סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ChatGPT OpenAI פרומפט פרומפטים
ChatGPT (צילום: Shutterstock/ Ascannio)
מדריך

אמנות הפרומפט: כך תגרמו ל-AI לעשות מה שתבקשו ממנו

למרות התקדמות מודלי הבינה המלאכותית, רבים מתקשים להשיג תוצאות איכותיות, ולפעמים אף מוותרים וחוזרים לעבוד בשיטות המסורתיות. הסיבה לכך קשורה לעיתים לכתיבה לא נכונה של ההוראות לצ'אט - מה שמכונה "פרומפט". אך אל דאגה - מדובר במיומנות שאפשר ללמוד. כך תעשו זאת נכון

מהפכת הבינה המלאכותית נמצאת בעיצומה, ועדיין, רבים מהמשתמשים הפוטנציאליים נשארים מאחור. הסיבה? לא בגלל שאין להם גישה לטכנולוגיה, אלא בגלל פער מיומנות קריטי - חוסר היכולת לתקשר באופן אפקטיבי עם כלי ה-AI.
חלקכם כנראה חוויתם את זה - ביקשתם מ-ChatGPT, קלוד או ג'מיני לכתוב עבורכם מאמר או לסכם מסמך, אך לא קיבלתם את התוצאה המבוקשת: הצ'אט התמקד בטפל במקום בעיקר, התנסח בצורה מוזרה או הוסיף כל מיני פרטים שלא ביקשתם. בשלב הזה יכול להיות שהחלטתם לוותר ולחזור לשיטות העבודה הישנות.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

כמו כל כלי טכנולוגי, גם לצורך שימוש ב-AI נדרשת מיומנות. את המילה "פרומפט", שהפכה לבאזז וורד בעידן הבינה המלאכותית, סביר שכבר שמעתם - פרומפט הוא פשוט ההוראה או הבקשה שאנחנו מזינים לצ'אט. מיומנות הדיבור עם בינה מלאכותית מכונה בשפה המקצועית Prompt Engineering ("הנדסת פרומפט") - טכניקה לניסוח שאלות והוראות לבינה מלאכותית באופן שיוביל לתשובות איכותיות ומדויקות. Prompt Engineering היא אמנות שרבים אינם מודעים לה. כמו ללמוד שפה חדשה, פיתוח המיומנות הזו דורש הבנה של כללים ונסיונות חוזרים.
חשוב לציין שככל שמודלי ה-AI משתפרים ומתקדמים, גם צורת התקשורת איתם הופכת טבעית ואינטואיטיבית יותר. המודלים החדשים מסוגלים להבין הקשרים, כוונות ובקשות גם כשהן מנוסחות בשפה יומיומית. עם זאת, הכרת עקרונות בסיסיים בהנדסת פרומפט עדיין יכולה לשפר משמעותית את התוצאות שתקבלו.
אך אל דאגה - כמו כל מיומנות, גם את זו אפשר ללמוד. כלכליסט הכין עבורכם מדריך הכולל כמה טיפים - מה לעשות ומה לא לעשות. לצורך הכנת המדריך שוחחנו עם אורי אליאבייב, יועץ ומרצה בתחום ה-AI.
לא להתייאש
הכלל הראשון והחשוב ביותר כשעובדים עם AI הוא לנסות שוב ושוב ולא לוותר. ביקשתם מהצ'אט משהו והוא לא הבין אתכם? חדדו לו את הבקשה ואת הנקודות הבעייתיות עד שתגיעו לתוצאה הרצויה. "היום המודלים מספיק חזקים וטובים כדי להבין אותנו גם אם אין לנו פרומפט מושלם", אומר אליאבייב. "העיקר זה שתנסו, תעשו את הפינג-פונג עם המודל".
לפרט כמה שיותר
פירוט הוא המפתח לתשובות מדויקות ואפקטיביות. בניגוד לחיפוש בגוגל, שם פחות מילים לרוב עדיפות, בפנייה ל-AI - ככל שתפרטו יותר, כך תקבלו תוצאות טובות יותר. כאשר אתם מספקים הקשר מפורט, המודל יכול להבין בדיוק מה אתם מחפשים. כך למשל, אם אתם רוצים לכתוב מאמר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אל תסתפקו רק בהנחיה "כתוב מאמר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני" - אלא תוסיפו פירוט כמו "התייחס לנקודות ההיסטוריות, התרבותיות והדתיות" ו"שים דגש על השנים הראשונות של הסכסוך". כדאי להגדיר מה סוג המאמר שאתם רוצים, מי קהל היעד, באיזה אורך תרצו שהוא יהיה וכל פרט רלוונטי נוסף.
להגדיר תפקיד
מומלץ להגדיר למודל באיזה תפקיד תרצו שהוא ישמש. אם נחזור לדוגמה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אפשר לכתוב למודל: "אתה היסטוריון מומחה לארץ ישראל ולמזרח התיכון, יש לך דוקטורט בתחום". על פניו זה עשוי להיראות מיותר - הרי ברור שהמודל תמיד יכוון לעשות את תפקידו על הצד הטוב ביותר. לדברי אליאבייב, אימוץ הפרסונה מסייע למודל להתאים את הבקשה לסגנון הכתיבה הרצוי, לקהל היעד וכדומה. למשל, אם מאמצים פרסונה של היסטוריון, המאמר המבוקש יקבל גוון יותר אקדמי.
לבקש שאלות מכווינות
דרך טובה להגיע לתוצאה מדויקת היא פשוט לבקש מהמודל לשאול שאלות מכווינות. נסו להוסיף משפט כמו: "אנא שאל אותי כמה שאלות מנחות שיעזרו לך להבין בדיוק מה אני צריך". גישה זו הופכת את התהליך לדו-שיח ומאפשרת למודל לזהות פערים בהבנה ולמלא אותם. כאשר ה-AI שואל שאלות כמו "האם אתה מעדיף סגנון פורמלי או קולח?", "מה אורך התוכן הרצוי?" או "מי קהל היעד?", נוצר תהליך חשיבה משותף שמדייק את התוצאה הסופית. "לקלוע עם פרומפט בוואן שוט זה מאוד קשה", מדגיש אליאבייב. "גם בני אדם לא עובדים ככה. אבל לעשות תהליך מחשבה, פינג-פונג רעיוני - זה לגיטימי".
לפרק את הפרומפט לשלבים
פירוק משימות מורכבות לשלבים מוגדרים היטב הוא מפתח לתוצאות מעולות בעבודה עם AI. במקום לבקש מהמודל לבצע משימה גדולה בפרומפט אחד, פרקו את העבודה לרצף של הוראות קטנות וממוקדות. למשל, במקום לבקש "כתוב מאמר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, נסו גישה מדורגת: התחילו בבקשה לבניית ראשי פרקים, אשרו או תקנו אותם, ורק אז בקשו פיתוח של כל חלק. בכלים בהם קיימת אפשרות לחיפוש באינטרנט, אפשר להתחיל מאיסוף המידע, ליטוש שלו, ורק לאחר מכן לחבר ממנו את התוצר הרצוי. טכניקה זו מאפשרת לכם לכוון ולנווט את התהליך היצירתי, לזהות בעיות מוקדם יותר ולהשפיע על התוצר בכל שלב. כך תקבלו לא רק תוצר סופי מותאם יותר לצרכים שלכם, אלא גם תהליך עבודה ברור יותר שמאפשר לכם שליטה ושקיפות גבוהה יותר לאורך כל הדרך.
לשפר את הפרומפט בעזרת המודל
הטיפ הבא, אותו כינה אליאבייב "טיפ זהב", הוא פשוט להיעזר במודל עצמו - קחו את הפרומפט שבניתם ובקשו מהמודל בו אתם משתמשים: "כתוב את הפרומפט הכי טוב על בסיס הפרומפט הזה כך שאוכל אחר כך להשתמש בו למודלי שפה". אפשר אפילו לבקש ממנו לפעול על פי העקרונות שהגדרנו לעיל - יצירת פרסונה, מענה שלב אחר שלב, שאילת שאלות וכדומה.
לתת קונטקסט
במידת האפשר, צירוף של מקורות מידע חיצוניים - מסמכים, נתונים, מצגות או PDF - עשוי לסייע למקד את התשובות של מודל. במקום להסתמך על הידע הכללי המובנה של המודל, שעלול להיות חלקי או מיושן, העלו את החומרים הרלוונטיים והורו למודל להתייחס אליהם. לדברי אליאבייב, הדבר מסייע למנוע את מה שמכונה "הזיות" - מידע שקרי או מוטעה המוצג על ידי מודל ה-AI כעובדה.
איך להימנע מהזיות?
ההמלצה הראשונה של אליאבייב כדי להימנע מהזיות הייתה "לא להשתמש ב-AI לתחום שאתם לא מבינים בו, לא יכולים לבדוק את הטעויות שלו ולא יכולים לתקף את התשובות שלו".
שנית, אליאבייב ממליץ "לא להאמין לכל דבר". לדבריו, "יש הרבה מקרים שהמודלים ממציאים דברים. יכול להיות שזה מהזיות, אבל יכול להיות שזה גם פשוט מהבנה לא נכונה של המקורות". לכן אליאבייב מציע לבקש מהמודל סימוכין. דרך טובה לעשות זאת היא באמצעות הפונקציה Search, שיודעת לתת את המקורות עליהם הסתמך המודל.
דרך נוספת להימנע מטעויות היא לבקש מהצ'אט לבדוק את עצמו שוב או לבקש ממנו בפרומפט עצמו להימנע מטעויות. אפשר גם להצליב עם התשובות של מודל אחר (זה אפקטיבי גם במקרה של הטיות). יחד עם זאת, מדגיש אליאבייב ש"אין דרך להימנע לחלוטין מהזיות".