סקירהוואן פלוס 10 פרו: דרקון סיני עם כמה אכזבות
סקירה
וואן פלוס 10 פרו: דרקון סיני עם כמה אכזבות
עם סוללה משופרת, עיצוב ייחודי ומצלמה ממותגת, הוואן פלוס 10 פרו החדש נועד להפחיד את המתחרות. אבל מה שהיה הוא כבר לא מה שיש, והמותג החצוף כבר מתחיל להרגיש יותר בוגר ופחות מעז
וואן פלוס נתקעה בשנה שעברה במצב מוזר - המותג ששווק בעולם כסטארט-אפ קטן, זריז וחצוף, שרצה לעשות בית ספר למותגים הגדולים, התברר כחברת בת של Oppo, אחד המותגים של ענקית ייצור הסמארטפונים קבוצת BBK.
זה תמיד היה סוד גלוי בתעשייה, אבל השילוב שלה כעת בתוך החברה האם כמותג ותו לא, החל להדאיג את החובבים של וואן פלוס. בנוסף, העזיבה של קארל פיי, מייסד משותף והאיש שהיה יותר מכולם מזוהה עם המותג, לא הורידה מהמתח.
ב-Oppo לא היו חכמים ושינו מספר פיצ'רים במכשירי וואן פלוס תוך שהם הופכים אותם ליותר דומים למכשירים שלהם. זה החל עם ממשק OxygenOS והמשיך עם שילוב של אפליקציות משותפות (שניתן גם למצוא במכשירי רילמי אגב). כעת עם הדור ה-10 של מכשירי וואן פלוס, נראה שאין כבר הבדל גדול בינה לבין שאר המותגים של BBK. הוואן פלוס 10 פרו הושק לפני כמה חודשים בסין אבל רק עכשיו הגיע לשווקי המערב. הוא זכה לעיצוב חדש ביחס לדור הקודם, אבל האם הוא שווה את המחיר שכיום כבר מתחרה בפרימיום של סמסונג, אפל וגוגל?
עיצוב ומבנה: אלגנטי ושחור
הוואן פלוס 10 פרו הוא מכשיר נאה. הגרסה שקיבלנו היא השחורה וניכר שהמעצבים ניסו לדחוס שם את כל הגוונים האפשריים של הצבע. המסך בעל השוליים המשתפלים לצדדים, תצורת אדג' כמו במכשירי סמסונג הישנים, מכסה כמעט את כל הפאנל הקדמי והשוליים שלו דקים מאוד. ואולם הגב הוא זה שמושך את העין - זאת אומרת כל עוד הוא לא מכוסה - וזה משהו שתזדקקו לו כמעט בטוח. החיפוי שלו הוא מזכוכית גורילה גלאס 5 שעברה שיוף שמעניק לה מרקם מחוספס ועדין. זה מצוין נגד טביעות אצבע, וזה גם מעולה כדי למנוע מהמכשיר להחליק מהיד. אבל משום מה מכשיר ההדגמה שלנו סבל מסוג של התקלפות בחלקים מסוימים של הגב, וזאת למרות שהסתובבתי עם מגן לכל אורך התקופה שהיה עימי. עם זאת, אני לא יודע אם זו בעיה נקודתית במכשיר שלי או משהו שעשוי להופיע גם במכשירים אחרים. הפאנל הקדמי מוגן בחסות גורילה גלאס ויקטוס - הגרסה החזקה ביותר של הזכוכיות המשוריינות של המותג.
מערך הצילום עוצב מחדש במקום התצורה הקודמת שהתבססה על מרובע קטן, כאן מדובר על גיבנת שתופסת כמעט שני שליש מרוחב המכשיר בחלקו העליון. זה מזכיר כיריים חשמליים במיוחד בזכות מעגל הפלאש שנראה כאילו הוא דולק. אבל זה גם לא בוטה ודווקא משתלב יפה בעיצוב הכללי. בנוסף המצלמה לא מאוד בולטת מחוץ לגוף כך שזה לא מפריע לשימוש השוטף. המכשיר לא מאוד קל - כ-200 גרם - אבל חלוקת המשקל טובה והוא לא מרגיש כמו לבנה. בדומה, הוא לא דקיק (8.6 מ''מ) אבל גם כאן, חומרי הבנייה והעיצוב נותנים תחושה שהוא יותר קומפקטי ממה שהוא באמת.
זה לא קל לשדר תחושה כזו במכשירים גדולים - לדוגמה ה-S22 אולטרה של סמסונג - אבל ה-10 פרו מצליח היטב במשימה. לסיום, יש משהו שאני מאוד לא אוהב בבחירה של מעצבי קבוצת BBK - בחירה גורפת למקם את כפתור ההפעלה מהצד הנגדי של כפתורי הווליום. זה גורם לכך שכל פעם שמנסים ללחוץ על אחד הכפתורים ובטעות גם לוחצים בצד השני נוצר צילום מסך. שוב, זו לא בעיה של וואן פלוס בלבד, גם מכשירי רילמי, Oppo, Vivo סובלים מכך. נקווה שבעתיד זה ישתנה.
בכל מקרה ה-10 פרו הוא מכשיר נעים מאוד ויזואלית וסולידי, הוא לא יגרום לראשים להסתובב כי הוא די דיסקרטי - אבל זה לא בגלל שהוא לא יפה. המכשיר לא מצויד בתקן הגנה רשמי מפני מים ואבק כמו הדור הקודם - אבל בארה"ב המכשירים כן נמכרים עם התקן. זאת אומרת שכנראה שילמו את ההסמכה רק לארה"ב. אבל זה לא אומר שמדובר במכשיר לא מוגן - רק שאין הכרה רשמית. בכל מקרה אין אחריות רשמית על נזקי מים או אבק אז היזהרו.
חומרה: חזקה והסוללה מצוינת
וואן פלוס תמיד ציידו את מכשירי הדגל שלהם במעבד קוואלקום החזק ביותר בנמצא וזה לא שונה גם כאן. ה-10 פרו מקבל את הסנאפדרגון 8 Gen 1 משודך לזיכרון פעולה של 12 גיגה-בייט עם אפשרות להרחבה וירטואלית שלו בעוד 7 גיגה-בייט נוספים אם יש צורך (בינינו אין, אבל אולי בעתיד). תמצאו כאן מרחב אחסון נדיב של 256 גיגה בייט, כמקובל אצל וואן פלוס אין כאן חריץ הרחבת זיכרון. החומרה עובדת מצוין, היא תריץ לכם כל דבר שאפשר לבקש - ממשחקים עתירי גרפיקה ועד סרטים באיכות גבוהה. כבונוס המכשיר נשאר יחסית קריר גם כשמריצים עליו משימות כבדות. וואן פלוס תמיד דאגה שהמכשירים שלה יעבדו מהר וחזק והנוכחי לא יוצא דופן מהבחינה הזו.
המסך בן ה-6.7 אינץ' הוא אותו אחד שתמצאו בוואן פלוס 9 או 9 פרו - מדובר בפאנל AMOLED בטכנולוגיית LTPO2 שמאפשרת תמיכה בקצב רענון גבוה דינמי. קצב הרענון המקסימלי הוא 120 הרץ, והרזולוציה היא 2K מקסימום, אם כי אפשר בשקט להשתמש ברזולוציית FHD בלי לסבול מכך. זה היה מסך מצוין בשנה שעברה והוא עדיין מסך מצוין גם השנה - עם זאת היינו שמחים לראות בהירות מקסימלית יותר גבוהה. כמו כן מנגנון בקרת הבהירות האוטומטית לא ממש עושה עבודה טובה, הוא לא מזהה כל הזמן את כמות האור הנכונה כך יוצא שבאור יום חזק הוא דווקא נשאר עם בהירות נמוכה יחסית וצריך להגביר אותה ידנית, ואז הכל מסתדר. לסיכום, המסך לא חדש אבל טוב, עם כי היינו רוצים לקבל קצת יותר חידושים בדגם הנוכחי במקום דריכה במקום.
אחד הדברים שהשתפרו דרמטית ב-10 פרו אלו חיי הסוללה. ראשית היא צמחה ל-5,000 מיליאמפר שעה, שזה נתון מעולה. אבל בנוסף וואן פלוס כיילו את מנגנון צריכת החשמל. ה-10 פרו מחזיק בלי בעיה יום שלם בשימוש שוטף ואפילו יותר אם אתם עושים בו שימוש צנוע יותר. במקסימום הצלחתי לסחוט ממנו יומיים אבל זה דרש הגבלה של קצב הרענון, הורדת הרזולוציה, שמירה על בהירות ממוצעת ועוד כל מיני התאמות. עדיין, ביחס ל-9 שבקושי שרד יום שלם זה שיפור משמעותי ומבורך. לסיכום, הוואן פלוס מצויד בחומרה מצוינת, בחלקה היא לא החדשה ביותר (המסך), אבל יש גם שיפורים (הסוללה) ובסך הכל מדובר במכשיר שלא יגביל אתכם מהבחינה הזו.
תוכנה, מולטימדיה וממשק: באגים פה ושם
כדי לחזק את הקשר בין Oppo לוואן פלוס, הראשונה החליטה בצעד קצת תמוה להחליף את ממשק ההפעלה הוותיק של וואן פלוס - OxygenOS - ב-ColorOS שמפעילה את כל מכשירי אופו. אבל מחאות המשתמשים הנאמנים הביאו לחישוב מסלול מחדש - התוצאה Oppo עדיין הכניסה לא מעט אלמנטים של ממשק ההפעלה שלה אבל שמרה על הכינוי OxygenOS כאילו לא שונה דבר. אבל זה לא מדויק וגם לא מאוד פייר כלפי הלקוחות הנאמנים של המותג. הממשק הנוכחי מעט יותר דומה למה שאפשר למצוא במכשירי החברה האם. עדיין מדובר בממשק לא רע בפני עצמו, אפשרויות ההתאמה האישית מפורטות מאוד ואפשר לקבוע את צבע נורית ההתראה בהתאם לאירוע (שיחה, הודעה, מייל או עדכון של מדיה חברתית למשל). עוד נמצא כאן את כפתור ההשתקה המפורסם של וואן פלוס - כנראה מכשיר האנדרואיד היחיד שלו הפיצ'ר הזה שהיה שמור בעבר לאייפון.
בסך הכל התוכנה אולי נעימה לשימוש אבל כשמנסים לשלב תכונות משני ממשקים שונים שלא נועדו לדור ביחד תחת קורת גג אחת תמיד יש באגים וזה בדיוק מה שקורה כאן. אפליקציות שלפעמים לא עובדות, האטות או קפיאה של הממשק הן רק כמה דוגמאות. זה לא קורה הרבה, חשוב להדגיש שזה גם לא תוקע את המכשיר לחלוטין - אבל זה מעצבן שזה קורה במכשיר שממוצב כפרימיום. זה לא קורה באייפון, במכשירי הגלקסי S או בכל מכשירי הדגל האחרים כולל אלה של Oppo עצמה. יש כאן אמנם כמה דברים חמודים כגון האפשרות להפוך תצלום לאיור ולהשתמש בו כתמונת רקע,
יש גם את ה-Shelf הוותיק שנפתח במשיכת אצבע מהחלק העליון הימני של המסך. זו מאפשרת להוסיף כל מיני כרטיסיות קיצור לאפליקציות שונות כמו גם לקבל מידע על מזג האוויר או כמות הצעדים שעשיתם. אם תרצו להגיע לווילון ההתראות ולהגדרות המהירות תצטרכו למשוך את האצבע מצד שמאל של המסך - זה קצת מבלבל בהתחלה בעיקר שאי אפשר לבחור את הצד המתאים לנו. לסיום מבחינת מולטימדיה כהרגלה וואן פלוס לא בולטת לטובה באיכות הצליל או התמונה. אמנם הכל נשמע טוב באוזניות בזכות תמיכה ב-aptX HD ובבלוטות' 5.2, אבל הרמקולים למשל ממש לא מתאימים לצריכת מוזיקה. הם טובים כדיבורית או להאזנה להרצאות וכו'. הייתי שמח לא הממשק היה מוצלח יותר, מהוקצע יותר ויעיל יותר. וואן פלוס הבטיחה להחזיר את OxygenOS חזרה בקרוב - אבל כנראה שזה ייאלץ לחכות לעדכון הגדול הבא של הממשק.
מצלמה: האכזבה העיקרית
מצלמת הוואן פלוס 10 פרו אינה גולת הכותרת. אמנם בשנים האחרונות וואן פלוס השקיעה הרבה מאוד מאמצים לשיפור איכות הצילום של מכשיריה - שמעולם לא נודעו בזכות יכולות צילום יוצאות מן הכלל - אבל במקרה של מצלמת ה-10 פרו נראה שהיא הלכה אחורה במקום להתקדם. החיישן הראשי בן 48 מגה-פיקסל הוא פיתוח של וואן פלוס (או יותר נכון אופו) עם סוני. הוא מצייד את רוב מכשירי הפרימיום של מותגי קבוצת BBK ובסך הכל הכללי עושה עבודה טובה, הוא מנפק תמונות מצוינות באור יום ואפילו בתנאי תאורה קשים. מצב הלילה שלו יעיל ואין בעיה להוציא תמונות טובות ושימושיות ביום יום. אבל, לפעמים הטווח הדינמי (זאת אומרת ההבדל בין החלק הכהה ביותר של התמונה לחלק הבהיר ביותר) לא עובד. זאת אומרת שבמקומות שבהם היו אמורים להופיע צבעים מדורגים כגון מעבר מלבן לאפור ולשחור, תראו רק שחור. זה מסוג הדברים שאפשר לפתור בעדכון תוכנה אבל חבל שזה שם מלכתחילה.
אין כאן מצלמת מאקרו אלא רק חיישן זום אופטי של עד פי 3.3, זה אותו אחד מהדור הקודם והוא עובד טוב. הרזולוציה מוגבלת ל-8 מגה-פיקסל ויש מייצב תמונה אופטי שתומך בצילום. החלק החדש של מערך הצילום הוא חיישן זווית רחבה מתוצרת סמסונג. אם יש משהו שאפשר לומר עליו זה שהוא פחות טוב מזה של שנה שעברה אותו הוא נועד להחליף. הוא אמנם מספק רוחב שדה מרשים של 150 מעלות ברזולוציה של 50 מגה-פיקסל, אבל איכות התמונות שלו פחות טובה, הן יוצאות רכות מאוד ואין כאן אוטופוקוס (!) שהיה קיים דווקא בדגם הקודם - לך תבין. תצלום בזווית הרחבה ביותר האפשרית לא מספק ביצועים מרשימים - האלגוריתם לא מנסה אפילו לתקן את העיוותים שנוצרים באופן טבעי מהרחבת שדה הצילום וזה אולי מעניק כמה אפקטים טובים - אבל לא ממש שימושי באופן כללי. מצלמת הסלפי עובדת טוב, והיא כוללת המון אפשרויות ריטוש אוטומטיות.
עוד משהו שקשה מאוד להשלים איתו כאן זה צילומי הדיוקן. התוכנה יודעת להפריד בין הנושא לרקע ולטשטש את האחרון היטב. אבל ההפרדה מתבצעת בצורה כזו שזה מרגיש מלאכותי מדי. בעוד במצלמות DSLR או בסמארטפונים עם אלגוריתם יעיל יש מעבר הדרגתי יותר בין הרקע לנושא הצילום. כאן זה נראה לפעמים כאילו חתכו את הפנים והדביקו אותן על רקע מטושטש. זאת ועוד, מצלמת וואן פלוס מתהדרת במותג האסלבלאד השוודי כגושפנקא לאיכות הצילום. אני לא רואה מה עשו אנשי האסלבלאד במצלמה הזו למעט הוספת הלוגו שלהם. מדובר במותג צילום ותיק ומוערך המתמחה בייצור מצלמות סטודיו מקצועיות לצלמים. הם כביכול סיפקו כיול לצבעים של מצלמת וואן פלוס - אבל ממה שראיתי - הצבעים לא באמת מזכירים את אלה של מצלמות האסלבלאד. בעוד אצל וואווי עם לייקה או סוני עם זייס מדובר בשת''פ רציני ואמין, כאן ההרגשה היא שמדובר יותר בסוג של פרסומת ותו לא - מהלך שיווקי גרידא שנועד רק לנראות. בקיצור, לטעמי המצלמה מאכזבת כי באמת ציפיתי ליותר מאשר הוואן פלוס 9 פרו, וכאן זה לא קרה.
סיכום ואלטרנטיבות: יקר ויש מתחרים לא פחות טובים
וואן פלוס השיקה השנה רק את ה-10 פרו - בעוד בעבר היא שילבה גם דגם יותר פשוט כאן אנחנו קיבלנו רק אחד. השמועות טוענות לוואן פלוס 10 אולטרה שצפוי להגיע בהמשך השנה, אבל עד כה לא ברור אם זה באמת יקרה. זאת אומרת שכרגע יש רק את המכשיר הנוכחי כנציג פרימיום. הוא עולה בין 3,400 ל-3,700 שקל בהתאם למקור המכשיר. בארץ ישנם כיום שני יבואנים "רשמיים" - סלנאו שגם סיפקו לנו את המכשיר הנוכחי לסקירה ו-S&T שמספקים אותו לחברות הסלולר.
במחיר הזה הוא מתמודד עם מיטב התוצרת של סמסונג (ה-S22 פלוס המצוין) ועם אפל והאייפון 13 הרגיל או אפילו הפרו. במקביל, יש גם את הוואן פלוס 9 פרו משנה שעברה שלו כאמור מצלמה טובה יותר גם אם הסוללה פחות מוצלחת. ה-10 פרו הוא עדיין מכשיר טוב, אם אתם חובבי המותג ויש לכם את ה-7 או ה-8, המכשיר הזה הוא בהחלט שדרוג מהבחינה הזו. אם אתם לא מכירים את וואן פלוס ורוצים להתנסות - הוא מצוין ולא יבייש את הפירמה. אבל אם אתם מחפשים מכשיר פרימיום עם מצלמה מעולה, הגנה רשמית ממים ואבק וממשק מהוקצע, קשה לומר שה-10 פרו עונה על הדרישות האלה כרגע.