סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
שותפים בקרן TLV Partners מימין שחר צפריר עדי יראל טולדנו איתן בק ורונה שגב
מימין: שחר צפריר, עדי יראל טולדנו, איתן בק ורונה שגב, שותפים בקרן TLV Partners (צילום: TLV Partners)

פרסום ראשון
קרן ההון סיכון TLV Partners: "אם הדמוקרטיה תיפגע, תעשיית ההייטק הישראלית תדעך"

ארבעת שותפי הקרן, שנחשבת לאחת הבולטות בישראל, יצאו במכתב לציבור בו מחו נגד המהפכה המשפטית המתוכננת: "הצעדים הנוכחיים שנועדו לשתק את מערכת המשפט ולהפר באופן בוטה את האיזון בין הרשויות, פוגעים בדמוקרטיה פגיעה אנושה". ליאור אבירם, שותף־מנהל במשרד שבלת ושות': "אני חושש שכעת נתחיל לראות בריחת הון מישראל"

השיינויים שמתכוונת ממשלת ישראל לעשות במערכת המשפט אינם עוברים בשקט בתעשיית ההייטק. כעת יוצאת אחת הקרנות הבולטות בישראל, TLV Partners, במכתב לציבור בנושא זה.
במכתב אומרים ארבעת שותפי הקרן, רונה שגב, איתן בק, שחר צפריר ועדי יראל טולדנו: "תעשיית ההייטק פורחת על קרקע של חופש ביטוי, תמיכה בקידמה ועידוד חשיבה יצירתית. היא פורחת במקום שבו בני אדם הם בעלי זכויות וחירויות - שהרי תעשיית ההייטק אינה אלא פסיפס המורכב מהאנשים שעובדים בה. כל אלו הם ערכים הכרחיים שהממשלה הנוכחית רומסת. הצעדים הנוכחיים שנועדו לשתק את מערכת המשפט ולהפר באופן בוטה את האיזון בין הרשויות, פוגעים בדמוקרטיה פגיעה אנושה. לפגיעה הזו משמעות גם בהיבטים של זכויות אדם, וגם בהיבטים מערכתיים של מינהל תקין.
"למי מאיתנו שלא מבין על מה המהומה - פסקת התגברות אמורה לאפשר לכנסת, ברוב של 61 חברי כנסת (שכפופים למשמעת קואליציונית), לחוקק כל חוק ולהעבירו - לא משנה מה תוכנו וכמה הוא פוגעני, רדיקלי או מדיר - מבלי שבית המשפט יוכל לבקר אותו או אפילו למתן אותו. התבטאויותיו האחרונות של אבי מעוז והצעות החוק ההומופביות השונות והמשונות שמאפשרות אפליה במתן שירותים ומכירת מוצרים, וזוכות לתמיכה משותפיו הפוליטיים - הן סנונית ראשונה המבשרת על גשם כבד שבא על פתחנו".
עוד הוסיפו השותפים בקרן: "זה לא עניין של ימין ושמאל. זה עניין של תשתית שמאפשרת ניהול תקין של מדינה שלמה. זה לא משנה אם אתם בעד צרפת או ארגנטינה, אתם תרצו שיהיה שופט על המגרש. זה לא משנה אם אתם בעד גישה עסקית כזו או אחרת, אתם תרצו שיהיה בורד תקין לחברה ציבורית שאתם משקיעים בה. זה לא משנה באיזה רכב אתם נוהגים, אתם תרצו שיהיו לו בלמים. מערכת בלתי מאוזנת, היא מערכת מסוכנת לכלל ולפרט גם יחד. היא מסוכנת לרוב ולמיעוט. היא מסוכנת לימין ולשמאל. ואסור לנו לתת לזה יד.
"קרן TLV Partners קמה על מצע ציוני, מתוך מטרה לעזור לבנות תעשייה בינלאומית ומשגשגת פה בישראל. מאז הקמתנו לפני כ-7 שנים, גייסנו קרוב למיליארד דולר שהושקעו חזרה בחברות ישראליות. החברות בהן השקענו גייסו למעלה מ-4 מיליארד דולר ומעסיקות למעלה מ-4,000 עובדים. הכספים הרבים שהוזרמו לתעשיית ההייטק הפורחת, הם השמש והמים עבורה. אבל אף פרח לא יכול לפרוח על אדמה רקובה".
השותפים בקרן הזהירו כי "אם הדמוקרטיה תיפגע, תעשיית ההייטק הישראלית תדעך או תברח לחו"ל. מיטב המוחות יעזבו, יזמים ישראלים יפתחו חברות מחוץ לגבולות הארץ, דירוג האשראי ייפגע וכן הלאה. תעשייה שלמה שמחזיקה את המדינה על כתפיה, תיאלץ לחפש מקום אחר לפרוח בו. הנזק הוא עצום, והוא ישפיע על כולם - שמאל, ימין, דתיים, חילונים, ערבים ויהודים".
השותפים סיכמו: "אנו אומרים את הדברים בלב כבד ובכאב רב, ונושאים תקווה שהמגמה ההרסנית תיעצר לפני שיהיה מאוחר מדי".

"נראה בריחת הון מישראל"

ליאור אבירם, שותף־מנהל במשרד שבלת ושות', שמתמחה בעסקאות מיזוגים ורכישות של חברות טכנולוגיה ונמצא בקשר שוטף עם משקיעים זרים, אומר בשיחה עם "כלכליסט" כי "ברור שהאש מתקרבת. לפני שבוע הייתי במשא ומתן בפריז לרכישת חברה צרפתית כשהתמורה היא במניות של חברה ישראלית. אז בדיוק פורסמה הרפורמה המשפטית ולמחרת בישיבה זה היה הדבר הראשון שעלה. הצרפתים אומרים לי - זה מטריד כל אחד שעובד עם ישראל או ישראל חשובה לו בצורה כלשהו. הם מבינים שיקבלו נכס שמושבו בישראל ונכס במדינה לא דמוקרטית שווה פחות מנכס במדינה דמוקרטית".
1 צפייה בגלריה
עו"ד ליאור אבירם שותף מנהל בשבלת
עו"ד ליאור אבירם שותף מנהל בשבלת
(צילום: אורן דאי )
לדברי אבירם, "אנחנו נקבל אפקט כפול משום שגם המצב הכלכלי פחות ורוד ואנחנו יודעים שהטכנולוגיה חוטפת את זה בעוצמה יותר גדולה ולזה צריך להוסיף את האלמנט הישראלי עכשיו. ההון הרבה פחות זמין, כולם מסתכלים על ההוצאות, עלויות כוח האדם בישראל הן בין הגבוהות בעולם ובנוסף לזה יהיה את האלמנט המיוחד סביב הרפורמות החדשות. ההון האנושי חלקו ירגיש פחות נוח ולכן נראה את החלקים הטובים ביותר בהייטק מחליטים שישראל היא לא המקום הטוב ביותר. בשנים האחרונות היתה פה תחושה שישראל זה המקום. אני שומע מסביב שהתחושה הזאת מתהפכת. ברמת החברות הישראליות והרב לאומיות מקום שאין לך ביטחון במשטר, מקום שאין דמוקרטי".
לדברי אבירם, "משקיעים אמריקאים מתמחרים בהנחה כל נכס סיני כי הסיכון שם גדול יותר. בישראל הדמוקרטיה היא שברירית כי אין לנו חוקה וזכויות הקניין מוגנות בחוקי יסוד. אבל מי שומר שהם יקויימו? רק בתי המשפט, בהיעדר חוקה. יש עדיין במגזר העסקי תקווה גדולה שהגזירות לא יקרו. מחוץ למדינה הזרים מגיבים הרבה יותר מהר כשרואים את הסכנה. המיתוג חזק מאוד היום וישראל היתה מותג טוב מאוד בהייטק ובשנים האחרונות היתה אפילו פרמיה על ישראל. אני חושש שכעת נתחיל לראות בריחת הון מישראל גם ללא הורדת דירוג".