סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
בארד Bard צ'טבוט של גוגל
בארד (צילום: LightRocket/Getty Images)

אלפבית מפסיקה ההתקשרות עם חברת הבינה מלאכותית שאימנה את הצ'טבוט בארד

החברה האם של גוגל מנתקת את קשריה עם אפן האוסטרלית; בעבר היו לחברות מחלוקות בנושאי שכר

אלפבית ניתקה את קשריה החוזיים עם אפן (Appen) האוסטרלית, חברת הבינה המלאכותית שעזרה לאמן את הצ'אטבוט של גוגל בארד, תוצאות חיפוש גוגל ומוצרי AI אחרים.
בסוף השבוע הודיעה אלפבית לאפן על סיום ההתקשרות החל ב-19 במרץ. החברה האוסטרלית הודיעה כי לא היה לה מידע מוקדם על החלטת אלפבית לסיים עמה את החוזה. כשליש מההכנסות של אפן הגיעו מהחברה האם של גוגל.
אפן סייעה להכשיר דגמים של בינה מלאכותית לרשימה של ענקיות טכנולוגיה. חמישה לקוחות - מיקרוסופט, אפל, מטה, גוגל ואמזון - היוו בעבר 80% מההכנסות של אפן, ויש לה פלטפורמה של כמיליון עובדים עצמאיים ביותר מ-170 מדינות. בשנת 2023 הסתכמו הכנסות אפן מאלפבית ב-82.8 מיליון דולר - כשליש מהכנסותיה.
למרות רשימת הלקוחות המפוארת של אפן והיסטוריה של כמעט 30 שנה, נאבקה החברה בשנים האחרונות עם נטישת לקוחות, עזיבה של מנהלים וצניחה פיננסית. זאת למרות הזינוק בתחום ה-AI. הכנסות אפן ירדו ב-30% ב-2023, לאחר ירידה של 13% שנה קודם לכן, שאותה ייחסה החברה בין השאר ל"תנאי תפעול ומאקרו מאתגרים מבחוץ".
באוגוסט 2020 הגיעו מניותיה של אפן לשיא של 27.08 דולר בבורסה באוסטרליה, ושווי השוק שלה עמד על 4.3 מיליארד דולר. כעת, המניה נסחרת בסביבות 0.18 דולר, ירידה של יותר מ-99% מאז השיא. עובדים לשעבר סיפרו בספטמבר ל-CNBC כי המאבק הנוכחי של החברה לעבור ל-AI גנרטיבי משקף שנים של בקרת איכות חלשה ומבנה ארגוני מפורק.
בעבר היו לגוגל ולאפן מחלוקות על שכר. ב-2019 דרשה גוגל שהקבלנים שלה ישלמו לעובדיהם 15 דולר לשעה, ואפן לא עמדה בדרישה זו. בינואר 2023 נכנסו לתוקף העלאות עבור פרילנסרים של אפן שעובדים על בארד ועל מוצרים אחרים של גוגל. התעריפים עלו ל-14 עד 14.50 דולר לשעה, אבל סכסוכי העבודה נמשכו.
ביוני התמודדה אפן עם אישומים מהמועצה הלאומית ליחסי עבודה בארה"ב, לאחר שפיטרה לכאורה שישה פרילנסרים שהתבטאו בפומבי על תסכולם מתנאי העבודה. מאוחר יותר הושבו העובדים לעבודה.