סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

הפסד שיא לקרן הטכנולוגיה של סופטבנק: 27.4 מיליארד דולר בשנה

קרן ויז'ן נפגעה מהירידות שרשמו מניות הטכנולוגיה ומהידוק הרגולציה בסין; מייסד סופטבנק מאסיושי סון: "נקטין את ההשקעות בחברות סיניות"

סופטבנק דיווחה על הפסדי שיא בקרן ויז'ן שלה על רקע הצניחה במניות חברות הטכנולוגיה לנוכח העלאות הריבית והרגולציה המוגברת של הממשלה הסינית שפגעו באחזקות הקרן בסין. הקרן של הענקית היפנית רשמה הפסד של 3.5 טריליון ין (27.4 מיליארד דולר) בשנה הפיננסית שהסתיימה ב-31 במרץ - ההפסד הגדול ביותר מאז הוקמה הקרן ב-2017.

ההפסדים בקרן ויז'ן תרמו גם להפסד השנתי בגובה 1.7 טריליון ין עליו דיווחה סופטבנק. הקרן משקיעה במניות עם שיעורי צמיחה גבוהים, והיא פרי יוזמתו של מייסד סופטבנק מאסיושי סון. אולם הטלטלות האחרונות בשוקי ההון העולמיים, לנוכח האינפלציה הגואה והעלאות הריבית בארצות הברית, גרמו למשקיעים לברוח ממניות הטכנולוגיה הגדולות. בנוסף לכך המלחמה המתמשכת באוקראינה, ההתפרצות המחודשת של קורונה בסין והסגר בשנגחאי העמיקו את החשש סביב הצמיחה העולמית והוסיפו ללחץ המופעל על השווקים.
סון אמר אתמול (ה') במהלך חשיפת התוצאות הפיננסיות שהגורמים הללו יצרו "בלבול בעולם" ובשווקים.

1 צפייה בגלריה
מאסיושי סאן סופטבנק
מאסיושי סאן סופטבנק
מאסיושי סון
(צילום: Yoshio Tsunoda)
עם החברות שתרמו להפסדים של ויז'ן נמנית חברת המסחר המקוון הקוריאנית קופאנג, שהונפקה בשנה שעברה בארצות הברית והמניה שלה צנחה השנה ב-60%, וכן ענקית שיתופי הנסיעות הסינגפורית גראב וחברת המשלוחים האמריקאית דורדאש.
סופטבנק נאלצה גם לבצע מחיקות שווי על חלק מהחברות הפרטיות שהיא משקיעה בהן. סון הודיע כי החברה תיכנס למצב "הגנתי" בשל המכשולים. פירוש הדבר הוא החמרת הקריטריונים להשקעות חדשות ונקיטת גישה "שמרנית יותר בכל הקשור לקצב של השקעות חדשות".
לסופטבנק חשיפה גבוהה לסין באמצעות ההשקעות שלה בעליבאבא ובחברת שיתופי הנסיעות דידי. שתי החברות חוו ירידות חדות במחיר המניות שלהן בעקבות החמרת הרגולציה מצד הממשלה הסינית. כך למשל באפריל 2021 – חודש שנכלל בשנה הפיסקאלית לגביה פורסמו הנתונים האחרונים של סופטבנק – הוטל על עליבאבא קנס של 2.8 מיליארד דולר מצד הרשויות הסיניות, ואילו דידי מצאה את עצמה במרכז חקירת אבטחת סייבר בסין, שהובילה להסרת האפליקציה שלה מחנויות האפליקציות במדינה.
בהתאם לכך סון מסר כי חלה ירידה בהשקעות של קרן ויז'ן בסין. "אנחנו סבורים שעדיין יש הרבה חברות טובות בסין, ואנחנו עדיין נרצה להשקיע בחברות הללו, אך בהיקף קטן יותר", אמר.