פרשנותעובדי הקבלן ישלמו את מחיר משבר השבבים
פרשנות
עובדי הקבלן ישלמו את מחיר משבר השבבים
את המחיר ישלמו לרוב העובדים המכונים Green Badges - בעלי תג עובד ירוק, לעומת תג כחול של אנשי אינטל. צמצום עובדי קבלן לא נספר ישירות במצבת כוח האדם של אינטל וכך קל "להעלים" עובדים אלה מבלי שמספרי התעסוקה ייפגעו
תעשיית השבבים עוברת תקופה לא קלה, שאת סימניה אנחנו רואים בפיטורים בהבאנה לאבס ובדיווחים על צמצומים באינטל ובחברות נוספות. זהו המשך ישיר למספר בעיות. הראשונה בהן היתה המחסור העולמי בשבבים שהזניק את המחירים וחנק את פסי הייצור. במשך השנתיים האחרונות נאבקו חברות, ממשלות וגם משקיעים כדי להגדיל את הייצור של חברות השבבים בדגש על שמירת שרשרת האספקה. מענקים הוזרמו על ידי ממשלות בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים בארה"ב, אירופה וסין - כמובן בהתניה שהיצרניות יבנו מפעלים וירחיבו את הייצור שלהן. אבל לפני כמה חודשים כשהמצב עוד נראה טוב וזוהר החל הגלגל להתהפך עם הזינוק באינפלציה והמלחמה באוקראינה שהביאה לירידה בביקושים למוצרים שצורכים הרבה מאוד שבבים.
הדיווח על גל פיטורים מסתמן באינטל עשוי להביא חברות נוספות לנצל את המומנטום להצטרף לסדנת ההרזיה הכפויה הזו. עם זאת, צריך להבין את משמעות התעסוקה בישראל עבור חברות השבבים. בדיווח של סוכנות בלומברג שחשף את התוכניות של אינטל מצוין במפורש שהמסה העיקרית של הפיטורים מכוונת לאנשי השיווק והמכירות. כ־20% מהם צפויים ללכת הביתה. מנגד, בתחום הפיתוח והייצור המספרים הרבה פחות ברורים ולא בכדי. למרות דיווחים על צמצומי פרויקטים והקפאת המימון לתוכניות פיתוח, אינטל לא תמהר להיפטר מהנכס הכי מניב שלה - אנשי הפיתוח. וזה לא ייחודי לאינטל. תעשיית השבבים סבלה ב־20 השנים האחרונות מבריחת מוחות לכיוון עולמות התוכנה והסטארט־אפים. מנתונים שפורסמו בעבר, עולה שמספר העובדים בתחום לא גדל בהרבה בשנתיים האחרונות. לפי נתוני אינטל, שהולכים אחורה ל־2020 - היקף העובדים שלה לא גדל כמעט כלל ואולי אפילו קטן במעט. על פי הפרסומים, לחברה היו כ־14 אלף עובדים בישראל נכון לסוף 2020, אבל ניתוח של הנתונים הראה שמדובר במספר שלא השתנה באופן מהותי.
כעת, כך נמסר ל"כלכליסט" מאינטל, יש לחברה כ־12 אלף עובדים, לא כולל עובדי הבאנה לאבס ומובילאיי. הבאנה לאבס מעסיקה כ־1,000 איש ובמובילאיי דווח על כ־2,000 עובדים ועוד 1,100 ברחבי העולם. כלומר מצבת כוח האדם גדלה בכ־10% לעומת 2020. זה לא מפתיע - אינטל מקימה מפעל ייצור נוסף בקריית גת וגם רכשה את טאואר סמיקונדקטור, אף שהעסקה עדיין לא הושלמה. מובילאיי אמורה לצאת להנפקה בתקופה הקרובה והיא מציגה שורת רווח שנחשבת לטובה מבין כל חטיבות אינטל, אך קטנה יחסית לסך ההכנסות של אינטל - מובילאיי רק עברה את המיליארד דולר, כשסך ההכנסות של אינטל עומדות על כ־70 מיליארד דולר.
אינטל לא היתה היחידה שהגדילה את מצבת העובדים שלה לפני המשבר הנוכחי. אנבידיה, למשל, הצהירה במאי השנה על גיוס של 1,000 עובדים בישראל עד סוף השנה. בהמשך היא כבר תיקנה שתאט את קצב הגיוסים בגלל המשבר.
אז מה בכל זאת יעלה בגורל העובדים? אחת הדרכים לשמור על עובדים "חשובים" ולהיפטר מעובדים "לא חשובים" היא פשוט לבטל משרות עובדי קבלן. את המחיר ישלמו לרוב העובדים המכונים Green Badges - בעלי תג עובד ירוק, לעומת תג כחול של אנשי אינטל. צמצום עובדי קבלן לא נספר ישירות במצבת כוח האדם של אינטל וכך קל "להעלים" עובדים אלה מבלי שמספרי התעסוקה של אינטל ייפגעו.
דבר נוסף שעשוי לקרות זה ביטול פרויקטים שהעסיקו עובדי קבלן. אך סביר שאינטל לא תיתן למתחרותיה לחטוף לה את העובדים מתחת לאף. מאגר הכישרונות הישראלי ייחודי וכל עוד יישמר פער האיכות מול מדינות אחרות, חברות השבבים לא ימהרו לפטר את האווזה שמטילה ביצי זהב.