גיימריסטמפתחי המשחקים הופתעו לגלות שהם עובדים עבור הצבא האמריקאי
גיימריסט
מפתחי המשחקים הופתעו לגלות שהם עובדים עבור הצבא האמריקאי
לפי דיווח ב-Vice, מפתחת מנוע המשחק הפופולרי יוניטי פעלה בשירות מחלקת ההגנה האמריקאית - והשתמשה בכלים שנוצרו במקור עבור תעשיית הגיימינג לצרכים צבאיים, ללא ידיעת העובדים שפיתחו טכנולוגיות אלה. "התחבקות עם הצבא היא הדרך המהירה ביותר להרוויח כסף", אמר אחד המקורות בדיווח
יוניטי (Unity) מוכרת לקהל הרחב כמנוע משחקים, אבל החברה שפיתחה את המנוע, יוניטי טכנולוגיות, נהנית מכמה אפיקי הכנסה - אחד העיקריים שבהם הוא חוזים מטעם מחלקת ההגנה האמריקאית. דיווח חדש של אתר Vice מצביע על כך שחלק מהעובדים בחברה לא היו מודעים לכך שהכלים שהם יצרו עבור מנוע המשחק הפופולרי משמשים את החברה גם בפיתוח יישומים צבאיים.
מנוע משחק הוא ארגז כלים שלם הנועד לעזור בפיתוח משחקי מחשב. הוא כולל בתוכו שלל טכנולוגיות לפיתוח משחקים, כמו מנוע פיזיקלי, שמכתיב כיצד עצמים משפיעים זה על זה; הוא מאפשר לעצב גרפיקה, סאונד, אנימציית דמויות וליצור להן בינה מלאכותית.
אם שיחקתם במשחקי מחשב מתישהו בשנים האחרונות, כנראה שזה היה במשחק שנוצר ביוניטי. מנוע המשחק שימש לפיתוח שלל משחקים, החל ב"קול אוף דיוטי: מובייל" (Call of Duty: Mobile) ומשחק ההישרדות "סאבנאוטיקה" (Subnautica), וכלה במשחקי אינדי כמו "אמונג אס" (Among Us) ו"קאפהד" (Cuphead). החברה נוסדה בשנת 2005, הונפקה לציבור בשנה שעברה, ונסחרת היום בניו יורק לפי שווי של 35 מיליארד דולר.
Vice שוחח עם שלושה מקורות עלומי שם, חלקם עובדים עדיין בחברה וחלקם עובדים לשעבר. החברה מנהלת קשרים עם הממשל האמריקאי באמצעות מחלקת ה-GovTech שלה. מרבית החוזים עליהם היא חתומה קשורים בלמידת מכונה ובבינה מלאכותית. רבים מהכלים הטכנולוגיים פותחו במקור למשחקי מחשב ועתה משמשים את הצבא האמריקאי ללא ידיעת או הסכמת עובדי החברה.
האתר בחן מספר עסקות שנחתמו עם מחלקת ההגנה האמריקאית, בהן שתי עסקות בסך מאות אלפי דולרים עבור "עיצוב והדמיית אבות-טיפוס" בשביל חיל האוויר האמריקאי. על פי הדיווח, בפגישה שנערכה עם כל עובדי החברה בתחילת השנה, ההנהלה הצליחה להיזכר רק בחוזה בודד שנחתם עם מחלקה אחרת, ולא עם מחלקת ההגנה.
"זה צריך להיות ברור מתי אנשים הופכים להיות חלק מהיוזמה הצבאית של חברת יוניטי", אמר אחד המקורות ל-Vice. "באתי ליוניטי משום שהאמנתי לתומי כי הם 'מעצימים יוצרים' ו'הופכים את העולם למקום טוב יותר', או מה שזה לא יהיה. נכנסתי לתחום הבינה המלאכותית במחשבה שאצור טכנולוגיה 'לטובת הכלל' או שטות מהסוג הזה. אתה לומד די מהר שהתחבקות עם המגזר הצבאי היא הדרך המהירה ביותר להרוויח כסף בתעשיית הטכנולוגיה".
מקור אחר הוסיף, "בין אם אני עובד ישירות עבור הממשלה ובין אם לא, אני מעצים את המוצרים שלהם. האם אני רוצה שהכלים שלי ישמשו ללכידת 'החבר'ה הרעים'? אולי אנחנו לא צריכים להיות בעסק שמגדיר מיהם 'החבר'ה הרעים'".
"אנחנו מאמינים בחופש הביטוי ומשום שמנוע יוניטי הוא כלי, כל אחד יכול להוריד אותו ולהשתמש בו. זה בלתי אפשרי לנטר או לצנזר את השימוש בו", מסרה יוניטי בתגובה על הדיווח. מנכ"ל החברה, ג'ון ריצ'יטלו (John Riccitiello, לשעבר מנכ"ל EA), שיגר מזכר פנימי לעובדי החברה ובו נכתב, "אנחנו מצפים לסיפור מאת Vice על העבודה של יוניטי עם הממשלה והצבא. החוזים הללו מוגבלים ביותר - בדומה להסכמי שיתוף הפעולה שלנו עם חברות קמעונות וגיימינג - אז על אף שאיננו יכולים לשתף פרטים ספציפיים, אנחנו מבטיחים כי לא תמכנו ולא נתמוך בתוכניות בהן אנו פועלים בניגוד לעקרונות שלנו ולערכינו".