החששות התממשו: צניחה דרמטית בהשקעות בהייטק הישראלי ברבעון הראשון
החששות התממשו: צניחה דרמטית בהשקעות בהייטק הישראלי ברבעון הראשון
מסקירה של SNPI עולה כי ברבעון הראשון הושקעו 1.7 מיליארד דולר בחברות הייטק מקומיות, זאת לעומת 6.7 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד - צניחה של כ-75%. שלוש חברות בלבד - eToro, Wiz ו-Via - גייסו מעל ל-600 מיליון דולר - 40% מסך ההשקעות. כותבי הדוח טוענים שהסיבות לירידה הן שילוב של המיתון העולמי לצד האי שקט המקומי הקשור להפיכה המשטרית
החששות הרבים שהעלו בכירי ההייטק בחודשים האחרונים מתחילים להתממש. סקירת הרבעון הראשון של 2023 של מכון המחקר והמדיניות (SNPI) Start-Up Nation Policy Institute מעידה על ירידה משמעותית בהשקעות בהייטק הישראלי, כאשר 1.7 מיליארד דולר הושקעו בחברות הייטק מקומיות, לעומת 6.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2022 - צניחה של כ-75%. זהו הנתון הנמוך ביותר מאז 2018.
שלוש חברות בלבד - eToro, Wiz ו-Via - גייסו מעל ל-600 מיליון דולר - 40% מסך ההשקעות. יתרה מכך, מספר החברות שגייסו הון ברבעון האחרון עמד על 112 בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז 2014. כותבי הדוח טוענים שהסיבות לירידה הן שילוב של המיתון העולמי והאי שקט המקומי הקשור להפיכה המשטרית.
הממצאים מציגים ירידה משמעותית בסכומי ההשקעות וכן במספר סבבי הגיוס בהייטק הישראלי, תופעה שעלולה להגביר את ההידרדרות המתמשכת ביזמות ולהביא לסגירתם של סטארט-אפים חדשים. כל אלה עלולים להיות מלווים בעזיבה של כוח אדם וחברות את ישראל. אם המגמה של עזיבת עובדים וחברות הייטק לחו"ל תתגבר – יהיה זה אובדן בלתי הפיך של כוח אדם איכותי שמוביל את הכלכלה הישראלית עם פריון עבודה גבוה משמעותית משאר המשק. המסקנה העיקרית העולה מסקירה זו היא שאם לא יהיה שינוי מגמה – ההייטק הישראלי ימשיך להתכווץ ובקרוב ישראל לא תוכל להיחשב עוד כאומת הסטארט-אפ.
כותבי הסקר חוששים שסטארט-אפים חדשים שהוקמו אחרי 2022 או אלה שגייסו סבבי סיד החל משנת 2022 יושפעו משמעותית מהירידה בהשקעות ברבעונים האחרונים. ככל ששתי המגמות שמעיבות על ההייטק הישראלי יימשכו – חברות אלה יתקשו לגייס סבבי המשך.
דוח ivc ולאומיטק לסיכום הרבעון הראשון של 2023, שמתפרסם אף הוא היום, מאשש את הנתונים ומוסיף שסבבי הגיוס המוקדמים (Pre-Seed, Seed , A) הסתכמו ב-531 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה - ירידה של 62% לעומת ההון שגויס בסבבים מסוג זה ברבעון הראשון של 2022. השינוי במגמה, שזוהה לראשונה ברבעון הרביעי של 2022, מנוגד למגמה שראינו במשך רוב 2022, בה הסבבים המוקדמים נראו אטרקטיביים יותר עבור המשקיעים. השקעות מסוג סיד ירדו יותר מהשאר, לאחר שאיבדו 40% בהיקף ההון המגויס לעומת הרבעון הרביעי של 2022.
מגמה מדאיגה נוספת היא הדעיכה בהשקעות של הקרנות הזרות בחברות הסטארט-אפ. עד 2022 קרנות הון סיכון זרות היו הקבוצה המשפיעה ביותר על מימון הפעילות של ההייטק הישראלי. עם העלייה בשווי החברות החל מ-2018 ומגפת הקורונה, קרנות אלה הגדילו את השתתפותן בסבבי המשך, בהתאם לצרכים של חברות הפורטפוליו. המגמה הזו השתנתה במהלך 2022, וברבעון הראשון של 2023 קרנות ההון סיכון הזרות הפעילות ביותר השתתפו באופן משמעותי יותר בהשקעות ראשונות. המשמעות היא שקרנות אלו מתרכזות יותר בעסקאות טובות מזדמנות ומתרחקות מעסקאות עם חברות פורטפוליו שגייסו בעבר בשווי גבוה, כך שהכסף הגדול של עסקאות המשך בסבבים מאוחרים נמצא בעמדת המתנה.
תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומיטק: "השנה החלה בהאטה משמעותית בהשקעות, הן במספר העסקאות בשוק והן בנפחן. בנוסף לכך אנו רואים ש-38%, נתח משמעותי מההשקעות ברבעון, הגיעו למספר מצומצם מאוד של חברות. ניכר כי המשקיעים והקרנות עדיין מהססים בביצוע השקעות וכן בביצוע עסקאות מיזוג ורכישה. זאת ככל הנראה כדי לבחון כיצד תתפתח הכלכלה העולמית ואם יהיה שינוי בשוויין של החברות באופן שמשקף טוב יותר את המצב הנוכחי. אנו צופים כי במחצית השנייה של השנה נתחיל לראות התחדשות של פעילות והתייצבות שתביא בטווח הארוך יותר לצמיחה מחודשת".