סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מארק צוקרברג ב סן פרנסיסקו קליפורניה
מנכ"ל מטא מארק צוקרברג, בחודש שעבר בסן פרנסיסקו. "נקודת מפנה אמיתית" ( צילום: REUTERS/Laure Andrillon)

בית הדין לערעורים של מטא יתרחב לאירופה ויטפל גם בטיקטוק ויוטיוב

המרכז האירופי יפעל בהתאם לחוק השירותים הדיגיטליים שאושר השנה ויאפשר למשתמשים תושבי האיחוד לערער על החלטות הפלטפורמות החברתיות להסיר פוסטים. בית הדין המקורי שהקימה בארה"ב המועצה המפקחת של מטא מוסמך לטפל רק בתכנים שלה 

המועצה המפקחת של מטא מרחיבה את בית הדין הניסיוני לערעורים שהקימה והודיעה על פתיחת מרכז חדש, הפעם באירופה, שמטרתו לפתור מחלוקות אל מול המשתמשים בנוגע לתכנים במספר פלטפורמות, ביניהן גם יוטיוב וטיקטוק. לבית הדין המקורי שהוקם בארצות הברית יש הסמכות לחקור את טיפולה של החברה בתכנים שנויים במחלוקת בפלטפורמות שלה בלבד.
"המרכז האירופי לערעורים" ימומן באמצעות מענק חד־פעמי של 15 מיליון דולר מהקרן של המועצה המפקחת. הוא יפסוק במקרים שיובאו על ידי משתמשים של פייסבוק, יוטיוב וטיקטוק, שיבקשו לערער על החלטות החברות בנוגע לניטור התכנים.
המרכז, שעליו דווח לראשונה ב"וושינגטון פוסט", יפעל בהתאם לחוק השירותים הדיגיטליים (DSA) שאושר השנה באיחוד האירופי, המחייב את חברות הטכנולוגיה לאפשר למשתמשים לערער על הגבלות שהוטלו על החשבונות שלהם בפני פאנל חיצוני של מומחים. "אני חושב שזה יהווה נקודת מפנה אמיתית", אמר מנכ"ל המרכז תומאס יוז. "המרכז יכול בהחלט לתמרץ לקיחת אחריות ושקיפות של הפלטפורמות".
ההתרחבות לאירופה מגיעה בעוד המועצה המפקחת של מטא פועלת להגדלת ההשפעה שלה. המועצה הוקמה על ידה ב־2020 לנוכח הביקורת הציבורית הגוברת נגד ההתנהלות העסקית של מטא והיא למעשה מאפשרת לחברה להעביר לגוף חיצוני את הסמכות לקבלת החלטות בנושאים שנויים במחלוקת. המועצה מורכבת מאקדמאים, מומחים ועורכי דין. אולם, בשנים האחרונות היא ספגה ביקורת על התנהלות איטית מדי, ולכן פועלת להמציא את עצמה מחדש, להרחיב את פעילותה ולקחת על עצמה מגוון רחב ומשמעותי יותר של מקרים. בוועדה ניסו לאורך השנים לחזר גם אחרי חברות אינטרנט גדולות נוספות, והציעו לסייע להן בהכרעת דיונים לגבי תכנים שעולים בפלטפורמות שלהן, כך לפי דיווח בפוסט.
עם זאת, עוד לא ברור כיצד מרכז הערעורים החדש, שנחשב ליוזמה נפרדת ועצמאית, ישפיע על הפעילות הכוללת של הוועדה המפקחת.
יו"ר הקרן של המועצה סטיבן ניל מסר בהצהרה, כי המרכז האירופי לערעורים וכן המועצה המפקחת יהיו בעלי תפקידים מהותיים ומשלימים בפיקוח על נטילת אחריות מצד חברות הטכנולוגיה בנוגע לתכנים. "שני הגופים הללו מחוייבים לשיפור המענה למשתמשים, לשקיפות ולשמירה על זכויות המשתמשים באינטרנט", אמר ניל. "בהתחשב בניסיון הייחודי של המועצה בניטור תכנים מורכבים ושמירה על חופש הביטוי, אנחנו נמשיך לקדם שיתופי פעולה בין העבודה שאנו עושים, הסביבה הרגולטורית המתפתחת והמודלים החדשים לשמיעת תלונות המשתמשים, כולל המרכז האירופי החדש לערעורים", נמסר בהצהרה מטעם הוועדה המפקחת.
יוז, ששימש בעבר כמנהל האדמינסטרטיבי של המועצה המפקחת אמר כי הוא גאה בהישגים שלה, אך הוסיף כי מרכז הערעורים באירופה מציע משהו קצת שונה. כשפייסבוק, יוטיוב או טיקטוק מסירים פוסט, המשתמשים באירופה יוכלו לערער על ההחלטה בפני המרכז. המשתמשים יוכלו גם לפנות למרכז לגבי פוסטים שלדעתם מפרים את החוקים, אך לא הוסרו. לדברי יוז, אף שההחלטות של מרכז הערעורים לא יהיו מחייבות, המידע עשוי לעזור לרגולטורים, לארגונים חברתיים ולציבור בקבלת החלטות. לעומת זאת, ההחלטות שמקבלת המועצה המפקחת בנוגע לתכנים בפלטפורמות של מטא הן מחייבות.
כדי לפנות למרכז הערעורים, על המשתמשים להיות תושבי האיחוד האירופי ולשלם עמלה בגובה חמישה יורו, שתוחזר להם אם ינצחו. יוז ציין כי חברות הטכנולוגיה ישלמו למרכז 90 יורו לפחות לכל מקרה. פירוש הדבר, כי מלבד המענק הראשוני של קרן המועצה המפקחת, ההוצאות התפעוליות העתידיות יכוסו על ידי התשלומים שיעבירו הפלטפורמות, כך לפי יוז. עוד הוסיף כי המרכז יעסיק כ־20 עובדים דוברי שפות שונות, בעלי ניסיון בזכויות אדם ומדיניות טכנולוגית.
מיוטיוב לא התקבלה תגובה. דובר טיקטוק פאולו גנינו מסר בהצהרה, כי החברה מחכה "לעבוד עם המרכז האירופי לערעורים ברגע שיתחילו לקבל מקרים".
דובר מטא קורי צ'מברליס מסר, כי אף שהמרכז החדש נפרד "מהפעילות הקיימת של הוועדה המפקחת", הוא "מייצג התפתחות טבעית של הפרספקטיבה הייחודית והמוערכת שהם מביאים". עוד הוסיף, כי מטא נותרה מחוייבת "לעבודה היומיומית עם המועצה בעוד היוזמה החדשה הזו יוצאת לדרך".
המועצה המפקחת משכה תשומת לב רבה מצד ארגונים חברתיים וכלי תקשורת, שדיווחו על ההחלטות שלה, כולל תמיכתה בהחלטה להשעות את חשבונו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ.
אך בו בזמן, המועצה גם ספגה ביקורת מצד אקדמאים ומומחים למדיניות טכנולוגית, שטענו שהגוף, שהוקם בעלות גבוהה, פועל באיטיות וכמעט ואינו מייצר החלטות בעלות השפעה נרחבת על התעשייה. בשנה שעברה התחייבו במועצה להגביר את קצב העבודה ואף האיצו את קבלת ההחלטות בחלק מהמקרים. ב־2023 השלימה המועצה עבודה על יותר מ־50 מקרים, מספר גבוה יותר מאשר בשנים הקודמות, והשנה היא צפויה לעקוף את הרף הזה.
עם זאת, המועצה תלויה בנכונות של מטא לממן את פעילותה. השנה פוטרו מספר עובדים בעקבות לחץ מצד מטא לקצץ בהוצאות. מוקדם יותר השנה הסכימו במטא לדאוג לתקציב שנתי של 35 מיליון דולר עד 2027, סכום נמוך יותר מאשר בשנים הקודמות. כך, ב־2022 העבירה ענקית המדיה החברתית 150 מיליון דולר לקרן המועצה המפקחת, זאת לאחר תקציב של 130 מיליון דולר שהועבר ב־2019.