סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
זוהר זיסאפל זהר זיסאפל נפטר מסרטן 20.5.23
זהר זיסאפל. ייסד עם אחיו יהודה את קבוצת רד־בינת, שבשיאה כללה יותר מ־20 חברות הייטק עצמאיות (צילום: אוראל כהן)

זהר זיסאפל בריאיון האחרון: "חברות שנרשמות בחו"ל זה נזק לשנים רבות, בחסות הממשלה"

ההייטק הישראלי נפרד בסוף השבוע מאחד האבות המייסדים של התעשייה שהלך לעולמו. זיסאפל לכלכליסט בריאיון שנערך עמו לפני שבוע וטרם פורסם: "אני נדהם מהטיפשות והחוצפה של הפוליטיקאים, אך אפילו הממשלה הזו לא תוכל להרוג את הענף"

זהר זיסאפל, ממקימי תעשיית ההייטק בישראל, מת בגיל 74 לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. בשנות השמונים של המאה הקודמת ייסד זיסאפל יחד עם אחיו יהודה את קבוצת רד־בינת, שכללה בשיאה יותר מ־20 חברות הייטק עצמאיות — מרביתן בתחום תקשורת המחשבים. עם המוכרות שבהן נמנות רד תקשורת מחשבים, רדוור, רדווין, רדקום, סיליקום וסרגון נטוורקס.
זיסאפל גם השקיע באופן פרטי בחברות רבות — בשנים האחרונות בעיקר בתחומי הרכב האוטונומי, אבטחת הסייבר וגם המחקר הרפואי. בין החברות שהשקיע בהן אפשר למצוא את Wiz, אדאלום, טאלון, ארגוס, אינוויז ואחרות.
יחד עם אחיו יהודה תרם זהר זיסאפל לעמותות שונות, למחקר טכנולוגי ולקידום ההייטק הישראלי. לפני כשנה קיבלו השניים את אות ההוקרה הגבוה ביותר שמעניק הטכניון, על "מפעל חיים למען הטכניון ועל תרומה לקידום האנושות, רווחת העם היהודי ומדינת ישראל". בהודעת הטכניון נכתב כי האות הוענק על "היותם מעמודי התווך של אומת הסטארט־אפ הישראלית... על פעילותם החינוכית, החברתית והפילנתרופית, הממוקדת בטיפוח צעירים וצעירות מהפריפריה ובקידום המצוינות בהשכלה הישראלית".
זהר זיסאפל בראיון האחרון: "אם יש מסר לכל הישראלים שמרגישים שקיפחו אותם, זה שידאגו שהילדים שלהם ילמדו ולא יצטרכו לדבר על קיפוח"

"נוצר פה אובדן אמון. זה תהליך מאוד מסוכן. אני חושב שביבי נתניהו מבין את זה. הכתובת לטענות היא ראש הממשלה — הוא זה שבישל את כל הדייסה הזאת"

בטקס לקבלת האות כבר ניכרו בזיסאפל סימני המחלה, ובריאיון ל"כלכליסט" — שנערך עימו רק בשבוע שעבר וטרם פורסם — הוא התייחס קצרות למצבו: "אני חולה ולא מסתיר את זה. אני והסרטן תיקו, אני לא ניצחתי אותו והוא לא ניצח אותי. אני לא ממליץ על המחלה הזאת". בתשובה לשאלה אם הוא רואה את עצמו כאבי ההייטק בישראל ענה: "להייטק אבות רבים. חלקם צעירים מאוד, דוגמת יזמי Wiz, ארמיס ואחרים. זה כוחו של הענף, ואפילו הממשלה הנוכחית, למרות הנזק שגרמה, לא תוכל להרוג אותו".
במהלך הראיון התייחס זיסאפל באריכות להשלכות ההפיכה המשטרית על ההייטק המקומי, ובעיקר למגמה שבמסגרתה רושמים יזמים את החברות שלהם בחו"ל. "מטריד שחברות ישראליות חדשות נרשמות בדלאוור, ארה"ב, ולא בארץ", אמר, "זה נזק לשנים רבות בחסות מהלכי הממשלה, והנזק כבר נגרם. הצעירים של היום הם לא מה שאנחנו היינו, הם יותר בינלאומיים, יותר גמישים, אין להם בעיה לחיות בארצות הברית. קשה יותר לבנות על הסנטימנט הציוני, לכן אני חושש.
"אני פעלתי בשנות התשעים, אז המשקיעים לחצו עלינו לרשום את החברות בחו"ל ולא בארץ. הם דרשו גם מנכ"לים אמריקאים וכל מיני שטויות כאלה. לקח זמן עד שהמשקיעים קיבלו ביטחון לגבי החברות הישראליות והמנהלים הישראלים. מה שקורה עכשיו זו חזרה 20 שנה לאחור. מחזירים עטרה ליושנה, ולא במובן הרצוי".
לשאלה אם המצב הפיך בעיניו, השיב זיסאפל: "זה לא הפיך בתוך שנה או שנתיים, אולי בעוד 20 שנה, כי נוצר פה אובדן אמון. זה תהליך מאוד מסוכן. אני חושב שביבי נתניהו מבין את זה. הפוליטיקאים האחרים שמקדמים את הרפורמה כלל לא מבינים איזה נזק הם גורמים. אני נדהם מהטיפשות והחוצפה של פוליטיקאים, שלא מבינים מה הם עושים. ללכת על איזשהו קו — ולא חשוב איזה הרס הם גורמים. אבל הכתובת לטענות היא ראש הממשלה. הוא זה שבישל את כל הדייסה הזאת".
זיסאפל גם דיבר על חשיבות ההשכלה לצמצום פערים ומובילות חברתית: "לאבא שלי הייתה חנות נעליים, ואמא שלי עזרה לו בחנות. הם הגיעו לארץ לפני השואה, והמשפחה שנשארה בפולין הוכחדה. אבי עבד בחנות הנעליים של אחותו, עד שהקים חנות בעצמו. כילדים, אני ויהודה עבדנו בחנות שלו, אבל ההורים שלנו כל הזמן לחצו שנלמד. הם לא אמרו לנו מה ללמוד, אבל זה היה מאוד חשוב להם. אם יש מסר לכל הישראלים שמרגישים שקיפחו אותם, זה שידאגו שהילדים שלהם ילמדו ולא יצטרכו לדבר על קיפוח. יש פוליטיקאים שעושים מזה קריירה".
רבים בתעשיית ההייטק ספדו לזיסאפל, בהם גם מייסדי חברות שהוא האמין בהן, השקיע בשלביהן המוקדמים וליווה אותן גם בהמשך הדרך. מייסדי Wiz ואדאלום, אסף רפפורט, ינון קוסטיקה, עמי לוטבק ורועי רזניק אמרו: ״הלב נשבר מהידיעה על מות זהר זיסאפל. הוא היה הראשון שהאמין בנו באדאלום, ובזכותו התאפשרה לימים הקמת Wiz. הוא שינה לנו את החיים לטובה, לא רק בזכות האמונה בנו והידע הטכנולוגי, אלא בעיקר בשל הנדיבות העצומה שגילה בכל תחום, החום והתמיכה האינסופית והיכולת לתת עצה טובה בכל נקודה בזמן. הוא יחסר למדינת ישראל, להייטק הישראלי ולכל אחד מאיתנו באופן אישי״.
רועי רזניק, ממייסדי אדאלום ו־Wiz: "קשה לתאר את הלב הענק, הרצון לעזור — תמיד ברוגע, עם חיוך, תמיד בצנעה בלתי נתפסת יחסית לכל מה שהשיג"
רועי רזניק הרחיב בטוויטר שלו וכתב: "כשהגיעה הצעת הרכישה לאדאלום ממיקרוסופט, התחלנו לספר לו עליה. הוא קטע אותנו ושאל 'אבל מה אתם רוצים? אני אעזור לכם בכל דרך שתבחרו'. וזו אולי התמצית. אפשר לספר המון כמה הוא היה חכם ומוכשר ומוצלח, ויש מספיק כתבות בעיתון על זה וערכים בוויקיפדיה, אבל קשה לתאר את הלב הענק, הרצון לעזור — תמיד ברוגע, תמיד עם חיוך, תמיד בצנעה בלתי נתפסת יחסית לכל מה שהשיג".
היזם ומשקיע ההון סיכון דב מורן, שהמציא את הדיסק און קי, אמר כי "זהר היה איש חכם, פרקטי, צנוע בדרכו, פורץ דרך. מהראשונים שהבינו את האלקטרוניקה, התוכנה והפוטנציאל של תשתית התקשורת הדיגיטלית. יש לי סיפור קצר שמעיד על האיש. ב־1993 פניתי אליו כדי שיספר לי מניסיונו איך מוכרים בשווקים העולמיים מוצרים כמו אלה שפיתחנו באם סיסטמס. הוא היה מאוד כן. 'מעשית', הוא אמר, 'אני לא יודע'. אבל הוא כן השיא כמה עצות והתעניין בנו ובטכנולוגיה. כשהנפקנו באותה שנה הוא גם קנה חלק נכבד מההנפקה. היו לו חושים מצוינים של מה עתיד להצליח ומה לא. איש נפלא. כמה עצוב".
היזם דב מורן: "זהר היה איש חכם, פרקטי, צנוע בדרכו, פורץ דרך. מהראשונים שהבינו את האלקטרוניקה, התוכנה והפוטנציאל של תשתית התקשורת הדיגיטלית"
עומר כילף, מייסד ומנכ"ל אינוויז, שזיסאפל היה המשקיע הראשון בה: "זהר היה סמל בתרבות הישראלית, כמייסד תעשיית ההייטק, איש רב יכולות ופילנתרופ. הוא היה עבורי מגדלור ומנטור, נתן בי אמון ועזר המון להקמת אינוויז, ואני אמשיך לפתח את החברה כדי שהוא ימשיך להיות גאה בנו. רק בשבוע האחרון הייתי בקשר איתו, כדי לחבר אותו ליזם בתחילת דרכו".
אור דנון, מנכ"ל Hailo: "הוא היה הראשון שהאמין ב־Hailo ועזר לנו כיו"ר הדירקטוריון לבנות אותה ולהביא אותה להישגים משמעותיים בעולם הבינה המלאכותית"

זיסאפל היה גם דמות אגדית ביחידה הטכנולוגית 81 של צה"ל, ובעת שירותו הצבאי היה שם ראש מחלקת האלקטרוניקה הצעיר ביותר בגיל 29 בלבד. טל סלובודקין, שותף מנהל בקרן סטייג' וואן ועד לאחרונה יו"ר ארגון בוגרי 81 אמר היום: "יש בנו עצב עמוק עם לכתו של זהר זיסאפל, מעמודי התווך של ההייטק הישראלי והמובילים החשובים ביותר של יחידה 81. זהר היה דמות מופת והשראה עצומה לדורות על גבי דורות של בוגרי היחידה, עם יכולת המנהיגות, המעוף והדוגמה האישית יוצאת הדופן. זהר היה מנטור לדורות של יזמים צעירים, עם עזרה ועצות בגובה העיניים מניסיונו הרב. הוא היה עבורנו המנהיג לפני המחנה, ואנו מרכינים ראש ומודים לו על מה שנתן לנו ולתעשייה כולה, על התמיכה ליחידה ולבוגריה ועל המסירות העצומה למשימה באשר היא".
אור דנון, מנכ"ל היוניקורן Hailo, שזהר זיסאפל היה המשקיע הראשון בחברה ויו"ר הדירקטוריון שלה, מסר: "זהר היה הראשון שהאמין בהיילו ועזר לנו כיו"ר הדירקטוריון לבנות אותה ולהביא אותה להישגים משמעותיים בעולם הבינה המלאכותית. האמונה, התמיכה, ההנחיה והעצה הטובה והחכמה, שזוהר המשיך לחלוק איתי עד לימים האחרונים ממש, יחסרו לי ולכלל קהילת ההייטק בישראל".
הריאיון המלא עם זהר זיסאפל יפורסם ביום רביעי, 24 במאי, במוסף כלכליסט