סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ג'נט ילן שרת האוצר של ארה"ב בקונגרס 30.9.21
ג'נט ילן,שרת האוצר של ארה"ב. תסתדרו לבד (EPA)

קריסת SVB
שרת האוצר של ארה"ב: "המשבר עם הבנק לא דומה ל-2008; לא יהיה חילוץ פדרלי"

"בתקופת המשבר הפיננסי היו משקיעים ובעלי בנקים גדולים שחולצו, אבל הרפורמות שבוצעו לאחר מכן קובעות שלא נעשה זאת שוב", אמרה ג'נט ילן. עוד הוסיפה ילן: "אנחנו רוצים לוודא שהצרות שקיימות בבנק אחד לא ייצרו הידבקות בבנקים אחרים, בריאים"

מזכירת האוצר האמריקאי ג'נט ילן אמרה בראיון ל-CBS כי הממשל עובד בשיתוף פעולה עם הרגולטורים כדי להגיב לקריסת SVB - בנק סיליקון ואלי - אבל בניגוד למשבר של 2008, הפעם, לדבריה, המצב שונה ולכן חילוץ גדול אינו מתוכנן. "תן לי להיות ברורה בנושא", אמרה בראיון, "בתקופת המשבר הפיננסי היו משקיעים ובעלי בנקים גדולים שחולצו, אבל הרפורמות שבוצעו לאחר מכן קובעות שאנחנו לא נעשה זאת שוב". עוד הוסיפה כי הם מודאגים ופועלים להגן ככל הניתן על המפקידים.
ביום שישי סגר הרגולטור הבנקאי בקליפורניה את SVB, במה שסימל את קריסת הבנק הגדולה ביותר בארה"ב מאז המשבר הפיננסי ב-2008. כבר בשישי נפגשה ילן עם ה-FDIC (תאגיד ביטוח פיקדונות הפדרלי), שקיבל לידיו את תפקיד כונס הנכסים של הבנק, כדי להתמודד עם הקריסה. "אמריקאים יכולים להאמין בבטיחות ובתקינות המערכת הבנקאית שלנו", אמרה ילן, "אנחנו רוצים לוודא שהצרות שקיימות בבנק אחד לא ייצרו הידבקות בבנקים אחרים, בריאים".
עוד הסבירה ילן כי עומדת האפשרות של רכישת הבנק, אולי גם על ידי חברה זרה וכי הדבר תחת המנדט של ה-FDIC. בכל מקרה, הסבירה, הבעיות של הבנק לא נבעו באופן ישיר מהמצב של מגזר הטכנולוגיה או גלי הפיטורים הנוכחיים.
עד לפני ימים אחדים היה SVB הבנק ה-16 בגודלו בארה"ב. הבנק התרכז במתן שירותים לחברות סטארט-אפ, ובשיאו ניהל מעל ל-200 מיליארד דולר בנכסים. נסיבות קריסות הבנק קשורות לניהול הסיכונים הלקוי של הבנק. זה הותיר אותו פגיע במיוחד לעליות הריבית המרובות של הפדרל ריזרב בחודשים האחרונים במטרה לשלוט באינפלציה במדינה. העלאות חוזרות אלו הורידו את ערך ניירות הערך שבידי הבנק והסבו לו הפסדים לא רשומים ומשיכות מתגברות מצד לקוחותיו.
ביום רביעי בשבוע שעבר יצא הבנק למהלך נרחב של מכירת נכסים כדי לעמוד בהפקדות, שהסתכם ב-21 מיליארד דולר ושהניב לו הפסד מהיר של 1.8 מיליארד דולר. הבנק עוד הודיע על מכירת מניות כדי לחזק את ההון העצמי שלו, אך שורת פעולות אלו יצרו בהלה גדולה יותר בקרב הלקוחות שניסו יחדיו ביום חמישי למשוך 42 מיליארד דולר. מניית הבנק התרסקה באותו היום במעל ל-60% וביום שישי כבר הודיע הרגולטור הבנקאות המקומי על סגירת הבנק ומינוי כונס נכסים. בשבוע שעבר קרס בנק נוסף - סילברגייט, שהיה נותן שירות מרכזי לחברות קריפטו. גם סילברגייט קרס תחת נסיבות דומות, אם כי היה קטן יותר והעניק שירותים למגזר נישתי שחווה מצוקה גדולה יותר.