לינוקס בת 30: אין לה חום גבוה והיא מנהלת את העולם, אבל רובנו לא יודעים
לינוקס בת 30: אין לה חום גבוה והיא מנהלת את העולם, אבל רובנו לא יודעים
"בלינוקס זה לא היה קורה", היא אולי האמירה הפופולרית ביותר באינטרנט בכל הנוגע לאמינות האגדית של מערכת ההפעלה הזו, שמפעילה כיום את מרבית ההתקנים שהם לא מחשבים אישיים; ומה עושה כיום יוצר המערכת?
"בלינוקס זה לא היה קורה", היא אולי האמירה הפופולרית ביותר באינטרנט בכל הנוגע לאמינות האגדית של מערכת ההפעלה הזו. אבל מעבר לכך, ומה שרובנו אולי פחות מודעים לו, זה שלינוקס די מנהלת את עולם הטכנולוגיה כיום, אפילו יותר מווינדוס או מערכות ההפעלה של אפל.
לינוקס הושקה (גרסה 0.01) ב-17 בספטמבר 1991, ובמקור היא יועדה על ידי המפתח שלה לינוס טורבאלדס להפעיל את כל סוגי החומרה ולהוות תחליף חינמי ליוניקס הארגונית ובעיקר הקניינית. את הגרסה הראשונה של קרנל (kernel - ליבת מערכת ההפעלה) הוא הציג עוד כשהיה סטודנט למדעי המחשב בפינלנד. היא נקראה Freax במובן של Free Unix או יוניקס בחינם.
הבסיס לרוב הסמארטפונים בעולם
אבל הכינוי שדבק בה הוא לינוקס, הלחם של לינוס ויוניקס. זה היה הכינוי שלו בפורומים השונים, ומנהל הרשת שעבד איתו על הפרויקט העדיף את לינוקס על פני Freax, שטורבאלדס בחר קודם לכן. הוא תכנן את המערכת כדי שתוכל לרוץ גם על מכונה וירטואלית, מה שהפך אותה למנוע שמפעיל את רוב מחשבי הענן ושרתי האינטרנט. בנוסף הוא ייעד אותה במקור להפעיל מחשבים אישיים בלבד.
זה אירוני כי היום היא הבסיס לרוב הסמארטפונים שיש בעולם. אנדרואיד היא למעשה פיצול של לינוקס עם ממשק משתמש מותאם למסכי מגע. למעשה לינוקס מפעילה לרוב את כל ההתקנים שהם לא מחשבים אישיים, מסמארטפונים, מכשירי אינטרנט הדברים (בית חכם, חיישנים וכדומה) ועד מערכי מחשוב ענן. מבחינת טורבאלדס, מערכת הפעלה היא רק השכבה שמחברת בין האפליקציות למכונה שעליהן הן רצות.
טורבאלדס התחיל את הפרויקט שלו כתחביב. הוא אפילו כתב בקבוצת המשתמשים שלו ב-Usenet שהוא לא מתכנן שהיא תהיה גדולה כמו GNU - גרסה חינמית אחרת של מערכת הפעלה דמוית יוניקס, שפיתח ריצ'רד סטאלמן ב-1983. כדי לסבר את האוזן לגבי כמה לינוקס חשובה לעולם המחשוב והטכנולוגיה כיום - מספיק לומר ש-Azure, מערך מחשוב הענן של מיקרוסופט, מתבסס עליה. מיקרוסופט אפילו הוסיפה לווינדוס תמיכה בלינוקס אחרי ששנים היא התייחסה אליה כאל יריבה מרה.
עוד נתון? כל 500 מחשבי-העל החזקים ביותר בעולם כיום רצים על לינוקס. לא יוניקס, לא ווינדוס, לא מערכות הפעלה קנייניות, רק לינוקס. ועוד משהו: היא גם מערכת ההפעלה הפופולרית ביותר בעולם בזכות אנדרואיד. בעוד לווינדוס יש כמיליארד התקנות כיום, אנדרואיד-לינוקס הותקנה על פי 8 יותר מכשירים, ואם כוללים את כל המכשירים שכבר אינם בשימוש - המספר כנראה גדול עוד יותר. לא רע בשביל מערכת הפעלה שהחלה כתחביב.
כסף הוא לא המטרה העיקרית
הייתם מצפים מטורבאלדס שייהנה מהחיים הטובים, שיהיה מיליארדר ברמה של לארי אליסון, ביל גייטס או סטיב ג'ובס. אבל מדובר במישהו שכסף לא היה מעולם המטרה העיקרית שלו. הוא מועסק כיום על ידי קרן לינוקס, שהוקמה כדי לנהל את מערכת ההפעלה ולהמשיך את הפיתוח שלה. טורבאלדס עצמו הוא נצר למשפחה פינית ידועה. הוריו היו פעילים פוליטית, ואביו מכהן עד היום כחבר הפרלמנט האירופי. סבו היה עיתונאי ומשורר פיני נודע, ואבי סבו היה גיבור מלחמה ועיתונאי גם. סבו מצד אמו היה מגדולי הסטטיסטיקאים של פינלנד. כיום הוא גר בארצות הברית באורגון, אשתו אלופת קראטה לשעבר, ותאריכי הלידה של שלוש בנותיו מהווים מספרי קסם במערכת האתחול של קרנל לינוקס.
לתכנת למד בתחילת שנות השמונים על מחשבי קומודור וסינקלר. את ה-PC הראשון שלו רכש רק ב-1991 (פנטיום 386) כדי להתנסות ב-MINIX, גרסה חינמית של יוניקס שיועדה במקור לאקדמיה וחינוך. זו מערכת ההפעלה עליה התבסס כדי ליצור את לינוקס. למעשה את הודעת ההשקה של לינוקס הוא שלח בקבוצת התמיכה של המערכת הזו - תחילה ב-25 באוגוסט לקבוצה של קרובים, ואז ב-17 בספטמבר לשאר הקבוצה. בראיון שהעניק לאחרונה לכבוד התאריך הוא התבדח שיש ללינוקס שלושה תאריכי השקה שונים.
מערכת ההפעלה הראשונה שהגדירה את המושג קוד פתוח
אגב, כיום לינוקס כוללת רק כ-2% קוד שטורבאלדס כתב בעצמו. את הרוב כתבו מתנדבים או פעילים של קרן לינוקס. זו מערכת ההפעלה הראשונה שהגדירה את המושג קוד פתוח. הרעיון הוא שקוד התוכנה יהיה זמין לכולם, וכל אחד יוכל לשפר אותה ולתרום לה. כיום מדובר בקונספט נפוץ, אפילו בקרב חברות מסחריות. IBM למשל השקיעה כ-34 מיליארד דולר ברכישת חברת רד האט לפני כשנתיים, זו פיתחה את אחת מהפצות הלינוקס הפופולריות בעולם, ושירותיה נצרכים בידי כמעט כל חברות הענק בעולם.
טורבאלדס מאוד אופטימי לגבי העתיד של לינוקס. לדבריו, הוא מצפה לעוד עשרות שנים של עבודה על המערכת, עבורו ועבור אלפי המתנדבים שדואגים לה כל יום. תפקידו של טורבאלדס כיום מסתכם בעיקר בהטמעה וניהול כל התוצרים שנתרמים מדי יום לקרן לינוקס. "יש לנו עוד 30 שנות עבודה", כתב בהודעה ששלח לכבוד השקת גרסה 5.14, שהוצגה לפני מספר ימים. "בינתיים קחו לכם הפסקה, תבנו קרנל, בדקו אותו ואז תוכלו לחזור למסיבה האין-סופית שממנה זחלתם החוצה הרגע", סיכם טורבאלדס את החגיגות.