופי פעולה ורצון לחבר בין האנשים.
ארז שחר, שותף מייסד בקרן קומרה וממובילי מטה ההייטק, אמר ל"כלכליסט" כי "מטה ההייטק עבד ועובד על חיבורים בתוך החברה הישראלית וביתר שאת מאז 7 באוקטובר. אנחנו מבינים יותר מתמיד אחרי האסון שהתרחש עלינו, שאין קול אחד שצריך להשמיע והמציאות מורכבת".
לדבריו, המחאות בחודשים האחרונים הן של קבוצות שונות "ורובנו בחרנו במקום לצאת לרחוב לגייס את כל המשאבים שלנו לטובת חיבורים, פגישות והבנות עם כל חלקי החברה הישראלית מכל צידי המפה הפוליטית: דתיים, חילונים, חרדים. מתוך הבנה שיש איום קיומי אמיתי על כולנו, ואם אנחנו רוצים להמשיך לחיות כאן, צריך למצוא פשרות".
שחר מוסיף כי אתמול התקיים מפגן תמיכה בירושלים, בניסיון להביע זעקה על החטופים והחטופות שעדיין בעזה שהתלכדה עם קריאות לבחירות. "יש תסכול עמוק על כך שהממשלה לא עושה מספיק והמדינה תקועה, בראש ובראשונה בעניין החטופים והחטופות אבל גם עם מפוני הצפון, הדרום וההחלטה על היום שאחרי. חברות ההייטק החליטו לאפשר לעובדים להשתתף - כי זה מה שאנחנו עושים בדמוקרטיה".
לדברי שחר, “אין רצון וכוונה לחזור למחאה של לפני 7 באוקטובר. אנחנו רוצים להביא לתיקון משותף בשיתוף פעולה עם כל חלקי החברה הישראלית. אך לכולנו ברור שכשהממשלה מתמקדת בהישרדות, היא לא יכולה להתמקד באינטרסים של המדינה ואזרחיה. ישראל צריכה ממשלה יציבה ואחראית שיכולה להסתכל קדימה. הדרישה שלנו היא קביעת תאריך לבחירות, בעיניי זה יאפשר לממשלה לעשות את הדבר הנכון לטובת כולנו ומן הצד השני להמון שיוצא להפגין להבין שיש אופק לשינוי. כרגע אנחנו תקועים בחוסר התקווה עם מנהיגים שלא לוקחים אחריות ולא ברור לאן הם מובילים אותנו. זה מצב שאי אפשר להיות בו לאורך זמן. עד עכשיו אמרנו 'שקט, יורים', אבל תמו הימים הללו. אנחנו דורשים תוצאות. כשיגיע הרגע הנכון נגיע כולם יחד, כל אלה שרוצים תיקון".
מיכל צור שלו, מייסדת חברת רמפי ובעבר ממייסדות סאיוטה וקלטורה, אמרה ל"כלכליסט" כי "מאז 7 באוקטובר רבים מאיתנו לא ישנים טוב בלילות. יש משפחות שהחיים שלהם כבר לא יחזרו לקדמותם. משפחות שכולות, ומשפחות חטופים, ומשפחות שנעקרו מבתיהם. אנחנו חייבים להמשיך להילחם ולבנות, אחרת המדינה שלנו לא תוכל להתקיים כמדינה חופשית במזרח התיכון".
לדבריה, "רבים בציבור מרגישים שהממשלה בהרכב הנוכחי לא מסוגלת לייצג כמעט אף אחד מהצרכים הקריטיים של הציבור. היא לא מסוגלת לקבוע יעדים אסטרטגיים ולסיים את המלחמה. היא לא מסוגלת לייצג את החטופים. היא לא מייצגת כלל אימהות כמוני, ולא מסוגלת לייצר תוכנית אסטרטגית לתיקון וצמיחה".
צור שלו אומרת כי המלחמה ליכדה ציבורים רבים ביחד. "הממשלה מפספסת הזדמנות היסטורית לחזק את הלכידות והאחדות. המלחמה הדגישה שדרוש צבא יותר גדול. שדרוש שירות ציבורי יותר מקצועי. הפתרון דורש הסתכלות מחודשת על חלוקת הנטל בציבור. הפתרון דורש אומץ ומשילות אמיתית לא החלטות סקטוריאליות פחדניות ולא שוויוניות שדורשות התערבות בית המשפט. מגיעה לנו הנהגה ממלכתית, מאחדת, בלי תרבות שקר שתסתכל קדימה חמישים שנה, תתקן תבנה ותוודא שהמדינה הזו תהיה מקום שכל הציבורים שמרכיבים את הישראליות היפה ירצו לחיות בה".
לא רק בתעשיית ההייטק מעודדים את המחאה. פורום העסקים של ישראל, הכולל כ־200 מראשי המשק ומעסיק את רוב העובדים בשוק הפרטי בישראל, מאפשר לעובדים להצטרף למחאה. "זוהי עת חירום לישראל ויש לאפשר למי שמעוניין בכך להשתתף במעשה הדמוקרטי", נמסר מהפורום.
קבוצות הקניונים ביג ומליסרון שלחו הודעת וואטסאפ לעובדים ובה כתבו כי הם מאפשרים להם להשתתף בהפגנה מבלי שירד לעובד יום חופש. מנכ"ל ביג חי גאליס כתב לעובדים כי "לאור פניות של עובדים המעוניינים לקחת חלק בהפגנה בירושלים, אנחנו נאפשר בשם חופש הבחירה, לכל העובדים שמעוניינים בכך להקדים את יציאתם מהעבודה. ההשתתפות לא תחשב כחופשה".
שבוע המחאה בירושלים אומנם מתואם מול המשטרה, אבל ההפגנות צפויות להתפשט לכל הארץ. משפחות החטופים צפויות להפגין בנתב"ג ביום רביעי והפגנות מול בתי ח"כים מהקואליציה יתקיימו בכל רחבי הארץ. השיא צפוי בהפגנות ענק ברחוב קפלן ובכיכר החטופים בתל אביב במוצאי שבת הקרוב, לציון חצי שנה לפרוץ המלחמה ולצאת הכנסת לפגרה ב־8 באפריל, וזועמים על כך שהח"כים יוצאים ל"חופשה" בזמן שהחטופים עדיין בשבי.