תקנה חדשה באיחוד האירופי תיאלץ את אפל לשנות את עיצוב האייפון
תקנה חדשה באיחוד האירופי תיאלץ את אפל לשנות את עיצוב האייפון
מטרת התקנה להכריח את יצרני הסמארטפונים, המחשבים ושאר מוצרי האלקטרוניקה להשתמש בשקעי USB-C בלבד לטעינה וחיבור וכך לצמצם את היקף הפסולת האלקטרונית
הנציבות האירופית, הרשות המבצעת של האיחוד, פרסמה טיוטה של תקנות שמיועדות להכריח את יצרני הסמארטפונים, המחשבים ושאר מוצרי האלקטרוניקה להשתמש בשקעי USB-C לטעינה וחיבור. בעוד חלק ניכר מהיצרנים כבר עברו לתקן הזה לפני שנים, רק אפל ויצרני מכשירים זולים (מאוד) מעדיפים להשתמש או בשקע קנייני במקרה של הראשונה או בשקעי מיקרו USB עבור האחרונים.
המטרה של החקיקה החדשה היא לצמצם את היקף הפסולת האלקטרונית. רכישה של מוצר תואם לכבלים ומטענים שלרוב הצרכנים כבר יש צפוי לצמצם את היקף הפסולת הזו. החוק לא מיועד רק לאפל. הוא כולל את כל יצרני מוצרי האלקטרוניקה - טאבלטים, מחשבים, אוזניות, רמקולים, קונסולות משחקים ואפילו מצלמות.
בנוסף, היצרנים יצטרכו לדאוג לתאימות של טכנולוגיות הטעינה המהירה שלהן. נקודה זו דווקא עשויה להיות יותר בעייתית ליישום שכן אלה לרוב קשורות ליצרנים עצמם או למפתחות המעבדים כמו קוואלקום או מדיה טק. מנגד, רוב היצרנים כבר הפסיקו לכלול מטענים בקופסאות של מוצרים חדשים - כך שהחוק עשוי לסייע להם להעביר את הגלולה הזו אצל הלקוחות.
החוק עצמו צריך לעבור אישור בפרלמנט האירופי שלאחריו, אם יתקבל, יספק ליצרנים שנתיים כדי לעמוד בתנאיו. הפרלמנט כבר הצביע בעד חוק דומה ב-2020 שקבע תקן למטען עצמו. המטרה הסופית היא להפוך את כל מערכת הטעינה ואספקת החשמל של המכשירים לסטנדרטית. בדיוק כמו שקעי חשמל למשל או שקעי מדיה (HDMI לדוגמה).
היתרון העצום שבשימוש במחברים וטכנולוגיות חשמל תקניות הוא גם בהוזלה של המוצרים לצרכן הסופי וגם בעיקר מונע מהיצרנים לכלוא את הצרכן בתוך סביבת הפעלה או במילים אחרות "גן מגודר" שממנו אי אפשר להיחלץ בלי לוותר על כל הציוד ההיקפי שאגרנו. בפעם האחרונה שהאיחוד בדק את היקף הפסולת האלקטרונית ב-2016 הוא מצא שמדובר בכמות של כ-12 מיליון טונות.
על פי מחקר נוסף מ-2018, כ-21% מהמכשירים באיחוד עשו שימוש בשקע לייטנינג של אפל, 29% היו מבוססי USB-C והשאר עשו שימוש בשקעים ישנים יותר כגון מיקרו או מיני USB. עם זאת כנראה שכיום המצב השתנה שכן מיקרו USB הפך לשקע מאוד נדיר ורוב היצרנים עברו ל-USB-C. המאבק על אחידות השקעים לא החל השנה או בשנה שעברה. מדובר ביוזמה שנמצאת בתכנון כבר מ-2009. במקור אפל, נוקיה, וואווי וסמסונג חתמו אז על התחייבות לתקן משותף. מ-30 שקעים שונים עברנו ל-3, אבל היוזמה המשותפת נעצרה אצל אפל.
בינתיים תקן הטעינה האלחוטית Qi הפך לסטנדרט בשנים האחרונות ברוב המוחץ של המכשירים שתומכים בתכונה זו. היתה אפילו שמועה על כך שאפל צפויה לוותר לחלוטין על שקע טעינה ולעבור לתקן הזה באייפון. אבל בינתיים המגבלה העיקרית של הטעינה האלחוטית הוא המהירות הנמוכה יחסית לחיבור חוטי, כך שנראה שכבלי USB ימשיכו להעמיס על המגירות שלנו עוד שנים רבות.