סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אייל זמיר מנכ"ל משרד הביטחון
אייל זמיר מנכ"ל משרד הביטחון (צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)

"מדינה שלא תשקיע היום ב-AI, תישאר הרחק מאחור בשדה הקרב של מחר"

מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר: "בינה מלאכותית תאפשר הפעלת 'להקות' של יחידות קרב מעורבות – חיילים ומערכות בלתי מאוישות"

ברקע עליית תחום הדיפנס טק בישראל והדיווח מהבוקר (ג') על תחילת פעילותה של קרן ההון סיכון החדשה PROTEGO שתתמקד בהשקעות בטכנולוגיות צבאיות, מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר אומר כי שדה הקרב העתידי יתאפיין בכוחות מעורבים של חיילים ושל כלים אוטונומיים.
בכנס הראשון בתחום הדיפנס טק שמקיימת המנהלה לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון ואוניברסיטת תל אביב הוא אמר כי "בינה מלאכותית היא לא עוד מהפכה טכנולוגית והיא תשנה לחלוטין את מה שאנחנו מכירים בלוחמה. מדינה שלא תשקיע היום ב-AI תישאר הרחק מאחור בשדה הקרב של מחר. זה אולי נשמע חלוצי, אך בשדה הקרב העתידי חיילים ומערכות AI יעבדו יחד בשירות לחימה חדשות".
זמיר הוסיף כי כלים אוטונומיים המבוססים על בינה מלאכותית יהוו חלק אינטגרלי משדה המערכה העתידי. "בינה מלאכותית תאפשר הפעלת 'להקות' של יחידות קרב מעורבות – חיילים ומערכות בלתי מאוישות, או יחידות אוטונומיות לחלוטין המסוגלות לקבל החלטות עצמאיות. בעוד עשור וחצי – או אולי מהר יותר, רובוטים מבוססי בינה מלאכותית יובילו את הלחימה ביבשה, באוויר ובים. שלא יהיה ספק, בעתיד הנראה לעין נמשיך לחזק את כוחות היבשה, היחידות המיוחדות ועוד אבל אנחנו חייבים להטמיע את היכולות החדשות כדי להיות יותר יעילים והציל חיים".
במסגרת דברים שנשא בפתיחת הכנס הוא התייחס לאתגרי הייצור של התעשיות הביטחוניות הישראליות ברקע איומים באמברגו והצורך לספק חימושים לצה"ל: "ההסתמכות על יצור עצמאי עשתה אותנו חזקים יותר. שיפרנו את מערכות ההגנה וההתקפה שלנו, הגדלנו את כושר הייצור והבטחנו שלצה"ל יהיו את כל החימושים והאמצעים הנחוצים למשימותיו. אנו מתמקדים כעת בהרחבת התעשיות הביטחוניות שלנו ובהקטנת התלות באחרים".
הוא הוסיף כי משרדו מקים בימים אלה מינהלת ייעודית שתעסוק בתחומי בינה מלאכותית (AI) ואוטונומיה שעל הקמתה הוחלט כבר לפני כשנתיים ותפעל במסגרת מפא"ת.
לפי נתוני משרד הביטחון מתחילת המלחמה בעזה זה התקשר עם 86 חברות סטארט-אפ ישראליות שעוסקות בפיתוח טכנולוגיות ויכולות לחימה חדשניות. מדובר בהתקשרויות בהיקף של פי 5 מאלה שעשה משרד הביטחון עם חברות בתחום שנה לפני המלחמה. חברות אלה מתווספות לכ-200 חברות נוספות שכבר פועלות בשורת פרויקטים של מפא"ת.
"במהלך המלחמה עבדנו עם עשרות סטארט-אפים בשטח ויצרנו מתודולוגיה של לקיחת סטארט-אפ ושילובו בשטח – משהו שהעולם עדיין מנסה להתמודד איתו", אמר ראש מפא"ת דני גולד. בהתייחסו לאתגרי ההגנה האווירית של ישראל נוכח הלקחים עד כה מהמלחמה המתמשכת הוא אמר כי "אנחנו משפרים מערכות ההגנה ללא הרף, במהלך המלחמה עשינו עשרות שיפורים בהן. אנחנו בוחנים כל הזמן כיצד ליירט רחפנים באמצעות רחפנים אחרים ולהפיל רחפני אויב באמצעות רשתות".
יו"ר כנס הדיפנס טק פרופ' איציק בן ישראל אמר כי "המלחמה שאליה נגררנו האירה באור חיובי את טכנולוגיית ההגנה שפותחה בישראל. איראן משגרת מאות טילים בליסטיים, כטב"מים וטילי שיוט לעברנו והבשורה התחתונה ללא שום נזק ממשי".