סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
Yonatan Mandelbaum
יונתן מנדלבוים, מנהל השקעות בקרן TLV פרטנרס (TLV Partners)

"מצב הפינטק בישראל מדכא - היזמים העבירו את מתג הסיכון למצב OFF ונעלמו"

לדברי יונתן מנדלבוים, מנהל השקעות בקרן TLV פרטנרס, "חורף הפינטק" חמור בישראל מאשר בעולם - זאת מכיוון "שהיזמים בתחום לרוב מבוגרים יותר מבשאר התעשייה וחוששים לעזוב עבודה יציבה כדי להקים משהו עם כל הסיכון שכרוך בזה"

האם אחרי כמה שנים רצופות של פריחה בתעשיית הפינטק המקומית, הגיע השנה "חורף הפינטק" גם לישראל? לפי יונתן מנדלבוים, מנהל השקעות בקרן ההון סיכון TLV פרטנרס שמתמקד בהשקעות בתחום, נראה שהמצב אכן עגום. להערכתו מתחילת השנה נרשמה ירידה של 70% ואולי אף יותר בכמות חברות הפינטק החדשות שהקרן רואה, "אם בשנת 2021 השקענו בחמש חברות פינטק, ובשנת 2022 בשלוש חברות חדשות - השנה עדיין לא השקענו באף חברה חדשה בתחום".
"מעבר לירידה הדרסטית שמשתקפת בסטטיסטיקות הרשמיות ובנתונים שלנו בקרן, לצערי מתוך מעט החברות שכן ראיתי השנה - לא ראיתי שום דבר חדש, מעניין ופורץ דרך. בעיקר רואים חברות שעושות קופי-קאט לחברות קיימות. זה מטורף כי אנחנו אחרי 7-8 שנים שבכל שנה קמו 2-3 יוניקורנים בפינטק בארץ. זה מצב די מדכא. אני חושב שכל יזמי פינטק, שהם בדרך כלל יותר שמרניים, העבירו את מתג הסיכון למצב OFF", אמר מנדלבוים בשיחה עם אתר CTech של כלכליסט.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

על פי נתוני סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC) לסיכום המחצית הראשונה של 2023, סך ההשקעות הפרטיות בפינטק בישראל צנח ביותר מ-50%, כאשר במחצית הראשונה של השנה הושקעו בסקטור רק 545 מיליון דולר, לעומת 2.6 מיליארד דולר בשנת 2022 ו-6 מיליארד דולר ב-2021. מנתוני רשות החדשנות, ההשקעות בתחום הטכנולוגיות הפיננסיות היו 16% מכלל ההשקעות בהייטק ב-2021. תחום הפינטק בישראל הוא מהגדולים והמתקדמים בעולם וכולל פתרונות טכנולוגיים לשירותים פיננסיים, כגון בנקאות, ביטוח, השקעות, תשלומים, ועוד.
תעשיית הפינטק העולמית חווה כבר תקופה ארוכה תופעה שזכתה לכינוי "חורף פינטק", שבא לתאר ירידה חדה בהשקעות בתחום עקב שינויים פיננסיים גלובליים בתקופה המאופיינת בשיעורי אינפלציה גבוהים, העלאות ריבית, צניחה בהערכות השווי של חברות וגל פיטורים במגזר הטכנולוגיה הפיננסית. בנוסף, המגזר חווה בשנה-שנתיים האחרונות גם יד קשה מצד הרגולציה שנובעת בעיקר מהחשדנות כלפי שוק הקריפטו, אבל היא גם משפיעה ישירות על על תתי הענפים במגזר הטכנולוגיות הפיננסיות.
לטענת מנדלבוים, המצב בישראל קיצוני ביחס לעולם, בגלל האופי הייחודי של יזמי הפינטק הישראלים. "זה טרנד ברור: יזמים בפינטק כאן מבוגרים יותר מהגיל הממוצע של שאר יזמי ההייטק", הוא מסביר. "הפער לא כזה גדול, אולי של 7-10 שנים ואולי פחות אפילו, אבל זה הבדל מובהק. אני לא מכיר יזם פינטק אחד שהשתחרר מהצבא ומיד הקים סטרטאפ בתחום. זה הגיוני לגמרי כי יזמי הפינטק חייבים קודם לצבור ניסיון - אם בחברות אחרות בתחום או כמובן אחרי שהם עבדו כמה שנים במוסדות הפיננסיים עצמם".
לדבריו, זה לא שבסייבר או בדב-אופס אין צורך בניסיון כדי להקים סטרטאפ, אלא שאפשר לצבור אותו בעיקר בזמן השירות הצבאי. "בשאר התחומים יש יזמים שאולי אין להם את הרקע העסקי, אבל יש להם הרבה ניסיון יישומי, פרקטי. לעומת זאת, יזמים בפינטק הם בדרך כלל אנשי משפחה, יש להם ילדים ואולי גם משכנתא. שוב, כי הם יותר מבוגרים. עכשיו הם מסתכלים על מה שקורה בכלל בתעשייה ובשוק הציבורי והם חוששים בצורה מסוימת לעזוב את העבודה היציבה שלהם כדי להקים משהו עם כל הסיכון שכרוך בזה", הוא אומר.
"בנוסף, מעל כל המשבר הפיננסי הגלובלי, בישראל קיימת גם שכבה של אי ודאות שנובעת מהמשבר הפנימי סביב ההפיכה המשטרית שמקדמת הממשלה. אנחנו רואים מדי שנה מאז 2018 מאות חברות בשנה - לא רק בפינטק כי אנחנו קרן ג'נרליסטית וזה לא שאנחנו רואים פחות סטרטאפים בשנה האחרונה. אין ירידה בכמות שלהם השנה - אבל האיכות ממש ירדה. אם היו לנו עד עכשיו נניח 5% של סטרטאפים מעניינים, השנה אנחנו פוגשים אולי 1% של חברות שמעניינות אותנו. אבל בפינטק זה עוד יותר חמור - האיכות ממש נעלמה", מדגיש מנדלבוים.
קרן הון הסיכון TLV Partners גייסה ביולי השנה 250 מיליון דולר לקרן החמישית שלה, המיועדת להשקעה בשלבים מוקדמים. עד כה גייסה הקרן יותר ממיליארד דולר ובשמונה השנים שחלפו מאז היוסדה היא גייסה שבע קרנות - חמש להשקעות בשלבים מוקדמים ושתיים להשקעות המשך בחברות הפורטפוליו.
למרות המשבר, מנדלבוים אופטימי לגבי ההשקעות בהייטק בכלל ובפינטק בפרט: "עכשיו זה פשוט שוק מת, שזה מטורף. גם בגיוסי סיד גם בסבבי A. אני לא יודע עוד כמה זמן זה ייקח - חודשים, חצי שנה, שנה שנתיים - אבל אנחנו נראה נראה את החזרה שלהם לשוק וכשהם יחזרו - הם יהיו חזקים הרבה יותר. בכלל, אני חושב שרבעון 4 הולך להיות מאד אקטיבי מבחינת גיוסים. הרבה סטרטפים שגייסו סיד ומתכננים את השקעות סבב A הבינו בתחילת השנה שיהיה קשה לגייס ואמרו לעצמם בוא נחזיק מעמד עד אחרי קיץ 23' ואז אולי נצליח לגייס כסף.
"הם חייבים לגייס כסף כי הם נמצאים ממש על הקצה עם סכומים שיכולים להספיק להם ל-4 עד 8 חודשים מקסימום. יש הרבה חברות טובות מאד שנמצאות בסיטואציה הזאת. גם מבחינת המשקיעים זה עיתוי נכון ואחרי החודשים הבעייתיים מתחילת השנה הם כבר ממש צמאים לעשות עסקאות. יש תחושה שהולכת להיות ממש חגיגה מספטמבר. בנוסף, אנחנו כבר רואים התאוששות חד משמעית בשווקים בעולם. הרבה קרנות וסטרטאפים לקחו את הקיץ כדי להכין את הקרקע, את המצגות, את האינטרו לויסיז לסבב הבא ותיכף מגיע 1 בספטמבר - אז יאללה יוצאים לגייס כסף".