הרווח צנח ב-23% - וסמסונג ממנה עבריין מורשע לתפקיד היו"ר
הרווח צנח ב-23% - וסמסונג ממנה עבריין מורשע לתפקיד היו"ר
לי ג'יי-יונג, נכדו של מייסד סמסונג, נשלח פעמיים לכלא לאחר שהורשע במתן שוחד לפוליטיקאים; עם זאת לפי ההערכות, מינויו ליו"ר לא ישנה הרבה, מאחר שהוא נחשב כבר למנהיג החברה בפועל
סמסונג פרסמה אמש את דוחות הרבעון השלישי וחשפה צניחה של 23% ברווח ביחס לרבעון הקודם. התוצאות העגומות נובעות מהצניחה החדה בצריכת שבבים - אחת החטיבות העסקיות העיקריות שלה. בנוסף הודיעה סמסונג על מינויו של לי ג'יי-יונג לתפקיד היו''ר.
לי הוא נכדו של מייסד החברה לי בינג-צ'ול, ואף החליף את אביו, לי קון-הי, לפני כמה שנים כמנהיג בפועל של סמסונג לאחר שזה קיבל התקף לב חמור ב-2014 ומת ב-2020. לי, האדם הרביעי בעושרו בקוריאה, משמש סגן יו"ר החברה מאז 2012.
לי הנכד, בן 54 כיום, הוא דמות שנויה במחלוקת בדרום קוריאה. הוא היה מעורב בסדרה של פרשות שחיתות חמורות - הון-שלטון בסגנון המקומי - ונשלח לכלא פעמיים בין היתר לאחר שהורשע במתן שוחד לפוליטיקאים.
עם זאת לי זכה בחנינה נשיאותית באוגוסט האחרון, דבר שסלל את דרכו חזרה לראשות ענקית האלקטרוניקה. החנינה הזכירה מאוד שתיים אחרות שהוענקו לאביו ב-1997 ו-2008 לאחר שגם הוא הורשע בעבירות שוחד והעלמת מס.
עם זאת על פי ניתוח של סוכנות בלומברג, הגעתו של לי לראשות החברה באופן רשמי ככל הנראה לא תשנה הרבה מבחינת עסקיה. לי למעשה כבר נחשב למנהיג החברה בפועל ואף התווה את האסטרטגיה העסקית שלה בשנים האחרונות אם כי לא באופן רשמי. עם זאת הוא בהחלט יוכל כעת לדחוף את רעיונותיו ולקדם רכישות, מיזוגים ואת העתיד הטכנולוגי של סמסונג.
בהודעה של סמסונג על המינוי נכתב: "הדירקטוריון מזהה את הבעיות בסביבה העסקית העולמית ואת הצורך במנהל תקין ויציבות עסקית כסיבות העיקריות לאישור המינוי". אבל הסיבה האמיתית היא כנראה הצניחה בביקושים למוצרי החברה. בין אם מדובר בסמארטפונים, שבבים או טלוויזיות, סמסונג סובלת מהירידה הכללית בצריכה בכל העולם. החברה היא בין היתר יצרנית שבבי הזיכרון הגדולה בעולם, והתחום סובל ישירות מהירידה במכירות של מוצרי טכנולוגיה. במקביל, גם הצריכה של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה בידורית קרסה בגלל האינפלציה והיציאה מסגרי הקורונה.
לא ברור מה הדרך שלי מתכנן להתוות כדי להוציא את החברה הענקית מהבוץ. בינתיים לא נראה שיש שינוי כלשהו באסטרטגיה שלה. ניכר שלפי הכרזותיה היא פשוט מחכה שהביקושים יחזרו לעצמם, אבל גם לפי הערכת החברה עצמה היא לא ממש מצפה לזה לפני החצי השני של 2023. האם בינתיים סמסונג תצליח להדק את החגורה ותצטרף לגל הצמצומים העולמי שעובר על חברות הטק? לא ברור. אך מה שבטוח זה שלחברה יש גם מרכזי פיתוח ומכירות בישראל ובהם מאות עובדים, וכל שינוי בעסקיה או במצבת כוח האדם שלה עשויה להשפיע גם עליהם.