סגור
גג עמוד techtalk דסק

TechTalk
שרשרת המזון: השקעה בפודטק תביא ביטחון תזונתי שיביא ביטחון לאומי

השילוב בין המלחמה באוקראינה למגפת הקורונה הבהיר לכל מדינה בעולם, לרבות ישראל, את החשיבות של פיתוח מקורות תזונה זמינים ובני קיימא, כמו למשל בשר מתורבת. יו"ר תנובה חיים גבריאלי ממליץ ליזמי הפודטק להיעזר בכלים של החברה הוותיקה כדי להשתלב בתחום המלבלב

ברגע שבו רוחות המלחמה באוקראינה הפכו למתקפה של ממש, עלתה לסדר היום העולמי ההשפעה האפשרית של המלחמה על תחום המזון. החשש כי המלחמה תפגע בייבוא תבואה מאוקראינה ומרוסיה – האחראיות כיום לאספקת כשליש עד מחצית מהחיטה ומהמספוא לבהמות – הופך למוחשי יותר ויותר, ועמו הסיכוי למחסור עולמי.
המלחמה באירופה, האתגרים העצומים עמם מתמודדת שרשרת הלוגיסטיקה העולמית מאז פרוץ הקורונה ותמורות מקרו-כלכליות נוספות מגבירות את הרלוונטיות הטמונה בהמשך פיתוחה של תעשיית הפודטק, שתרומתה לביטחון התזונתי של כל מדינה מובהקת.
שני הנתונים הבאים יכולים להמחיש היטב את המקום המרכזי שצפוי לתפוס הפודטק בעולמנו: בעוד כעשור יעמוד נתח תחליפי החלב, העוף והבשר בשוק המזון על כ-140 מיליארד דולר, מתוכם תחליפי בשר יהוו כמחצית, בין אם מדובר בבשר מתורבת או בשר על בסיס צמחי. המגמה הזאת לא תפסח על ישראל, שבה, בתוך עשור, כ-15 אחוזים משוק בשר והעוף יהיו מבוססים על תחליפי חלבון מהחי.
2 צפייה בגלריה
בשר מתורבת
בשר מתורבת
בשר מתורבת
(צילום: שאטרסטוק)
כפועל יוצא, תשתווה בשנים הקרובות כמות הסטארט-אפים בעולמות הפודטק לזו שבתחום הסייבר ואלה יחזקו את מעמדה של ישראל כמעצמת פודטק עולמית. האזור שיוביל את התחום בישראל יהיה הגליל המזרחי - זאת, הודות להשקעה של המדינה, לתעשיית המזון החזקה שפועלת שם, לתשתית האקדמית החזקה ולתמיכה של הרשויות המקומיות בתוכנית הפודטק של משרד הכלכלה, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב וגליל והרשות לחדשנות.
בקרב חברות ההזנק בתחום הפודטק גוברת ההבנה כי לא די בטכנולוגיית עילית ובפטנט. הן זקוקות למתקני ייצור (החסם המשמעותי ביותר בתעשיית המזון), לאישורים רגולטוריים, למומחי תפעול, לאגפי מכירות ושיווק, ולנטוורקינג מקצועי ועסקי. בנקודה הזאת, תנובה נכנסת לתמונה, כמי שאוחזת במגוון יכולות ואמצעים שאותם באפשרותה להעמיד לטובת שיתופי פעולה עם סטארט-אפים: מרכז מו"פ ייחודי, מהנדסים, מתקני ייצור, מערכי שיווק ופלטפורמת מכירה ישירות לצרכן.
תנובה מקבלת פניות רבות מסטארט-אפים בתחום המזון והטכנולוגיה, ואלה נבחנות בהתאם למטרות האסטרטגיות של הקבוצה כדי להבטיח את המובילות של תנובה גם בעתיד. זה לא מספיק להיות חברת מזון ענקית וזה לא מספיק להיות סטארט-אפ. השת"פ הוא דרך המלך לשינוי אמיתי בתעשיה.
באמצעות זרוע ההשקעות תנובה NEXT, קרן הון סיכון תאגידית (CVC), תנוסה מעורבת בחברות שונות כמשקיע אסטרטגי. בנוסף, היא שותפה בהקמת חממה טכנולוגית בקרית שמונה תחת תכנית החממות ברשות החדשנות, במסגרתה כבר פועלים שמונה סטארט-אפים.
2 צפייה בגלריה
חיים גבריאלי יו"ר תנובה 1
חיים גבריאלי יו"ר תנובה 1
חיים גבריאלי יו"ר תנובה 1
(צילום: עמית שעל)
האמת חייבת להיאמר: גם בתחום הפודטק אין הבטחה לתוצאות עסקיות ברורות או להחזר ההשקעה. מתוך מודעות לסוגיית יוקר המחייה ולעובדה שהמוצרים המתורבתים של בשר וחלב צפויים בשלב הראשון להיות במחיר שונה מזה של מוצרים רגילים, האתגר הראשון יהיה להנגיש את המוצרים לכמה שיותר צרכנים באמצעות מוצרים היברידיים המשלבים בין חלבון מן הצומח לרכיבי חלב ובשר מתורבתים.
כל מי שצופה קדימה לא יכול להתעלם מכך שאורח החיים האינטנסיבי יוביל לכך שצריכת המזון תהיה יעילה, זמינה ונגישה יותר - זאת, תוך הגברת המודעות והביקוש לערכים תזונתיים ולאיכות. מי שישכיל להתאים את פעילותו ואת היערכותו על בסיס עקרון זה ייקח חלק ביצירת עתיד תזונתי טוב יותר לכולנו.
המלחמה באוקראינה, כך אומרים, אולי תבוא לסיומה בקרוב, אבל את התובנות שהיא כבר הספיקה לחדד אצל רבים בכל הנוגע לביטחון תזונתי ולהשפעתה של תעשיית הפודטק עליו נהיה חייבים להוציא אל הפועל בכל מקרה. זאת, מתוך הבנה שבין הביטחון התזונתי שלנו לבין הביטחון הלאומי מחבר קו ישיר ומובהק.
חיים גבריאלי הוא יו"ר תנובה