צפו בסרטון: לוויין ביון של תע"א שישמש את סינגפור שוגר מהודו
צפו בסרטון: לוויין ביון של תע"א שישמש את סינגפור שוגר מהודו
מדובר בלוויין מכ"מי מסוג DS-SAR, שיכול לספק למפעיליו מודיעין רציף באמצעות יכולות כיסוי ורזולוציה משתנים בכל שעות היממה ובכל תנאי מזג האוויר. לפי הערכות, מחירו של לוויין מסוג זה עומד על כ-200 מיליון דולר. עם השלמת סדרת הבדיקות שעוד צפויה לו, הוא יימסר למפעילותיו: הסוכנות הממשלתית הסינגפורית DSTA וקבוצת ST Engineering
לוויין תצפית שבנתה התעשייה האווירית (תע"א) עבור לקוחותיה בסינגפור שוגר לפנות בוקר (א') לחלל בהצלחה. השיגור נעשה מהודו, ובדיקת מערכות לאחר השיגור העלתה כי הן פועלות כהלכה. על פי הערכות של מומחים בתחום, מחירו של לוויין כזה עומד על כ-200 מיליון דולר.
מדובר בלוויין מכ"מי מסוג DS-SAR ששוגר ממשגר PSLV, והוא מבוסס על יכולות שפותחו עבור לווייני התצפית TECSAR שתע"א פיתחה לשימוש צה"ל ומערכת הביטחון ביחד עם הלוויינים מסדרת "אופק". לוויין מסוג זה יכול לספק למפעיליו מודיעין רציף וזאת באמצעות יכולות כיסוי ורזולוציה משתנים בכל שעות היממה ובכל תנאי מזג האוויר. שעות לאחר שיגורו, הלוויין נכנס למסלול שתוכנן לו מסביב כדור הארץ, החל לשדר נתונים ראשונים ולהגיב לאותות שנשלחות אליו מהקרקע.
עם השלמת סדרת הבדיקות שעוד צפויה לו ותוודא את תקינותו ואת יכולות הביצוע שלו, הוא יימסר למפעילותיו: הסוכנות הממשלתית הסינגפורית DSTA וקבוצת ST Engineering, שהמטה שלה פועל מסינגפור ובפעילותה היא מאגדת חברות בתחומי הערים החכמות, ביטחון במרחב הציבורי ותעופה וחלל ומעסיקה ברחבי העולם כ-25 אלף עובדים.
הזמנת הלוויין מתע"א נעשתה ב-2018, ועל פי הערכות של גורמים בתעשיות הביטחוניות הפעלתו הקרבה תהווה מכפיל כוח ליכולות איסוף המודיעין של סינגפור מהחלל.
התעשייה האווירית מקיימת פעילות ענפה בתחום לווייני התצפית, ומאז סוף שנות ה-80 של המאה הקודמת היא שיגרה עבור מערכת הביטחון הישראלית, כמו גם עבור לקוחות אחרים שלה בעולם, לוויינים אופטיים ולוויינים מכ"מיים שבהפעלתם הם מזמנים תוצרים שמשלימים אלה את אלה. במרץ האחרון שוגר מפלמ"חים הלוויין אופק 13 שהיא פיתחה ויצרה עבור צה"ל ומערכת הביטחון.
באפריל האחרון שר החוץ אלי כהן ביקר באזרבייג'ן ואז התברר כי בכוונת המדינה לרכוש מהתעשייה האווירית שני לווייני תצפית חדשים, כשברקע ההתקרבות בין שתי המדינות. היחסים בין ישראל לאזרבייג'ן כוללים עסקאות נשק משמעותיות ובהן מכירת מל"טים, רובים, חימוש משוטט, טילים נגד טנקים ועוד. אמצעים אלה משמשים את אזרבייג'ן במלחמתה נגד ארמניה על השליטה בנגורנו קרבך.