פרשנותלהציל את המוניטין של ההייטק הישראלי
פרשנות
להציל את המוניטין של ההייטק הישראלי
על הממשלה לנקוט צעדים מהותיים בתחום תעשיית הסייבר ההתקפי, אחרת כל התדמית והשם שיצאו לאומת הסטארט־אפ יקרסו
שבע חברות ריגול ומעקב מצאה מטא (לשעבר פייסבוק) בחקירה שאת ממצאיה פרסמה ביום חמישי שעבר. החברות ריגלו אחר 50 אלף איש בכ־100 מדינות. פעילותן היתה כה פוגענית, שמטא לא רק חסמה את מערכי החשבונות המזויפים שהפעילו, אלא גם נקטה את הצעד המשמעותי של חשיפתן וביושן. מתוך השבע האלו, ארבע הן ישראליות, ועוד אחת בעלת קשרים לישראל.
מהדו"ח בולטת העובדה שכשמדברים על תעשיית הסייבר ההתקפי אי אפשר שלא לדבר על ישראל. וכשמדברים על ההייטק הישראלי, כבר אי אפשר להתעלם מהנוכחות הבולטת בו של חברות כמו NSO, קנדירו וקוגנייט. יצרניות תוכנות הריגול הן החברות שהכי מזוהות עם ישראל, במיוחד בחודשים האחרונים, בעקבות הדיווחים על הכנסת NSO וקנדירו לרשימה השחורה של מחלקת הסחר האמריקאית.
במשך שנים הצליחה תעשיית ההייטק בישראל לגבש תדמית של סטארט־אפ ניישן, אך בשנים האחרונות נצבעה התדמית בגוונים של סייבר ניישן.
בחודשים האחרונים ממש מתחילה להתעצב סביב ישראל, במיוחד בקרב קהילות וארגונים שביקורתיים למדיניותה, תדמית אחרת, כזו שמתודלקת על ידי הדיווחים הרבים על NSO - אולי החברה הישראלית הידועה ביותר, בוודאי הידועה ביותר לשמצה - ועל מתחרות דוגמת קנדירו וסייטרוקס. על פי תדמית זו, תעשיית ההייטק הישראלית היא לא מוקד של חדשנות, יזמות וחשיבה פורצת גבולות שמתבגרת ומתחילה להוציא לשוק חברות המנפיקות בשוויים משמעותיים - אלא בית לתעשייה של סוחרי נשק סייבר, שכירי חרב שמוכרים את מרכולתם לכל דורש, בלי קשר לדרכים שבהן הוא מתכוון להשתמש בה או לזכויות האדם שיפר באמצעותה.
התעשייה נתפסת ככזו שנתמכת על ידי המדינה עצמה, שסידרה לה רגולציה סמלית ומשתמשת בה לקידום יעדים משלה במדינות כמו איחוד האמירויות, סעודיה ואוגנדה. בעיני רבים, ישראל היא כבר לא Startup Nation אלא Spyware Nation, אומת הרוגלות - מרכז עולמי להפצת כלי פריצה, מעקב ושאיבת מידע לכל דורש, כל עוד הוא מוכן לשלם.
המשקיע האגדי וורן באפט גרס פעם: "לוקח 20 שנה לבנות מוניטין, ו־5 דקות להרוס אותו". כעת כל המוניטין של ישראל בתחום ההייטק, שנבנה בקפידה במשך חצי יובל, מתנדנדים על פי תהום, קורבן של יזמים חסרי אחריות ומדיניות שהתעלמה מהשלכות הטווח הארוך. אם ממשלת ישראל לא תנקוט צעדים רחבים ומהותיים כדי לאסדר את התעשייה, באופן שקוף שיוכיח לעולם שאין עוד מכירות של תוכנות ריגול מסוכנות למדינות שמשתמשות בהן כדי לרדוף אחרי עיתונאים, פעילי זכויות אדם ומתנגדי משטר — כל התדמית והשם שיצאו לאומת הסטארט־אפ יקרסו.