פרשנות
גם היריבה המרה של וויז תרוויח מעסקת הענק
חברות רבות שמחפשות אבטחת ענן אבל לא רוצות להיות קשורות לגוגל יעדיפו לחפש כעת ספק חדש לתחום אבטחת ענן. אורקה סקיוריטי, המתחרה של וויז, תהיה יעד אפשרי עבורן
המכירה של וויז לגוגל ב־32 מיליארד דולר אינה רק הרכישה הגדולה ביותר בתולדות ההייטק הישראלי אלא היא גם אחת הרכישות המשמעותיות ביותר שהיו בעולם הסייבר בכלל.
ב־2024 חברות ההייטק הישראליות גייסו כ־10 מיליארד דולר. 42% מכלל הגיוסים היו של חברות סייבר. מתוך סכום זה, מיליארד דולר היו של וויז שגייסה לפי שווי של 12 מיליארד דולר. האקזיטים של חברות סייבר ב־2024 הסתכמו בכ־3 מיליארד דולר מתוך כ־13 מיליארד דולר של אקזיטים.
רוב הבכירים בענף צופים שעסקת וויז תהיה רק ההתחלה של הסייבר ניישן ולא השיא שלה. "בעסקה זו ישראל מראה לכולם מיהי יצרנית הסייבר הטובה ביותר בעולם", אמר שי מישל, שותף מנהל בקרן ההשקעות Merlin Ventures. "אם עד עכשיו היה ספק, העסקה הנוכחית מהווה הוכחה לכך שישראל היא המעצמה הטכנולוגית הגדולה והמהירה ביותר בעולם בתחום הסייבר, שהיזמים הישראלים יודעים לפתח טכנולוגיות מתקדמות וגם להגיע להצלחות מסחריות שיוצרות ערך חסר תקדים. העסקה הזו היא הצלחה של האקוסיסטם הישראלי כולו המשלב כישרון, מומחיות טכנולוגית ויזמות. בתקופה הקרובה נראה עוד חברות גדולות מוקמות בישראל וקרנות רבות, בעיקר אמריקאיות, שירצו להשקיע ביזמים ובחברות ישראליות".
הסייבר הישראלי רק ירוויח מעסקת הענק הזו. המרוויחה הראשונה תהיה המתחרה העיקרית של וויז וכיום גם יריבתה לבתי המשפט – חברת אורקה סקיוריטי. שתי החברות פועלות בשוק דומה של אבטחה בענן כאשר וויז הרחיבה משמעותית את סל מוצריה אבל השתיים עדיין יריבות מרות, ובשנים האחרונות מתנהלות ביניהן תביעות הדדיות על הפרות זכויות יוצרים.
עד כה וויז היתה החברה העצמאית המובילה בתחום. כשהיא תשתלב בתוך גוגל, חברות רבות שלא רוצות להיות חלק מגוגל יחפשו חברות סייבר עצמאיות שיספקו טכנולוגיה דומה אבל עצמאית. יתרה מכך, חברות רבות שלא רוצות להיות חלק מגוגל יעדיפו לחפש כעת ספק חדש כאשר אורקה ללא ספק תהיה יעד אפשרי עבורן.
אבל לא רק אורקה סקיוריטי תרוויח מהעסקה. קרוב לוודאי שהרכישה הזו תביא אחריה עוד רוכשים גדולים – החל בחברות ענק שירצו להתחזק מול האיום החדש מצד גוגל ועד קרנות פרייבט אקוויטי שיחפשו בישראל הזדמנויות רכישה אטרקטיביות. עד כה נדמה היה שישראל לא יכולה להצמיח אקזיטים ענקיים, אבל הרכישה הזו מוכיחה לכל משקיעי הענק שיש פוטנציאל עצום בתעשיית הסייבר הישראלית שניתן להשביח אותו ולמכור במיליארדי דולרים.
עד כה ההתייחסות לסייבר הישראלי היתה כמרכזי וחשוב אבל לא כזה שמצמיח מתוכו חברות ענק, אולם חברה ישראלית שנמכרת ב־32 מיליארד דולר לוקחת את כל תעשיית הסייבר הרבה מדרגות למעלה.