סגור
גג עמוד techtalk דסק

כיצד הפכה ישראל למעצמה עולמית בתחום הבריאות הדיגיטלית?


זה אמנם לקח זמן, אבל ישראל נחשבת היום למובילה עולמית בתחום הבריאות הדיגיטלית והצלחתה אינה מקרית – היא נובעת משילוב ייחודי של חדשנות, השקעות רחבות ושיתוף פעולה בין המגזר הציבורי, הפרטי והאקדמי. דו"ח מכון היצוא שפורסם לאחרונה מראה כי השקעות בתחום הבריאות הדיגיטלית מתחילת השנה הגיעו לכחצי מיליארד דולר – סכום הדומה לכלל ההשקעות ב-2023. נתון זה מצביע על גידול בהיקף ההשקעות, מה שמעיד על אטרקטיביות התחום והאמון הרב שנותנים בו המשקיעים.
ישראל היא שחקנית בולטת בזירת החדשנות הרפואית העולמית והפכה למעין חממה לסטארט-אפים, מכוני מחקר ואוניברסיטאות שמובילים את פיתוחם של פתרונות מתקדמים בתחומים כמו אבחון רפואי, טלה-רפואה, ניהול נתונים בריאותיים ובינה מלאכותית. סביבת החדשנות בישראל מאפשרת לציבור לנהל את הבריאות באופן עצמאי, באמצעות גישה לשירותי בריאות ממוקדים יותר. דוגמה לכך היא תחום הבריאות המותאמת אישית (Precision Medicine), המתפתח במהירות בישראל, ומאפשר התאמה מדויקת של טיפולים בהתאם לפרופיל אישי של המטופל, כולל נתונים מטבוליים, אורח חיים ונתונים רפואיים נוספים. תחום זה מציב את ישראל בחזית הידע העולמית ומאפשר לה לייצר יתרון משמעותי בכל הנוגע לבריאות מותאמת.
גורם נוסף שמקדם את המצוינות הישראלית הוא שיתופי הפעולה המתחזקים בין המוסדות הציבוריים למכוני מחקר ומוסדות אקדמיים, המסייעים לישראל להוביל בחזית המחקר והפיתוח בתחום הבריאות הדיגיטלית. מוסדות אלו לא רק מספקים ידע מתקדם וידע מחקרי, אלא גם מקדמים קשרים עם סטארט-אפים, דבר המסייע בהפיכת רעיונות טכנולוגיים ליישומים מעשיים. כיום רופאים משתמשים בטכנולוגיות בריאות דיגיטלית לניטור מרחוק של מטופלים, דבר המאפשר מעקב מתמשך אחר מדדים קריטיים גם מחוץ לכותלי המרפאה.
1 צפייה בגלריה
ד"ר מירב מור וד"ר מיכל מור מייסדות שותפות Lumen
ד"ר מירב מור וד"ר מיכל מור מייסדות שותפות Lumen
ד"ר מירב מור וד"ר מיכל מור
(צילום: Lumen)
גם מכוני המחקר מפיקים תועלת מיכולות אלו, ומאפשרים מעקב אחר משתתפי מחקר לאורך זמן ובדיוק גבוה, תוך שילוב של נתונים בזמן אמת. דוגמאות לשיתופי פעולה כאלו ניתן לראות במקומות כמו אוניברסיטת טורונטו, שבשיתוף פעולה בודקת את הגמישות המטבולית של נשים בשלבים שונים של המחזור החודשי, ואוניברסיטת פורדו, שחוקרת את השפעת הרכב הארוחות על חילוף החומרים בהתאם למוצא האתני של הנבדק. גם אוניברסיטת קולורדו בוחנת את השפעת שעות העבודה הליליות על חילוף החומרים, ובקבוצה נוספת בטורונטו נבדקת השפעת ארוחת בוקר לפני פעילות גופנית על מערכות המטבוליזם.
העובדה שישראל הצליחה לחזק את מעמדה העולמי בתחום הבריאות הדיגיטלית מעידה לא רק על ההישגים הטכנולוגיים אלא גם על יכולתה לקדם את התחום כחלק בלתי נפרד ממהלך חייהם של אזרחים בישראל ובעולם כולו. באמצעות שילוב בין מימון פרטי לציבורי, עם שיתופי פעולה נרחבים וידע מתקדם, ישראל מציבה סטנדרט חדש לבריאות בעולם המודרני.
במבט לעתיד מעלה, ישראל עומדת בחזית ההובלה בתחום בריאות דיגיטלית שתהפוך בסופו של דבר לחלק בלתי נפרד ממערכת הבריאות הכללית. כבר כיום ניתן לראות כי המערכות הדיגיטליות, הטכנולוגיות המתקדמות ושיתופי הפעולה עם גופים עולמיים ממצבים את ישראל במקום מוביל שימשיך ויתפתח עם הזמן. בריאות דיגיטלית בישראל אינה רק תחום טכנולוגי, אלא חוד החנית של גישה חדשנית לבריאות, התואמת את הדרישות והצרכים המשתנים של ימינו.
ד״ר מירב מור וד״ר מיכל מור הן מייסדות-שותפות בחברת הבריאות הדיגיטלית Lumen