ענקיות הטכנולוגיה לקונגרס: איפה ה-52 מיליארד דולר שהבטחתם לנו בשנה שעברה?
ענקיות הטכנולוגיה לקונגרס: איפה ה-52 מיליארד דולר שהבטחתם לנו בשנה שעברה?
על רקע התחרות הגוברת עם החברות האסייתיות והאיחוד האירופי שרוצה למשוך חברות שבבים להקים בשטחן מפעלים, שלחו מנכ''לי אלפבית (גוגל), אמזון, Dell, IBM, סיילספורס, אינטל ועשרות רבות של חברות ביג טק מכתב לקונגרס בו הן מעלות טענות חריפות נגד העיכוב של יישום החוק
הבטחות לחוד ומציאות לחוד: ענקיות הטכנולוגיה שלחו אמש (ד') מכתב לקונגרס, בו הן מפצירות ותוהות מתי תועבר החקיקה שתקציב לתחום כ-52 מיליארד דולר כדי לסבסד את הקמת מפעלי השבבים, לפתח טכנולוגיות בינה מלאכותית ותאפשר להן להתמודד עם האיום הסיני.
המכתב, עליו חתומים באופן מאוד לא שגרתי, מנכ''לי כל ענקיות הטכנולוגיה, אלפבית (גוגל), אמזון, Dell, IBM, סיילספורס, אינטל ועוד עשרות רבות של חברות ביג טק מעלה טענות חריפות נגד העיכוב של יישום החוק שתקוע בבתי המחוקקים האמריקאים יותר משני רבעונים.
"העולם לא ממתין לנו, המתחרים משקיעים בכלכלות, בעובדים, ובתעשייה שלהן", נכתב באיגרת שנשלחה דרך איגוד תעשיית המוליכים למחצה שמאחדת את כל החברות הפועלות בתחום בארה"ב, מאנבידיה ו-AMD עד אינטל ו-GlobalFoundries. באיגוד הסבירו שהם מאוד מקווים שהחקיקה הסופית גם תכלול הטבות מס על השקעות בייצור ופיתוח שיתווספו לתקציב הסובסידיות בסך 52 מיליארד דולר.
המכתב מהווה סימן ברור לתסכול הרב שהצטבר בתעשייה בחודשים האחרונים. בית הנבחרים העביר את הגרסה שלו לחוק בפברואר האחרון בעוד הסנאט הצביע על הגרסה שלו עוד ביוני 2021. אבל כדי לתת תוקף לחקיקה שני הבתים צריכים לאחד אותה וכאן העניין תקוע שכן אין הסכמה בין הרפובליקנים לדמוקרטים על אופיו הסופי של החוק. "בזבזנו כבר מספר רבעונים מאז שהסנאט העביר את החקיקה שלו בשנה שעברה וכעת הגיע הזמן לפעול מהר", אמר פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל במרץ האחרון בנאום בקונגרס. אבל נראה שדבריו לא הצליחו לעורר את המחוקקים להגיע להסכמות.
כיום כ-80% מהייצור של שבבים מתבצע באסיה, בין אם במפעלי TSMC, סמסונג או אחרות. זאת בעוד נתח הייצור של ארה"ב ירד מ-37% לפני 30 שנה לכ-12% כיום. התעשייה דחפה את המחוקקים כדי לשפר את העמדות של החברות האמריקאיות ביחס למתחרות האסייתיות אבל לא רק, גם האירופאים מנסים מצידם למשוך את חברות השבבים להקים בשטחן מפעלים נוספים ובאיחוד האירופי אף הקצו לכך תקציב של כ-47 מיליארד יורו, כאשר בינתיים כבר הוגדל לכ-80 מיליארד מיליארד יורו לעשור הקרוב.
עם זאת בין החתומים על המכתב ניתן למצוא גם את מנכ''לי סמסונג ו-TSMC שנמצאות בהליכי הקמת מפעלים בארה"ב ומקוות לקבל גם הן נתח מהסובסידיות.
במקביל GlobalFoundries האמריקאית ו-STmicroelectronics השווייצרית-צרפתית כבר סיכמו עם ממשלת גרמניה על סובסידיה של כ-7.3 מיליארד יורו להקמת מפעל שבבים חדש שיתמקד במוצרים פחות מתקדמים ממעבדים. גם אינטל כבר החלה לבנות במרץ את מפעל השבבים הענקי החדש בגרמניה. כך שהאמריקאים צריכים להתמודד עם תחרות מצד אירופה ואסיה בכל הנוגע להקמת מפעלים חדשים וסובסידיות.
בינתיים סוכנות בלומברג דיווחה בשבוע שעבר על כך שהחקיקה עשויה להיכשל בגלל הרפובליקנים שממתינים כעת לבחירות אמצע הקדנציה לשני בתי הקונגרס. הסיבה לכך פשוטה, אם הרפובליקנים אכן יזכו ברוב בבחירות, החקיקה תירשם על שמם ולא על שמם של ביידן והדמוקרטים. בנוסף, המאבק בין הצדדים על החקיקה נגד נשק לא מקל על שיתוף הפעולה בין הצדדים. במקביל, בבית הלבן טוענים שהסקטור העסקי והתעשיה לא המחישו את חשיבות העברת החוק לפוליטיקאים השונים.