דוח טכנולוגימהיחסים עם צוקרברג ועד לחזון של מטא: מדוע פרשה שריל סנדברג?
דוח טכנולוגי
מהיחסים עם צוקרברג ועד לחזון של מטא: מדוע פרשה שריל סנדברג?
הכישלונות של פייסבוק לא רשומים רק על שמה של מספר 2 בחברה - לצוקרברג יש לכל הפחות אחריות שווה; אבל הוא המנכ"ל, המייסד ובעל השליטה, היא בסופו של דבר עובדת שכירה. וכשהגיע הזמן לשינוי, סנדברג היא זו שתיפרד מתפקידה
מעטים האנשים שאפשר להצביע עליהם ולהגיד, אדם זה בפעולותיו שלו עיצב ושינה את העולם ואת חייהם של מיליארדי אנשים. וכשלא מדובר במנהיגי מדינות, מדובר כבר ביחידי סגולה ממש. שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של מטא (לשעבר פייסבוק) שהודיעה הלילה על פרישה מהתפקיד בתום 14 שנה, היא אחת מאותם אנשים אלו. היא מעולם לא היתה המנהיגה של ענקית הטכנולוגיה, לא אחת המייסדים או המשקיעים הראשונים, רשמית רק מספר 2 של מארק צוקרברג. אבל בפועל שותפה מלאה להנהגת החברה ולקבלת ההחלטות המשמעותיות בה, יותר החצי השני ממספר 2. וכתוצאה, נושאת באחריות ישירה למרבית האסונות שמטא הביאה על ראשינו בעשור וחצי האחרונים.
סנדברג לא היתה במטא מההתחלה. היא הצטרפה לחברה ב-2008, ארבע שנים אחרי הקמתה, כשהיה ברור שהיא בדרך להיות דבר ענק והגיע הזמן להביא מבוגר אחראי שיעשה סדר בכל הצד העסקי של הפעילות. פגישה אקראית עם צוקרברג במסיבת חג מולד (אירוני משהו, בהתחשב בכך שהשניים יהודים), יצרה חיבור מיידי וצוקרברג הזמין את סנדברג – יוצאת ממשל קלינטון ובכירה במערך הפרסום של גוגל – להצטרף לחברה. "יש לה את הניסיון הרלוונטי ביותר בתעשייה לפייסבוק, במיוחד מכיוון שאנחנו זקוקים למישהו שימנף את הפעילות שלנו לרמה עולמית", הוא אמר אז.
וסנדברג מינפה למטא את הצורה. חלוקת התפקידים היתה ברורה: צוקרברג אחראי על הצד הטכני, הפיתוחים והחדשנות. סנדברג הובילה את הפיתוח העסקי ואת המדיניות. תחת הנהגתה, הפכה מטא לאחת מחברות הפרסום הגדולות בעולם, ולמכונת כסף אימתנית. צוקרברג יצר את הכלים שמשכו משתמשים וקצרו את המידע שלהם, סנדברג בנתה את המערך שידע להוון אותם ולהפוך אותם להצלחות. החיבור ביניהם היה מושלם, ספק אם מטא היתה מגיעה לאיפה שהיא היום עם רק אחד מהם.
אבל כמו שהיא אחראית להצלחות של החברה, סנדברג נושאת גם באחריות לכישלונות שלה, ולנזקים והאסונות ההיקפיים שנגרמו מהם. המקרה הראשון המובהק ביותר לכשל משמעותי שסנדברג היתה שחקנית מרכזית בו הוא קמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016. בחירות אלו אופיינו לראשונה בהיקף משמעותי של פייק ניוז ובהתערבות רוסית בוטה בתהליך הבחירות באמצעות פייסבוק.
בכירים בחברה, ובראשם סמנכ"ל האבטחה אז אלכס סטיימוס, זיהו את זה בזמן אמת. סטיימוס, שהיה כפוף לסנדברג, וצוותו ניסו להתריע ולהניע את החברה לפעולה, אך סנדברג לא שעתה לפניותיהם. בין השאר, כנראה, בגלל לחץ מצד מינוי אחר של סנדברג, מנהל המדיניות והלוביסט הראשי של החברה ג'ואל קפלן, שאיים שפעולה מצד החברה עלולה להקים עליה את הימין בארה"ב (בסוף הימין התעצבן על החברה בכל מקרה, אז לא בדיוק אסטרטגיה מנצחת).
פרשת קיימברידג' אנליטיקה, נקודת השבר המשמעותית ביותר של מטא, לא התעוררה בגלל סנדברג – דליפת המידע הגדולה היתה תוצאה של פיתוחים טכניים שהיו תחת אחריותו של צוקרברג – אבל היא זו שמובילה את מדיניות יחסי הציבור במדינה. הטיפול הכושל של מטא בתגובות לפרשה, שכלל בין השאר ניסיון להסית אשמה לג'ורג' סורוס, וכתוצאה השפל התדמיתי שאליו הדרדרה החברה, רשומים לחובתה.
גם נזקפים לחובתה אירועים שלמטא אחריות משמעותית להם או לחומרתם, דוגמת הג'נוסייד במיאנמר ומלחמת האזרחים באתיופיה – במידה רבה תוצאה של מדיניות שלא מותאמת למדינות השונות וחוסר מוכנות של צוותי בקרת תוכן, חלק מתחומי אחריותה של סנדברג. וממש לאחרונה, המשיכה סנדברג והסתבכה כשהוול סטריט ג'ורנל חשף באפריל שהיא לחצה בעבר על הדיילי מייל הבריטי לגנוז כתבות שעסקו בבן זוגה באותה עת, מנכ"ל אקטיוויז'ן בליזארד בובי קוטיק, שחשפו צו הרחקה שהוציאה נגדו חברתו לשעבר בטענה שהטריד אותה.
סנדברג עוזבת את מטא על רקע הדרדרות ממושכת ביחסים בינה לבין צוקרברג, שאת ראשיתה ניתן לזהות ב-2018 ובפרשת קיימברידג' אנליטיקה. צוקרברג האשים את סנדברג בטיפול הכושל בפרשה ואף שהציגו חזית מאוחדת מאחורי הקלעים הוא תקף אותה על כמה מההחלטות שקיבלה.
בעקבות הפרשה החליט צוקרברג לקחת תפקיד מרכזי יותר בניהול המדיניות של מטא, והחל לדחוק ולצמצם את תחומי אחריותה של מטא. גיא רוזן מונה להוביל את תחום הבטיחות בחברה, כשהוא כפוף ישירות לצוקרברג. צוקרברג עצמו החל לקבל החלטות מדיניות משמעותיות, כמו השעיית טראמפ בעקבות ניסיון ההפיכה ב-6 בינואר, ותפס פיקוד על תחומים שהיו קודם לכן תחת אחריותה של סנדברג.
אבל נקודת המפנה המשמעותית הגיעה כנראה בשנה שעברה, כצוקרברג הציג את החזון החדש לחברה שלו: מעבר להתמקדות במטאוורס ומיתוג מחדש כמטא. באירוע, שנערך באוקטובר 2021, סנדברג הופיעה רק בחטף, כשבכירים אחרים תפסו את מרכז הבמה לצד צוקרברג. היה זה רגע סמלי, סופו של עידן ישן ותחילתו של חדש. לא רק מבחינת מטא אלא גם מבחינת מקומה של סנדברג בחברה. מטא הולכת לעולמות חדשים, נכנסת לתקופה שבה הדגש הוא לא על פיתוח עסקי אלא על חדשנות טכנולוגית; תקופה שבמידה רבה דומה לארבע השנים הראשונים של החברה, לפני שסנדברג הצטרפה אליה. בנקודת הזמן הזו, הכישורים והיכולות של סנדברג פחות חשובים למטא מבעבר, ובהתאם גם הצורך של החברה בה קטן.
הכישלונות של מטא לא רשומים רק על שמה. לצוקרברג יש לכל הפחות אחריות שווה. אבל הוא המנכ"ל, המייסד ובעל השליטה, היא בסופו של דבר עובדת שכירה. בכירה, משפיעה ועשירה מאוד, וגם כזו שמחזיקה בלא מעט מניות, אבל במהותה בסופו של דבר שכירה. וכשהגיע הזמן לשינוי, היא זו שתיפרד ממטא.
לאורך כמעט עשור וחצי בחברה, סנדברג ניסתה לפתח נרטיב אחר של עצמה. בספרה מ-2013, Lean In, היא ניסתה להפוך לאייקון פמיניסטי מודרני, כזה שקורא לנשים לקחת תפקיד פעיל יותר בקידום הקריירה שלהם, לעשות מה שהיא עשתה כדי להגיע לאיפה שהיא הגיעה. ההצלחה היתה מסויגת, ויותר מאייקון פמיניסטי סנדברג תיזכר כנראה כאחראית מרכזית לנזקים שגרמה מטא, כמי שהיתה שם בזמן אמת, אבל לא עצרה את הרכבת הדוהרת.
ההתמכרות לפיד, הפילוג והשיסוע שהוא מייצר, ההסתה והפייק ניוז שמפיצות הפלטפורמות של מטא, ההקצנה וההסתה שהן מעוררות על הנזקים המשמעותיים שנגרמים כתוצאה בעולם הפיסי - בכל אלו ואחרים יש לסנדברג יד משמעותית כמי שלא מנעה או לכל הפחות לא מיתנה את השפעותיהם.
לדברי סנדברג, היא צפויה להתמקד בתקופה הקרובה בפילנטרופיה ובעבודה בארגון Lean In שהקימה, אולי בתקווה לקזז במעט את הנזקים שיצרה בתפקיד הקודם שלהם. לטוב ולרע, אנחנו חיים היום בעולם שסנדברג במידה רבה יצרה ועיצבה; וכמו שזה נראה, זה הולך יותר לכיוון הרע. לאן שלא תמשיך סנדברג מעכשיו, זו תהיה המורשת שלה. אם תרצה לשנות אותה, תאלץ לעבוד מאוד קשה. לא בטוח שתצליח.