סקירהאינטל NUC 12 החדש: מחשב גיימינג בקופסת נעליים
סקירה
אינטל NUC 12 החדש: מחשב גיימינג בקופסת נעליים
עם כוח כמו למחשבים הגדולים ממנו פי שלושה, פלטפורמת ה-NUC חושפת את הדרגון קניון - מחשב הגיימינג החזק ביותר בקו של אינטל עם מעבד i9 אלדר לייק. בדקנו את העותק היחיד כיום בישראל כדי להבין מה היתרונות שלו לעומת מחשבים "רגילים"
סדרת ה-NUC של אינטל כבר זכתה למספר סקירות בכלכליסט, אבל את הגרסה הזו עוד לא היה לנו. למעשה מדובר בסקירה ראשונה של גרסת הגיימינג של מחשבי המיני שהושקה רק לאחרונה בעולם. נפתח ונאמר שעדיין לא ברור מתי יגיע המחשב רשמית לשוק הישראלי - אך בהתחשב בכך שישנם כבר מספר יבואנים מקומיים שעוסקים ביבוא שוטף של מחשבי NUC מדובר, אנחנו מקווים, בעניין של זמן בלבד.
אז קצת על סדרת ה-NUC למי שלא מכיר. מדובר בסדרה של מחשבי מיני, שאינטל השיקה בזמנו כדי לתת פייט לסדרת המק מיני המוצלחת של אפל. בחברת השבבים ראו כי טוב ושאין יצרנים חיצוניים שבאמת מתעמקים בתצורה הזו והחליטו לפתח גרסה "ווינטלית" כדי להראות שאין באמת סיבה להעדיף את אפל. Next Unit of Computing כפי שנקרא קו המחשבים מאפשר לאינטל להדגים כמה כוח ופיצ'רים ניתן לדחוס ביחידות קטנטנות.
מאז עברו כבר כמה שנים. מחשבי המק מיני לא מאוד הצליחו בשנים האחרונות ואפילו אפל די זנחה את הפורמט (עד לאחרונה) אבל באינטל דווקא ממשיכים במלוא המרץ לפתח עוד ועוד תצורות מעניינות. למרות שבהתחלה מחשבי ה-NUC נועדו לשימוש עסקי והיו מאובזרים בהתאם, כיום יש כבר גרסאות שמתחרות במחשבי דסקטופ עם מעבדי i5 או i7, זכרון פעולה נדיב ותמיכה בכוננים בעלי נפח אחסון גבוה. אבל היה מדובר במחשבים בעלי אוריינטציה משרדית. כעת עם ה- NUC 12 Extreme dragon canyon - אינטל רוצה להראות שגם משימות גיימינג, יצירת תוכן או סטרימינג (כאשר אתם הסטרימרים) יכולות להתבצע על מחשב קטנצ'יק שגודלו כקופסת נעליים ממוצעת.
מבנה ועיצוב: קטן, שחור עם גולגולת לדים צבעונית
אחת הנטיות של מעצבי סטאפים של גיימינג היא להפוך את המחשב לסוג של מקבילה עיצובית למטוס קרב חמקן או חללית. קהל היעד המורכב ברובו מנערים מתבגרים (לפחות בדמיון של מנהלי המוצר) חובב מן הסתם את הלדים הצבעוניים, המארזים עם זוויות חדות ומוזרות וכמובן את הפאנלים השקופים שמראים את הקרביים של המחשב בפעולה. אז את כל אלה אין כאן. הדבר היחיד שתקבלו שמזכיר את המקור היא איור של גולגולת לד שמחליפה צבעים בזמן הפעולה, אבל זו פועלת רק כשהמחשב דלוק, למזלנו. יש גם תאורה שמאירה את תחתית המחשב כדי להעניק אווירה נוספת. מעבר לכך, הדרגון לא באמת בולט בשטח. הנפח שלו מאפשר להעמיד אותו על שולחן ועדיין להישאר עם הרבה מאוד מקום פנוי למקלדת, מסך ועכבר.
אין כאן הברקות עיצוביות מבחוץ. המבנה מלבני מכל צד וזה לא חלק מאיזושהי אמירה עיצובית. אבל למרות שאין כאן צבעים או עיצוב תעשייתי יוצא דופן, כל הרעיון הוא לאפשר הפעלה של חומרה חזקה מאוד בגוף קטן. כאשר האתגר העיקרי הוא פליטת החום העצומה של רכיבים כגון המעבד או הכרטיס הגרפי. הטריק כאן הוא שימוש בגרסה חסכונית של מעבד הדגל ובנוסף פאנלים מחוררים כמעט מכל הצדדים כדי לפלוט כמה שיותר חום. בגלל שמדובר בפלטפורמה מודולרית ניתן גם להרכיב מעבדים מסדרות נמוכות יותר, מה שיכול לאפשר שימוש ברכיבים בעוצמה מלאה למשל. הנפח הפנימי של המחשב הוא 8 ליטר בלבד והוא מאפשר רק מספיק מקום פנימי להכיל כרטיס גרפי מלא לצד שני כוננים ולוח האם. אין כאן שום מקום מבוזבז. אבל בגלל שמדובר במארז שמיועד לשדרוג ולהתאמה עצמית על ידי הרכבה עצמאית של הרכיבים הכל מאוד נגיש, וקל מאוד להחליף את החומרה באופן עצמאי אם יש לכם חוש טכני מינימלי.
חומרה: טיל בליסטי
כדי לתת לדרגון הקטן את השם היה צריך עוצמה שתתאים לכינוי. כדגם ראשון להדגמת היכולות, אינטל דחסו בתוכו מעבד Core i9-12900 מבוסס פלטפורמת אלדר לייק. זו הסדרה שאמורה להחזיר את כתר הבכורה של הגיימינג לאינטל אחרי ש-AMD הצליחה להפוך לחביבת הקהילה. מדובר במעבד עם מהירות מקסימלית של 5.1 גיגה-הרץ ומהירות בסיסית של 2.4 גיגה-הרץ שמבוסס על Core i9-12900K. ההבדל העיקרי בין הגרסה הבכירה וזו של ה-NUC היא הספק של 65 וואט בגרסה של האחרון לעומת 125 וואט בגרסה הרגילה. במעבד הבכיר זה מתורגם למהירות בסיס של 3.3 גיגה-הרץ, אבל במהירות המקסימלית ההבדל ביניהם הוא רק 100 מגה-הרץ. זו חגיגה למי שמחפש עוצמה בגוף קטן. בשילוב עם כרטיס גרפי חזק כגון ה-RTX 3060 של אנבידיה שהורכב בגרסת הבדיקה - זה מחשב שיכול להתמודד עם כותרים חדשים בלי שום בעיה - אפשר לקבל רמת פירוט, אנימציה ומהירות שמקבלים בסטאפ הרבה יותר גדול בדרך כלל.
ועדיין יש פשרות. תקן זיכרון הפעולה למשל הוא DDR4 ולא DDR5 החדש יותר. זה חבל אבל אולי אינטל תספק תמיכה בתקן החדש בגרסה נוספת שתושק בהמשך. במחשב שלנו היו 16 גיגה-בייט מחולקים ל-2 יחידות של 8 גיגה-בייט. מעבר לכך יש מקום לשלושה כוננים בתקן M.2, כאשר לנו היה מותקן SSD בן 500 גיגה-בייט. מבחינת חיבורים, יש כאן באמת הכל מן הכל: מקדימה יש חיבור אוזניות, 2 חיבורים בתקן USB 3.2 אחד בפורמט C ושני בפורמט A; מאחור 2 חיבורי ת'אנדרבולט לרכיבים מהירים; שני שקעי רשת במהירות 10 גיגה-ביט לשנייה ו-2.5 גיגה-ביט לשנייה; 6 (!) שקעי USB-A בתקן 3.2 לחיבור ציוד היקפי ואחסון וחיבור HDMI. אני מכיר מארזים גדולים שלא מכילים את כל זה שלא לדבר על מחשבים ניידים.
ביצועים ותוכנה: מעולה למשימות שלהן הוא מיועד
המחשב מגיע מהקופסה עם ווינדוס 11. אבל כמובן שניתן להתקין גם ווינדוס 10 אם תרצו והכל יעבוד מהר באותה המידה. ההתמקדות של המחשב היא ביצירת תוכן או בגיימינג. אין כאן בעיה להריץ כל משחק חדיש בהגדרות המתקדמות ביותר ב-1080p ולקבל חוויית משחק מעולה. המעבד של אינטל מספק את כל העוצמה שנדרשת לכך ומציע פייט רציני לסדרת רייזן 9 של AMD. אפשר לומר שלכל פלטפורמה יש את היתרונות שלה. מעבדי אינטל יודעים לתת עוצמה נקודתית גבוהה מאלה של AMD אבל במחיר של צריכת חשמל גבוהה יותר. מנגד ב-AMD יודעים להעניק עוצמה מתמשכת עם דרישות חשמל נמוכות יותר. בסופו של דבר זה מתקזז - אבל לגיימינג עדיף תצורה של עוצמה מתפרצת מפני שדרישות המשחק לא אחידות ולפעמים כשיש הרבה אקשן על המסך צריך שהמעבד ייתן את הבוסט הנדרש כדי לשמור על הכל זורם וללא קפיאות. מנגד, במשימות של יצירת תוכן כגון חישובי פוטושופ או עריכה של סרטוני וידאו זה פחות עקרוני - למרות שאלו משימות שהדרקון הקטן צולח בלי להניד עפעף.
מבחינת הממשק, מכיוון שאין כאן למעשה שום אמצעי שליטה חיצוני חוץ מזה שתחברו לו אז החווייה היא בדיוק כמו מחשב שולחני רגיל. הדבר היחיד שיכול אולי להעיק זה רעש המאווררים נכנסים לפעולה ליד האוזן אם המחשב עומד על השולחן. בסך הכל זה לא מאוד מפריע לגיימרים בגלל השימוש באוזניות. אבל אם אתם יוצרי תוכן וצריכים שקט להקלטות - אז מומלץ לא להניח אותו לידכם. כאמור ה-NUC מתמודד היטב עם משימות רינדור והוא יכול לשמש בלי בעיה מחשב עריכת וידאו או תמונות. בגלל המודולריות שלו ניתן גם להתאים רכיבים שונים בהתאם לדרישות. הוא מקבל כל כרטיס גרפי מתקדם בפורמט 12 אינץ' - כלומר גודל מלא. אז הוא יכול גם להתאים לעצמאים או לסטודיו שמחפשים פתרון שלא יתפוס להם הרבה מקום במשרד. עם כי הגולגולת אולי לא תתאים לכל אחד מבחינת נראות.
סיכום ואלטרנטיבות: יחיד מסוגו במחירו, נקווה במהרה אצלנו בישראל
מכיוון שהמחשב עדיין לא זמין לרכישה בישראל וגם בחלק מהעולם - הדרך היחידה היא להזמין מארה"ב. מדובר במחיר מקומי ממוצע של בין 1,200 ל-1,450 דולר רק למארז עם המעבד, כאשר תצטרכו להוסיף את הרכיבים המתאימים לכם בעצמכם. באירופה המחירים צפויים להיות אף יקרים יותר, באזור ה-1,500 יורו ליחידה ללא רכיבים נוספים. האלטרנטיבות למחשב הזה לא רבות - ישנו את ה-NUC 11 משנה שעברה שמגיע עם מעבד דור 11. הוא חזק מאוד אבל המחיר לא באמת כזה שונה - ההפרש מגיע לאולי 200 עד 300 דולר בממוצע. אבל היתרון שלו הוא בזמינות מקומית ומחירו כ-6,000 שקל בממוצע.
בנוסף ישנם מחשבי מיני ייעודיים לגיימינג של Corsair ו- Maingear למשל, אבל המחירים שלהם כבר כמעט כפולים מהמחשב של אינטל בהתאם לתצורה והם בכלל לא זמינים בארץ. בקיצור, אם אתם מחפשים מיני-PC, עם עוצמה מספקת לגיימינג ולמשימות יצירת תוכן ושאינו אפל - אז ה-Intel NUC 12 Extreme דרגון קניון יתאים לכם מאוד, אבל בינתיים תצטרכו להזמין אותו מחו''ל, או להסתפק בדור הקודם.