תחרות Israeli Climate Awards עולה שלב: אלה החברות שהגיעו לחצי הגמר
תחרות Israeli Climate Awards עולה שלב: אלה החברות שהגיעו לחצי הגמר
פירוק פסולת באמצעות זבובים, שימוש באצות להפקת חשמל ותחזוקת שדות סולאריים באופן אוטומטי לחלוטין - אלו רק דוגמאות של פיתוחים חדשניים מבית היוצר של 15 הסטארטאפים שעלו לחצי הגמר בתחרות Israeli Climate Awards של כלכליסט ודוראל אנרג'י טק ונצ'רס. מהם הרעיונות והפיתוחים שמאחורי החברות? ומה צפויים לקבל הזוכים הגדולים בתחרות?
בשבוע שעבר הוכרזו 15 סטארטאפים בתור העולים לשלב חצי הגמר בתחרות Israeli Climate Awards של כלכליסט ודוראל אנרג'י טל ונצ'רס, זרוע ההשקעות של קבוצת דוראל. התחרות פונה לסטארטאפים חדשים בתחום האנרגיה והאקלים, מתוך מטרה לאתר את הבשורה הגדולה הבאה של ההייטק הישראלי במלחמה במשבר האקלים.
הסטארטאפים שיזכו בתחרות יקבלו מענק כספי, חבילת פרסום באתר 'כלכליסט', השקעה אסטרטגית פוטנציאלית, סכום למימוש פיילוט באתרי דוראל ברחבי העולם וייעוץ משפטי ואסטרטגי. אירוע חצי הגמר יתקיים ב־12 ביולי ואירוע הגמר ב־26 ביולי.
בין השופטים בתחרות: רועי פורמן, מנכ"ל דוראל אנרג'י טק ונצ'רס, שירה אטינג מ־Vintage Investment Partners, לורי מנוד, שותפה ב־At One Ventures, אלחנדרו סולה, סמנכ"ל השקעות של Tech Energy Ventures , אניל אכיוטה, מנהלTDK Ventures, פרופ' יאיר עין־אלי מהפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון, מורן חביב, מנהלת חדשנות אסטרטגית במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, דרור טופף, ראש אסטרטגיה וחדשנות בבנק לאומי, חנן ברנד, סמנכ"ל ומנהל חטיבת ההזנק של רשות החדשנות, נועם סוננברג, מנהלPLANETech , איריס טן הבה, ראשת תחום המדע ב־Extantia Capital, ליסיה בכר מנוח, שותפה ב־Catalyst Investments.
אלה החברות שעלו לחצי הגמר:
SolOr
פלטפורמות פוטו-וולטאיות משולבות בטכניקת ציפוי בהתזה
פלטפורמות PV משולבות לשימוש דואלי הן מרכיב חיוני עבור ערים השואפות ל-100% אנרגיה מתחדשת. SolOr מפתחת חומרים אותם אפשר להטמיע באמצעות טכניקת ציפוי בהתזה על גבי בניינים או רכבים, בטמפרטורה נמוכה וללא מערכות שאיבה. התוצאה היא חיסכון של 30% בעלויות ההתקנה, לצד הפחתה של 40%-70% של פליטת פחמן דו-חמצני בהשוואה לתאי הסיליקון הסולאריים המסורתיים.
Saiflow
אבטחת סייבר לרשתות אנרגיה מבוזרות
הגידול בעמדות הטענת הרכבים החשמליים הוביל להמשך הצמיחה במקורות אנרגיה מבוזרים. SaiFlow מפתחת פתרון אבטחת סייבר מקצה-לקצה ומותאם אישית לרשתות אנרגיה מבוזרות, המספק נראות מלאה של הרשת, יכולות ניהול סיכונים ויכולות זיהוי ותגובה בשילוב ובקורלציה עם נתוני רשת חשמל חכמה, תעבורה ברשת ופעילויות אחרות, לזיהוי ומניעת מתקפות סייבר. בעזרת הפתרון של החברה, יהיה אפשר להתקין עמדות הטענה מבלי לחשוש ממתקפות, מה שישפר את נגישות ההטענה למיליוני נהגים בכל העולם.
Bomvento
הופכים את טורבינת הרוח לכלי להסרת CO2 מהסביבה
החברה מפתחת פתרון משתלם (50 דולר לטון פחמן דו-חמצני) וקל להרחבה להסרת גזי חממה (GHG) בהיקפים גדולים מהאטמוספירה. Bomvento עושה זאת באמצעות הפיכת טורבינות רוח לנכסים בעלי מטרה כפולה - בנוסף לייצור אנרגיה, הטכנולוגיה של החברה הופכת את הטורבינה לכלי המסיר עד 10,000 טון של פחמן דו חמצני בכל שנה. הפתרון, המוגן בפטנט, משתמש בתהליך ה-photocatalysis להפיכת גזי חממה לרכיבים שאינם מזיקים לסביבה.
NitroFix
השאיפה: מהפכה בענף ייצור האמוניה
השיטה הנוכחית של ייצור אמוניה פולטת 2.5 טון של פחמן דו-חמצני לכל טון אמוניה. הטכנולוגיה של NitroFix, המשתמשת בתהליך אלקטרו-כימי חדשני הממיר מים ואוויר לאמוניה, פולטת אפס CO2, ובעלות נמוכה. באופן שכזה, NitroFix שואפת להפחית את האימפקט הסביבתי של ייצור אמוניה, על רקע הביקוש הגובר לכימיקל חיוני זה.
DisperseBio
נלחמים בזיהומי ביופילם
החברה מציעה קונספט וחומרים מהפכניים למאבק בזיהום מיקרוביאלי הנוצר מהפצה של ביופילם בענפים קריטיים ובמערכות בריאות. הפיתוחים של החברה מבוססים על 15 שנות מחקר וחמש משפחות פטנטים, והם מיועדים לענפים כמו חיטוי, מערכת קירור, בקרת ביוקורוזיה בענף הנפט והגז, טיפול במים, ציפוי כלי שיט וחקלאות. הפתרון של DisperseBio כולל פפטידים סינתטיים המראים אפקטיביות גבוהה, אינם רעילים ומשתלמים כלכלית ליישום.
NanoScent
מבטלים את כאב הראש בניטור המימן
השיטות הנוכחיות לניטור מימן הן מסובכות, יקרות, דורשות זמן רב ורמת מומחיות גבוהה. פתרון VOCID® H2Confirm של החברה עונה לכל נקודות הכאב ומספק ניטור איכות מימן לאורך כל שרשרת הערך, לרבות תחנות מילוי מימן, ייצור מימן ירוק וייצור מימן אפור. היתרונות של NanoScent הם הפחתת הלוגיסטיקה, חיסכון בעלויות לבדיקה תקופתית וניטור, וקלות שימוש. הטכנולוגיה של החברה, המוגנת בפטנטים, פועלת באמצעות חיישנים מתקדמים והתרעה בזמן אמת.
Naki
מיחזור מים ופסולת לאנרגיה
Naki מציעה פתרונות כלכליים הפועלים באתר הלקוח, להמרת פסולת, המושלכת נכון לעכשיו בדרכים שונות, לחומר גלם בר שימוש. בכך, החברה פותרת מחסור ממשי בייצור ביו-דלק ויכול להחליף שימוש בשמן שטרם נעשה בו שימוש. הפתרון של החברה עוזר לעמוד בתקנות (הפחתה של 88% בפליטת הפחמן הדו-חמצני) ויכול לעשות שימוש מחדש ב-50 מיליון טון של פסולת בכל שנה.
BugEra
הופכים פסולת אורגנית ל'זהב' – בעזרת זבובים
החזון של BugEra של ייצור ביולוגי בר קיימא ממוקד במינוף של זבוב ה-BSF בתור גורם המפרק פסולת אורגנית (זבל בעלי חיים ופסולת חקלאית מסוכנת), אשר עוזר להפוך אותה לחלבון, שמן ודשן. הזבובים אינם מעבירים מחלות, לא נושכים ובעלי כושר רבייה יוצא מן הכלל. באמצעות הנדסה גנטית מתקדמת, BugEra מייצרת סוג זבובי BSF המגבירים את היתרונות שלו ומגדילים בכך את הכלכלה המעגלית.
NOF
ניצול ה-CO2 הנפלט לאטמוספירה לצורך קירור
NOF פיתחה טכנולוגיית קירור מתקדמת הפועלת בתחום הפחתת ה-CO2. הטכנולוגיה המוגנת בפטנט של החברה משתמשת בפחמן דו-חמצני לצורך קירור בתחומי החקלאות, האנרגיה המתחדשת ויישומים רבים נוספים הדורשים קירור. נכון להיום, החברה מתמקדת בתחום החקלאות (שלב ה-Post-Harvest) בעקבות פליטות הפחמן הגבוהות של הענף (8-10% מפליטות ה-GHG בעולם המתפתח).
TextRe
מחזור פסולת ענף הטקסטיל למגוון יישומים
המשימה של TextRe היא לפתור את בעיית הפסולת בעולם הטקסטיל, באמצעות הפיכתה לחומרים חדשים ושמישים. בשלב ראשון, החברה הופכת את הפסולת למצע ללא-אדמה ליישום חקלאי ותרכובת לענף ייצור הפלסטיק. הטכנולוגיה של החברה מתמודדת עם אחד החסמים הגדולים של מחזור טקסטיל, בכך שהיא מטפלת בסיבי הבד מבלי להפריד אותם, וכך מאפשרת שימוש יעיל ובר-קיימא בתוצר לענפים שונים.
electricAlgae
הופכים תגובה של אצות למקור אנרגיה מתחדש
החברה פיתחה טכנולוגיה ליצירת אנרגיה מתחדשת חדשה, באמצעות מאקרו-אצות.Bioelectric Energy System (BES) 'קוצרת' את האנרגיה המופקת על ידי מאקרו-אצות בתהליך הפוטוסינתזה שלהן. המערכת מייצרת חשמל לשימוש עצמי של מגדלי האצות, במקביל למינוף ושיפור ענף חקלאות האצות. הפתרון מבוסס על תגובות פוטוסינתזה של אצות וקבלת CO2 ממי הים.
Structure Pal
AI לטובת הפחתה בכמות חומרי הגלם בעיצוב מבנים
החברה מפתחת כלי אופטימיזציה מבוסס-AI המשלב מספר חבילות תוכנה ומאפשר למהנדסי מבנה, מנהלי עיצוב ומנהלי פרויקטים לבצע אוטומציה ואופטימיזציה לעיצוב המבנה שלהם, על מנת להפחית את היקף החומרים ועלות הביצוע, מה שמוביל לחיסכון משמעותי בפליטת פחמן.
Criaterra Innovations
תחליף בטון חזק ומבודד, בלי שימוש בכבשן ועם הרבה פחות פליטת מזהמים
החברה מציעה את הטכנולוגיה הראשונה ללא-צמנט וללא כבשן למוצרי בנייה, באמצעות תחליף מוגן פטנט מסוגBioGeo Agglomerated Stone ללבנים, שתהליך הייצור שלו פולט הרבה פחות פחמן דו-חמצני לאטמוספירה, ללא שימוש בכבשן, בעלות נמוכה וזמן התקנה קצר. המוצרים של החברה מעגליים ומציעים את רמת החוזק של בטון ורמת בידוד גבוהה פי 6 מבטון.
CaPow
מבטלים את הצורך בהטענת רובוטים ניידים במחסנים ומרכזי לוגיסטיקה
הפתרון של החברה מאפשר תפעול של צי רובוטים המגיעים לתפוקה של 100% בעקבות טעינה בזמן תנועה, המבטלת את הצורך בעצירה לצורך טעינה. בעזרת המערכת של CaPow, תחום המחסנים ומרכזי המימוש יכולים להגביר את קצב הפעילות והתפוקה שלהם, במקביל להפחתת עלויות, התקנת תשתיות פשוטה וביסוס פתרונות ידידותיים לסביבה מבחינת צריכת אנרגיה.
Soltrex
תחזוקה של שדות סולאריים באמצעות רובוטים חכמים
החברה מפחיתה את הצורך בגורם האנושי, באמצעות פתרון אוטומטי המופעל על ידי רובוטים לתחזוקה של שדות סולאריים, להשגת ביצועים מיטביים, עלויות נמוכות ומינימום סיכונים פיננסיים. Soltrex מפתחת אלגוריתמים ותוכנה של אוטומציה, המסייעים לרובוטים לבצע משימות שגרתיות, מבנייה ועד הפעלה ותחזוקה.