גיימריסטמנכ"ל אקטיוויז'ן בליזארד: "כוחות חיצוניים" אשמים בתדמית הרעילה של החברה
גיימריסט
מנכ"ל אקטיוויז'ן בליזארד: "כוחות חיצוניים" אשמים בתדמית הרעילה של החברה
בובי קוטיק, מנכ"ל יצרנית "קול אוף דיוטי", טען בתוקף: "ערכנו כל סוג של חקירה ולא מצאנו שום בעיה מערכתית עם הטרדות". החברה נתבעה מספר פעמים בגין טיוח הטרדות ותרבות של אפליה מגדרית. אם רכישת הענק של מיקרוסופט לא תצא לפועל, אמר קוטיק: "ש לנו דו"חות מצוינים. אנחנו יכולים להצליח לבדנו"
בובי קוטיק (Bobby Kotick), מנכ"ל אקטיוויז'ן בליזארד (Activision Blizzard), אומר כי הוא מאמין שבעיית התדמית של החברה נובעת מ"כוחות חיצוניים", התומכים באיגודי עובדים, שניהלו מסע הכפשות ולחצו על רשויות ממשלתיות לפתוח בחקירות נגדה. הרשויות חקרו שלל תלונות בדבר הטרדות מיניות באקטיוויז'ן בליזארד ואפליה מגדרית.
בראיון חדש שהתפרסם אמש במגזין "וראייטי", קוטיק סבר כי הטעות הכי גדולה שלו היא שלא הגן יותר בתקיפות על החברה - בפרט כאשר עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" חשף טענות חדשות בדבר התרבות הארגונית הרעילה של אקטיוויז'ן בליזארד. בדיווח נטען כי המנכ"ל הוותיק היה מודע לחלק מהתלונות בעניין ההטרדות המיניות, אך הורה לטייח אותן והסתיר מידע זה מפני דירקטוריון החברה. עוד נכתב כי קוטיק נהג להתעמר בעובדיו ועובדותיו.
אקטיוויז'ן בליזארד היא כיום יצרנית המשחקים החמישית בגודלה בעולם, ופיתחה כמה ממשחקי המחשב הפופולריים ביותר בכל הזמנים, בראשם משחק התפקידים רב-המשתתפים "וורלד אוף וורקאפט" (World of Warcraft), משחק היריות "אוברווץ'" (Overwatch) - וכן סדרת משחקי "דיבאלו" (Diablo). ב-1990 רכש קוטיק את החברה, שהייתה על סף פשיטת רגל, והפך למנכ"ל בפברואר 1991.
בינואר 2022, הגישה מיקרוסופט הצעה לרכישת אקטיוויז'ן בליזארד בעסקת עתק בשווי 68.7 מיליארד דולר, שתהפוך את מיקרוסופט לחברה השלישית בגודלה בשוק הגיימינג. העסקה אושרה על ידי עשרות רגולטורים ברחבי העולם, אך ניצבת בפני שתי תביעות - בבריטניה ובארצות הברית - שמאיימות לחסום את הרכישה, שהייתה אמורה לצאת לפועל עד סוף החודש.
"ערכנו כל סוג אפשרי של חקירה", אמר קוטיק, "ולא מצאנו שום בעיה מערכתית עם הטרדות - מעולם". קוטיק טען כי בתקשורת דווח על מקרים שמוסגרו בצורה שגויה. "מה שכן היה לנו הוא ארגון עובדים אגרסיבי ביותר שעובד קשה כדי לערער את החברה". קוטיק לא ציין מקרים מסוימים כשקריים או מעוותים, וה"וול סטריט ג'ורנל" מסר בתגובה על הראיון כי העיתון סומך על דיוקם של הדיווחים.
לשיטתו של המנכ"ל, איגודי עובדים הפעילו לחצים על רשויות שהגישו תביעות נגד אקטיוויז'ן בליזארד, וארגנו שביתות עובדים בשנים האחרונות. התביעה הראשונה הוגשה ביולי 2021 על ידי מדינת קליפורניה, שהאשימה כי החברה טיפחה תרבות של "הטרדה מינית מתמשכת" ואפליה מגדרית. גם הנציבות הפדרלית להזדמנויות תעסוקה שוות (Equal Employment Opportunity Commission) תבעה את אקטיוויז'ן בליזארד והגיעה עמה להסכם פשרה, במסגרתו תקים החברה קרן בסך 18 מיליון דולר עבור עובדות ועובדים התובעים פיצויים בגין נזק שנגרם להם.
"סולד מאיגוד עובדים שלא משחק על פי הכללים"
בראיון התעקש קוטיק כי איננו מתנגד לאיגודי עובדים: "אם יש לנו עובדים שרוצים שאיגוד ייצג אותם, והם מאמינים שהאיגוד הזה יוכל לספק להם הזדמנויות ושיפור לתנאי ההעסקה שלהם, אני בעד. יש לי אמא שהייתה מורה בעברה. אין לי סלידה מאיגודים. יש לי סלידה מאיגוד שלא משחק על פי הכללים".
בעבר הנהלת אקטיוויז'ן בליזארד טענה בפני עובדיה כי התאגדות "עשויה לפגוע ביכולתנו להפיק משחקים נפלאים" והצדיקה את מאבקה בניסיונות ההתאגדות בטענה כי "אנחנו מאמינים שמערכת יחסים ישירה עם חברי הצוות היא הדרך הטובה ביותר להשיג את מטרות החברה והעובדים". המועצה הלאומית ליחסי עבודה בארצות הברית (NLRB) מצאה בעבר כי יש ממש בתלונות לפיהן אקטיוויז'ן התנקמה בעובדים שניסו להתאגד ואיימה להפסיק לנהל איתם משא ומתן בנושא שכר, שעות ותנאי העסקה.
קוטיק התייחס גם לרכישה על ידי מיקרוסופט - שנמצאת כעת על פי תהום. "אני מחבב את מיקרוסופט. אני אוהב את התרבות שלהם. אני ממש מפחד בגלל הכלכלה - התגמול לטאלנטים החל להאמיר בצורה מורכבת עבורנו. אז העסקה הזו מאוד הגיונית מבחינתנו".
לבסוף, אמר קוטיק כי אם העסקה לא תצא לפועל, "יש לנו חברה נהדרת. יש לנו הרבה מאוד תנופה, ויש לנו דו"חות כספיים מצוינים. אנחנו יכולים להמשיך להיות מצליחים לבדנו כפי שהיינו לאורך 30 השנים האחרונות. אבל זה יהיה נהדר אם העסקה תושלם כי אני חושב שזה הדבר הנכון עבור התעשייה שלנו".
בתוך כך, אקטיוויז'ן פרסמה אתמול (ד') את דו"ח השקיפות הראשון שלה. מהדו"ח עולה כי החברה קיבלה 114 תלונות על הטרדה, אפליה או נקם בשנה שעברה. החברה מצאה ראיות תומכות ב-29 מהמקרים הללו, חלקם כללו מספר עובדים. אקטיוויז'ן דיווחה כי נקטה למעלה מ-30 צעדים משמעתיים כתוצאה מהמקרים הנ"ל, בהם פיטורים בשל שפה מפלה, תקיפה פיזית, פניות בלתי רצויות, נקמנות ושני מקרים של מגע בלתי רצוי.
"אפילו מקרה אחד של הטרדה, אפליה או מעשה נקם הוא אחד יותר מדי", נכתב בדו"ח. "יש לנו הליכים ברורים לפתרון בעיות במקום העבודה בצורה נייטרלית והוגנת. במסמך דווח על עלייה במספר התלונות בשנה שעברה לעומת השנים שקדמו לה. לטענת החברה, העלייה בתדירות מצביעה על "תרבות דיווחים בריאה והכשרת עובדים יעילה". בדו"ח צוין כי אקטיוויז'ן בליזארד העסיקה 15,454 עובדים במשרה מלאה, נכון ל-2022.
הדו"ח פורסם בעקבות בקשה מטעם בעלי המניות של החברה. בשנה שעברה, בעלי המניות המרו את פי המלצת הדירקטוריון של אקטיוויז'ן בליזארד והצביעו בעד ההצעה לפרסום דו"ח שנתי המפרט את התלונות שהוגשו בחברה, ואת הזמן והכסף שהוקדש לטיפול במקרים הללו.