חצי הכוס המלאה של ההאטה בהשקעות בפינטק הישראלי
חצי הכוס המלאה של ההאטה בהשקעות בפינטק הישראלי
המשקיעים פחתו, ההשקעות נחתכו, ההייפ דעך - וזה דווקא דבר חיובי. הדור הבא של הפינטק הישראלי יהיה יעיל, יציב ומוצלח יותר - וייצור ערך עצום למשקיעים
זכיתי לחזות מקרוב בצמיחה המרשימה של הפינטק, כמי ששחתה בתעשייה הזו בעשור האחרון, בתחילה בארה"ב ובאירופה בענקית התשלומים מאסטרקארד, וכיום בהובלת השקעות שלב ראשוני (Early Stage) באקוספירת הפינטק התוססת בישראל.
היום כולנו כבר יודעים ש-2023 היתה שנה מאתגרת להשקעות טק, בגלל ההאטה בכלכלה העולמית והחיכוכים הגאופוליטיים המקומיים, שהגיעו לשיאם לאחר מתקפת חמאס של ה-7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיה. בפינטק זה התבטא בדעיכת ההייפ, שאפיין את התעשייה ב-2021-2022. המספרים לא משקרים: השקעות ההון-סיכון הגלובלי בפינטק התכווצו ב-49% בחציון הראשון של 2023. השקעות הפינטק בישראל רשמו ירידה תלולה אף יותר, מ-6.8 מיליארד דולר ב-2021 ל-1.5 מיליארד בלבד - צניחה של כמעט 80%, לפי דוח של IVC. אבל אף שהירידה משמעותית, היא מייצגת חזרה לרמות טרום-בועה, ואני אופטימית שהאתגרים יהפכו להזדמנויות ב-2024 והלאה.
אף שההאטה הפיננסית לא היתה נעימה לתעשייה, היא האיצה את התבגרותה, וזו מבשרת על עתיד מזהיר ומלא הבטחות. חברות פינטק הפנימו לקחים מהשנים האחרונות, וכעת הן סוללות דרך לאקוסיסטם בוגר יותר, שמתעדף התאמת מוצר-שוק, ומתרגם זאת לאסטרטגית מכירות יעילה וסקיילבילית.
גם המשקיעים בתחום התבגרו. עברו-חלפו הימים של משקיעים כלליים ונטולי התמחות, חובבי הימורים ספקולטיביים על הטרנדים החמים בפינטק. כעת, נוצרה הזדמנות להתמקדות מחודשת בהתמחות ובהבנה עמוקה של תחום ההשקעה. בשלב הראשון המעבר הזה אמנם שיבש את זמינות המימון, אבל בהמשך הוא יסייע לבסס אקוסיסטם יציב יותר, על ידי מיגור ההייפ ועידוד עסקים עם הבנה עמוקה של השוק, מומחיות בתעשייה ויכולת לייצר חיבורים רלוונטיים, התומכים בהצמחת החברות.
אבל אל תטעו - ההזדמנויות העצומות והבלתי-מנוצלות ברובן הן עדיין מנוע הצמיחה הבסיסי של התחום. קל לשכוח שפינטק מהווה כיום רק 2% משוק השירותים הפיננסיים הגלובלי - וצומח בעקביות. מוסדות פיננסיים עוברים טרנספורמציות כל הזמן, ומגדילים את ההשקעות שלהם בטכנולוגיה בהתאם. בשנה שעברה הם קנו שירותים טכנולוגיים ביותר מ-650 מיליון דולר, צמיחה ראויה לציון של 30% לעומת 2220. פוטנציאל הצמיחה של חברות פינטק הוא אדיר, עם תחזית צמיחת רווח מ-245 מיליארד דולר היום ל-1.5 טריליון דולר עד 2030, לפי דוח של Boston Consulting Group.
הזדמנויות הפינטק לא מתמצות במגזר הפיננסי המסורתי, וההבטחה הגדולה נמצאת בתחום הרחב של ה-B2B. דוגמה אחת להבטחת B2B היא חברות SaaS (תוכנה-כשירות) שמטמיעות פתרונות פינטק כחלק מסל שירותים ורטיקליים. ההזדמנות נובעת מהתמקדות בתעשיות בהן נפח העסקאות הפיננסיות הוא אדיר, כמו תעשיית השילוח הבינלאומי ותעשיית שירותי הבריאות והרפואה בארה"ב.
תחום B2B מתעורר נוסף שראוי לשים לב אליו הוא הסטאק הטכנולוגי של סמנכ"לי הכספים. בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בפתרונות פינטק הנותנים מענה לצרכי ה-CFO. חברות כמו Tipalti, Brex, ו-Deel הפכו לשחקניות משמעותיות, המספקות כל אחת בתחומה פתרון לצורך מסוים של צוותי ה-CFO. התפתחות מגוון פתרונות הפינטק עבור B2B מחייבת את ה-CFO בעת הנוכחית לבחינה ואימוץ של טכנולוגיות, על מנת להתמודד עם העלייה במורכבות הכלים השונים ושדרוג ארגז הכלים הקיים, התומך בניהול וקבלת החלטות אסטרטגיות.
ההתרחבות הצפויה של מגזר הפינטק תחייב גם הקמה ותחזוקה של תשתיות תומכות במגוון תחומים, כגון רגולציה. הביקוש הגואה יוביל לפיתוח מרכיבי יסוד חיוניים, כולל פלטפורמות פיננסים מוטמעות ופתרונות ציות לניווט בין הכללים הרבים והסבוכים של רגולציות גלובליות משתנות. חברות הבונות פתרונות תשתיתיים בתחומים אלה מהוות הזדמנות עצומה למשקיעים.
בשורה התחתונה, 2023 על אתגריה הרבים היתה השנה שבה הפינטקים הישראלים הציגו לראווה את החוסן והתושייה שלהם. בפן העסקי, חברות פינטק התאימו מחדש את המודלים העסקיים לצרכי השוק האמיתיים, ומצאו דרכים חדשות לייצר צמיחה בת-קיימא. בפן האישי, כשעובדים ושותפים התגייסו למאמץ המלחמתי נגד חמאס, הסטארטאפים נאלצו לתעדף מחדש ולמקד את התוכניות העסקיות שלהם ביעדי ליבה אסטרטגיים, ובכך הוכיחו שוב את הגמישות והחוסן של יזמות ישראלית.
אני מסתכלת על השינויים החיוביים והזדמנויות ההשקעה המתעוררות בתעשייה, בזמן שהמגזר יוצא לדרך חדשה ומייצר את הדור הבא של ענקי הפינטק - יעילים יותר, מתוחכמים יותר, וערוכים לעשות שינוי אמיתי וחשוב ברמה הגלובלית. לנוכח כך, ומנקודת מבטי, הסיבות לאופטימיות לא רק שלא התערערו אלא אף התעצמו.
הדר סיטרמן נוריס היא משקיעת פינטק בכירה ושותפה ב-Team8