סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אבטחה מאובטח מתקפת סייבר האקר האקרים אבטחת מחשבים
אנונימיות ברשת היא לא לוקסוס, אבל היא דורשת מאמץ וגם קצת כסף (צילום: שאטרסטוק)

מדריך
כך תשמרו על אנונימיות ברשת - ואפילו תיעלמו לפי הצורך

בעידן הנוכחי, שבו כל פעולה שלנו באינטרנט נרשמת ומותירה עקבות דיגיטליות, עדיין אפשר ואף רצוי להתנהל בצורה יותר זהירה ואחראית, וגם להיעלם ממנה אם זה מה שאתם רוצים. זה אמנם דורש מאמץ ועולה כסף, אבל אפשרי בהחלט. כך תעשו זאת

פרטיות ברשת או בחיים המודרניים היא קונספט שעבור חברות הטכנולוגיה מיועד להיעלם מן העולם. אריק שמידט - מי שהיה מנכ''ל גוגל - אמר את זה לפני שנים רבות. כיום, המשתמש או הגולש הממוצע נעקב על כל פעולה, צעד ושעל שהוא מבצע, לא רק באונליין, אלא גם בעולם האמיתי, למשל בנסיעות אם עושים שימוש בווייז, מפות או כל אתר תיירות. ועדיין, למרות התחושה המעיקה שיש תמיד מישהו שמסתכל מעבר לכתף שלנו, יש דרכים לצמצם למינימום את טביעת הרגל (או האצבע) שלנו ברשת.
רבים ישאלו "מה אכפת לי? אם אני לא עושה שום דבר רע או לא חוקי, למה שלגוגל לא יהיה מידע שיאפשר לה להציג לי פרסומות שאשכרה יעניינו אותי?"
אנחנו לא כאן כדי לומר לכם כיצד יש לנהוג. אבל פרטיות ברשת היא לא לוקסוס. יש המון סיבות טובות כדי לרצות שלא יעקבו אחרי המעשים שלכם באינטרנט. זה יכול להיות מישהו שחשף שחיתות או פשע, יכול להיות מישהו שיש לו זהות מינית ומגדרית שאינה מתיישבת עם זו של הקהילה שבה הוא או היא חיה, ולפעמים זה סתם בשביל לא לחשוף את עצמך לעולם - כי יש גם כאלה.
עכשיו בואו נאמר את זה בבוטות - אין פרטיות באינטרנט - מספיק שנרשמתם באתר או שירות מדיה חברתית, או שיש לכם סמארטפון, ואתם יכולים להיות בטוחים שהמידע שלכם או לפחות חלקו מסתובב ברשת. למעשה, הדרך היחידה לא להיחשף ולהישאר אנונימי לחלוטין זה פשוט לא להתחבר - לא לרשת, לא לטלפון סלולרי ולא לטלוויזיה (כן היום גם היא באינטרנט).
אז מה כן ניתן לעשות? יש כמה פתרונות שיאפשרו לכם לצמצם למינימום האפשרי את החשיפה שלכם באונליין. זה יצמצם את הפרסום הממוקד שאתם חשופים אליו, יוריד את הסיכוי שמישהו יגנוב את הזהות שלכם ובסופו של דבר יאפשר לכם ליהנות מחיבור מקוון עם מינימום חדירה. אבל זה גם דורש עבודה, כלומר הרבה מאוד מהשירותים שאתם רגילים להם לא יעבדו כמו שצריך, או לפחות יידרשו מעקפים כדי לפעול. אז האם זה שווה את זה? שכל אחד יעשה את החישובים שלו, אבל עבור מי שמוכן - כך עושים זאת.

טלפון חד-פעמי

אם שמעתם פעם את המושג Burner - הכוונה היא למכשיר טלפון זול שקונים בחנות בשילוב עם סים טעון מראש ושניתן לטעון מחדש לפי הצורך. בארה"ב מדובר במוצרים מאוד פופולריים אצל מהגרים, עניים או כאלה שלא רוצים שיעקבו אחריהם וכמובן גם פושעים. אבל בישראל המצב קצת יותר בעייתי. ראשית, ספקיות הסלולר הישראליות לא מציעות טלפונים חד-פעמיים. יש אפשרות לסים נטען, אבל גם דרכו תצטרכו למסור פרטים כלשהם. אז הפתרון הכי טוב? ישנן אפליקציות לאנדרואיד או לאייפון שמאפשרות לכם לקבל מספר טלפון זמני. המוכרת (והיקרה ביותר) היא burner שפועלת בארה"ב וקנדה. אבל יש גם פתרונות בישראל - חפשו בגוגל מספר זמני או חד-פעמי ותקבלו שלל שירותים. אגב גוגל, שירות Google Voice מאפשר לקבל מספר טלפון שני המקושר לחשבון גוגל כלשהו. אמנם זה דורש חיבור VPN כדי להירשם מרחוק או להיות בארה"ב מתישהו, אבל מדובר בפתרון חינמי ולא רע בכלל. פתרון נוסף? השתמשו בשירותי סים וירטואלי אם המכשיר שלכם תומך בכך. כרטיסי eSIM כבר ניתן להפעיל בישראל דרך שירות בינלאומי כלשהו ודרכו תקבלו מספר טלפון שני שיכול להיות מקושר לכל זהות שתרצו ובזול.

הפעילו את הפיירוול שלכם וקחו שליטה על הראוטר והמחשב

רובנו מתחברים לאינטרנט דרך ראוטר וזה בסדר גמור. אבל הספקית שלכם לרוב לא דואגת להקשיח את החיבור יותר מדי כדי לאפשר לתומכים גישה קלה לממשק הניהול. הכי גרוע זה לחבר את המחשב ישירות למודם - אז כתובת ה-IP שלכם חשופה ישירות לרשת והאקרים שמפעילים אפליקציות שסורקות את הרשת למצוא כתובות כאלה יכולים לחגוג. בכל מקרה, אם אתם בעלי קצת כישורים טכניים מומלץ מאוד לקחת שליטה על הראוטר. לא קשה ללמוד איך להפעיל אותו ואם הספקית שלכם מאפשרת, אז היעזרו בתמיכה הטכנית. מבלי להעמיס עליכם מושגים טכניים כמו NAT או DMZ, יש כמה דברים שאפשר לוודא: ראשית שימו לב שאתם עושים שימוש בפיירוול - או חומת אש - המצאה ישראלית של צ'ק פוינט. יש לכם אחד כזה במערכת ההפעלה של המחשב וגם בראוטר. עדיף להפעיל את שניהם. שוב, אם הראוטר של הספקית, היעזרו בתמיכה הטכנית שלה. אם אתם רוצים להיעלם לגמרי מהרשת ומוכנים לעשות מאמץ, לינוקס היא החברה הטובה ביותר שלכם - התקינו גרסה כגון Tails ותוכלו לגלוש באנונימיות מוחלטת.

לחסום את המרגלים

כל צעד שאתם מבצעים בעודכם מקוונים נרשם ברמה כלשהי היכן שהוא. המינימום שהמחשב שלכם מעביר זו כתובת IP המזהה את החיבור שלכם. ניתן להסיק דרכה על מיקום משוער, שפה, ולפחות על שעות פעילות או אזור זמן, מי הספקית שלכם (לכל ספקית יש טווח כתובות ששייך לה בלבד) והאם יש לכם פורטים (שערי גישה לרשת הפרטית דרך מחשב או נתב) פתוחים. אם תרצו לדעת מה כתובת ה-IP שלכם, ניתן בקלות לקבל אותה באתרים כגון זה, או אם תרצו לקבל את כל המידע שהדפדפן שלכם חושף לאינטרנט תוכלו לגלוש לאתר זה או זה. את כל המידע הזה ניתן לחסום על ידי שימוש בחמישה אמצעים פשוטים ולרוב גם חינמיים:
1. לא מעט ארגוני פרטיות קיימים בעולם, אבל EFF הוא העיקרי שבהם המגן על פרטיות הגולשים ברשת. לארגון יש כלי שמאפשר לאבחן את היקף המידע שאתם מעבירים בזמן גלישה ולקבל המלצות כיצד לחסום זאת, ניתן לגשת אליו מכאן. בנוסף תוכלו לעשות שימוש באפליקציה של הארגון שניתן להפעיל על כרום, פיירפוקס, אופרה ואדג' של מיקרוסופט שאותו ניתן להשיג כאן, שדרכה תוכלו לקבל מידע על טרקרים באתרי האינטרנט ושהם אמצעי המעקב הנפוץ ברשת.
2. השתמשו בדפדפן מאובטח. כיום יש לא מעט מהם בשוק. רובם מספקים כל מיני יתרונות כגון חסימה של טרקרים, פרסומות או חלונות קופצים. יש את ghostery.com שממש מאפשר לגלוש ללא שום מעקב. Brave הוא דפדפן אחר שמבוסס על כרום ומאפשר גם חיבור של ארנק ביטקוין בנוסף לחסימת המעקב של גוגל; ישנו גם Epic שניתן להשיג כאן, ולקינוח ישנו גם Commodo שפותח על ידי חברת הסייבר באותו השם כאן.
פיתרון אחר? DuckDuckGo המפעילה מנוע חיפוש מוכוון פרטיות גם מאפשרת להפעיל אותו ישירות בדפדפן כברירת מחדל וכמובן יש אפשרות להפעיל את הגלישה האנונימית שקיימת בכל דפדפן מסחרי. שימו לב שבגלישה אנונימית אתם לא תוכלו לשמור פרטי גלישה, להתחבר לשירותים מקוונים עם פרטים ששמרתם או לשמור את היסטוריית הגלישה.
3. VPN - רגע, אני יודע שהבטחתי בלי מושגים טכניים - אבל הישארו איתי לרגע ותראו שזה לא מפחיד בכלל. VPN הוא למעשה חיבור מאובטח שמייצר קשר ישיר וללא מתווכים בין שתי נקודות ברשת - כמו למשל המחשב או הסמארטפון שלכם ואתר כלשהו או המחשב בעבודה. החיבור מאובטח בזכות הצפנת הנתונים שמתבצעת דרכו. אבל שימו לב, חיבור VPN שמתבצע דרך הדפדפן מגן רק על המידע שמועבר דרכו - הוא לא חוסם מידע שעובר דרך אפליקציות שפועלות במקביל על הטלפון או המחשב. כלומר צריך להפעיל VPN כאפליקציה כדי לזכות בחיבור מאובטח לחלוטין. ישנם הרבה מאוד ספקי VPN, חלקם מאפשרים חיבור חינמי - אבל כמובן שפחות מהיר. אם אתם רוצים לקבל גישה לספריית התכנים של נטפליקס באמריקה או לחנות של גוגל כדי להזמין פיקסל חדש - תצטרכו שירות מהימן וזה לרוב עולה כסף. ישנה אופציה נוספת, שרת פרוקסי - כלומר מחשב שמשמש כמתווך בינכם לבין היעד שלכם ברשת מאפשר לשמור על אנונימיות מסוימת ובשילוב עם VPN זה בכלל בוננזה. אם אתם רוצים לעשות הכול לבד ובחינם תוכלו להשתמש ב-Open VPN או SoftEther VPN אותם תוכלו למצוא בקלות ברשת.
4. TOR - אם אתם קצת מסתובבים ברשת, כנראה שכבר נתקלתם בשם הזה. מדובר בשירות שמאפשר את הגישה למה שמכונה הדארקנט. עכשיו לפני שאתם נבהלים ורצים להתחבא מתחת לכורסא, דארקנט או הרשת האפלה בעברית, הוא תיאור לכל אותם אתרים שאינם נרשמים במנועי החיפוש המסחריים קרי גוגל או בינג למשל. TOR היא רשת שמאפשרת גלישה אנונימית על ידי ניתוב הגלישה דרך מערכת מסועפת של שרתים ומחשבים כדי להקשות על מעקב. עם זאת, גם הרשת הזו ניתנת למעקב על ידי האזנה לעמדות הכניסה והיציאה ממנה, משהו שה-NSA (הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב) נוהגת לבצע לפעמים. ועדיין מדובר בשיטה טובה לגלוש באנונימיות, בעיקר בחינם. קל מאוד להתחבר אליה וכל מה שתצטרכו זה להתקין דפדפן כדי להשתמש בה. למחשב ניתן למצוא הכול כאן, לאנדרואיד כאן ולאייפון אפשר להשתמש בדפדפן הזה.
5. מיילים והודעות - אם הייתם יודעים כמה מייל הוא אמצעי תקשורת לא מאובטח (רק SMS פחות מאובטח ממנו) כנראה שלא הייתם משתמשים בו לדבר חוץ משליחת הודעות ברכה לחג. ישנם לא מעט שירותי מייל מוצפנים, למשל PreVeil שמאפשר לכם לעשות שימוש באפליקציית המייל המובנית או פרוטון, המייל השווייצרי. ישנו גם שירות המייל של DuckDuckGo שמאפשר לכם לשמור על אנונימיות בעזרת כתובת מייל וירטואלית שמתחברת לכתובת המייל האמיתית שלכם. בכל מקרה, שמירה על הצפנה במיילים בדרך כלל עולה כסף ולמעט השירותים לעיל כדאי מאוד להיזהר מאלו שמציעים לכם אנונימיות בחינם. כמובן שאם אתם משתמשים בשירותי צ'ט, עדיף לעשות שימוש בכאלה שמוצפנים - כמו למשל סיגנל ולא בכאלה ששייכים לחברות מסחריות כמו טלגרם או ווטסאפ.
לסיכום, אם אתם רוצים להמשיך את ההיעלמות מהרשת המלצה נוספת היא לא להתחבר לרשתות חברתיות דרך אפליקציות אלא רק דרך הדפדפן ועדיף במצב גלישה אנונימית. כמובן שעדיף לא עם חשבון שכולל את השמות שלכם. האפשרויות להיעלם לגמרי בחינם ומבלי שתצטרכו ללמוד את הנושא לא ממש קיימות. שירותים יעילים דורשים כסף או לפחות תשלום כלשהו. ובכל מקרה, אתם צריכים רקע כדי להבין את המגבלות של כל שירות. אבל אם תשמרו על כללי אצבע פשוטים כגון: להקפיד על חיבור מוצפן, לא למסור פרטים אם אפשר להימנע, לא להקליק על כל קישור ולא להתחבר ישירות מכתובת IP גלויה, תוכלו לצמצם את העקבות שאתם משאירים למינימום ההכרחי.