פעילים אנטי-ישראלים ניסו למחוק את תל אביב מהמפה
פעילים אנטי-ישראלים ניסו למחוק את תל אביב מהמפה
אתמול בערב משתמש אנטי-ישראלי ניסה למחוק את כל מידע המיפוי על תל אביב מפלטפורמת המיפוי הפתוחה OpenStreetMap (OSM), ולזמן קצר גם הצליח. לאחר שזוהה נבלם על ידי קהילת העורכים הישראלים ונחסם על ידי האתר
פעילים אנטי-ישראלים ניסו למחוק את תל אביב ממפת ישראל. יותר נכון, מפלטפורמת המיפוי הפתוחה OpenStreetMap (OSM), שם ניסה אתמול בערב משתמש אנטי-ישראלי למחוק את כל מידע המיפוי על תל אביב, ולזמן קצר גם הצליח - לפני שזוהה ונבלם על ידי קהילת העורכים הישראלים.
את OSM, שהוקמה ב-2004, ניתן להגדיר כוויקיפדיה של שירותי המיפוי, במובן זה שהיא מופעלת ומתוחזקת באופן כמעט בלעדי על ידי גולשים שעובדים בהתנדבות. אלו עושים שימוש בנתונים ממכשירי GPS, תצלומי אוויר, מאגרי מידע ממשלתיים פתוחים, ומידע שנאסף ידנית (אין זה חריג שעורך שמחפש להשלים מידע במפה יפנה בשאילתה פומבית ויבקש סיוע מגולשים שחיים בסביבת האזור שאותו הוא עורך) על מנת ליצור ולעדכן מפות.
הגמישות ומהירות העדכון שמבנה הפעילות של OSM, לצד הזמינות שלה בקוד פתוח, הפכה אותה לפלטפורמה פופולרית בעבור יישומים שונים שנעזרים בשירותי מיפוי כחלק מפעילותם. אלו כוללים את אפליקציית הכושר Strava, משחק ה-AR פוקימון גו וויקיפדיה שנעזרת ב-OSM על מנת להציג מפות ומיקומים בערכים רלוונטיים.
הגמישות והפתיחות שהפכו את OSM לפלטפורמה פופולרית כל כך גם מאפשרים לכל עורך מפות, בעל נחישות וידע מתאים, לחבל בעבודת השירות. כך קרה אתמול בערב, כשמשתמש בשם kasiva6740 מחק את מרבית תל אביב ממאגר המידע של הפלטפורמה. במקום הרחובות, הכבישים וציוני דרך נוספים הופיע במפה שטח אפור ריק – כל מידע המיפוי שהיה שמור במערכת נמחק.
המשתמש, שנרשם לפלטפורמה זמן קצר לפני ביצוע המחיקה, הסביר את המהלך בכך ש"אין מדינה בשם ישראל, ותשוחרר פלסטין". משתמשים אחרים גינו את המעשה. "אין כאן מקום לתומכי טרור", כתב אחד מהם. אחר הוסיף: "הוונדליזם שלך חסר משמעות, ויתוקן בקלות. אל תבזבז זמן על הפעולה הטיפשית הזו". במקביל, משתמש ותיק בעל סמכויות ניהוליות חסם את kasiva6740 מהפלטפורמה ל-10 שנים. "החשבון שלך נחסם בגלל ונדליזם", הסביר לו.
בן-ציון מקלס, עורך ב-OSM עם ותק של יותר מעשור, הסביר ל"כלכליסט" שמידע מיפוי של כל אזור גיאוגרפי כולל הרבה שכבות עומק שנאספו על ידי גולשים לאורך שנים, ומחיקתו יכולה לגרום נזק משמעותי לעבודתם. "מכיוון שהאתר מבוסס על תרומה של קהילה, הכל מבוסס על עבודות שכולם תורמים", אמר. "עבודה כזו לא מתרחשת מיום ליום, לאורך זמן אוספים יותר כמויות מידע ושכבות של ידע. כשהמידע נחמק בבת אחת, אם אין יכולת שחזור מובנת בתוך המערכת כמעט בלתי אפשרי לשחזר את הידע הזה. למרבה המזל יש מערכת ביטול שינויים, שמסוגלת לשחזר למצב שלפני המחיקה. בלעדיה, זה נזק קשה של ידע שפשוט נעלם".
תגובה למעשה כמו זאת הנוכחית צריכה להיות מהירה. "כשאנחנו מזהים ונדליזם, זה מעלה את כולם על הרגליים האחוריות במטרה לעדכן את הצוות שאחראי על ניטור יוזרים לבצע פעולת חסימה", הסביר מקלס. "אתמול היה יוזר אחד שכתב על עריכה את ההערה שלו וביצעו מחיקה של כמויות מידע. ברגע שהעברנו את המידע לצוות, הצווות חסם אותו, אבל אז ראינו עוד יוזר שמבצע עריכות ונדליזם, שגם לו עשו בלוק, ואז היה עוד יוזר. כנראה שזה אותו בן אדם שכתב סקריפט שמייצר יוזרים ומבצע מחיקות אוטומטית. לכן ביקשנו להגביל את העריכות של יוזרים חדשים. בנוגע לשחזור המידע, עדיף לתת למומחים לעשות את השחזור, כי אם כל אחד עושה בעצמו זה מייצר התנגשויות שיכולות לגרום לעיבוד מידע. אז פשוט כותבים מייל מסודר לצוות הניטור של OSM ומבקשים שישחזרו את המידע". לדברי מקלס, המידע שנמחק שוחזר בהצלחה.