סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
עובדים בחברת קמביום ג'וניורים
עובדים בחברת קמביום (צילום: אלון אלשיך)

משבר הג'וניורים בהייטק: יותר מ-700 קורות חיים על 20 משרות

בזמן שיש הרבה יותר עובדים מנוסים בשוק בגלל פיטורים וצמצומים, החיים של אלו שמנסים לפלס את דרכם לתעשיית הטק הישראלית הופכים לקשים הרבה יותר; מדוע חברות ממשיכות לגייס גם עובדים בלי ניסיון ואיך אפשר להגדיל את הסיכויים להתקבל

לפני שבועיים, יצאה חברת התוכנה קמביום, שמשרדיה בדימונה, בקמפיין לגיוס 20 עובדים ללא ניסיון, עבור פרוייקטים למובייל וענן. בתוך 72 שעות התקבלו בחברה 700 קורות חיים של בוגרי המוסדות האקדמיים בנגב, ובוגרי תוכניות 'בוטקאמפ' מוכרות - אנשים שמחפשים לעשות את צעדיהם הראשונים בתעשיית ההייטק. אחרי ההצפה של קורות החיים, החברה החליטה להוריד מהאוויר את הקמפיין - ועדיין המשיכו להגיע פניות.
"הופתעתי מכמות קורות החיים למרות שידעתי כמה הון אנושי איכותי יש בנגב. ברור שהמצב עכשיו במשק הוא לא פשוט אבל עדיין לדעתי יש פה הזדמנות מטורפת. אם רק חברות היו מבינות מה יש פה מבחינת כוח אדם איכותי. יש חברות שהולכות לקנות פיתוח תוכנה בכל מני מקומות כאשר יש כאן כוח אדם הרבה יותר מחוייב, נשים וגברים שסיימו הכשרות איכותיות בתוכנה ורוצים להמשיך להתגורר בנגב. אנחנו היום חברת פרוייקטי התוכנה היחידה מדרום לבאר שבע ואנחנו מקווים שגם חברות אחרות יראו כי טוב והמציאות הזו תשתנה", אומרת שירה זלצר, מייסדת שותפה ומנהלת תחום רווחת העובד ושיווק בחברה.
גיוס הג'וניורים לחברת קמביום נעשה במסגרת תוכנית הזנק להייטק של רשות החדשנות אשר מסבסדת חלק מהשכר כאשר החברות מתחייבות להעסיק עובדים ללא ניסיון ולקלוט אותם כעובדי החברה מהיום הראשון. בנוסף, החברות מתחייבות לתת להם במשך חצי שנה מעטפת של הכשרה, מנטורינג ומשוב. העובדים צריכים להיות בוגרי מוסדות אקדמיים או בוגרי תוכניות בוטקמפ מוכרות. "אנחנו מעניקים מעטפת מלאה להזנקת הקריירה של הג'וניורים שיגיעו אלינו. ישנם תהליכי משוב מובנים עם ראשי הצוותים, הערכה ושיפור של איכות הקוד בסיוע מתכנתים מנוסים בחברה וכן לימוד בתוך החברה של מיומנויות טכנולוגיות, כלי פיתוח וגם של מיומנויות רכות הדרושות בעולם התעסוקה", היא אומרת.
קמביום הוקמה לפני 14 שנים בירוחם על ידי דוד זלצר והתבססה מיומה הראשון על ג'וניורים. עם הזמן החברה בנתה שכבת מובילים טכנולוגים שיודעים לקחת מתכנת בראשית דרכו ולהפוך אותו למקצוען. קמביום נרכשה לפני כחמש שנים על ידי החברה הגלובלית מטריקס, שמעניקה לה את המעטפת הדרושה לאיתור והכשרת עובדים בראשית דרכם. "אנחנו מעסיקים היום 80 עובדים מכל המגזרים בנגב ואמנם השנה נכנסנו לתוכנית הזנק בהייטק אבל תמיד היינו מבוססים על ג'וניורים. כמעט כל מי שמוביל אצלנו היום התחיל כג'וניור, 70% מהם. זו אמנם השקעה מצד הארגון כי אנשים לא מדלוורים כבר ביום הראשון אבל מדובר באנשים חרוצים עם הרבה עניין ותשוקה וזה עניין של זמן עד שהם הופכים להיות מובילים. אנחנו מאוד מאמינים בזה ומשקיעים בכך לא מעט", אומרת זלצר.
מתוך קורות החיים שהתקבלו סיננו בקמביום כ-10% שנראו להם רלוונטיים למשרות הפתוחות והמשיכו איתם בתהליך. "זה עדיין יותר ממה שאנחנו צריכים לקלוט, ביקשנו ממועמדים לצרף תיק עבודות כדי שנוכל לבחון טוב יותר את ההתאמה ועכשיו אנחנו בתהליך של סגירה עם 20 אנשים".
קרן כהן, מנהלת מרכז לאודר לקידום תעסוקה בנגב, המתמחה ביצירת הזדמנויות תעסוקה איכותיות בנגב עבור צעירים, אשר עמד מאחורי קמפיין הגיוס עבור קמביום, אומרת כי מספר הפניות אליהם מצד חברות גדל. "המוסדות האקדמיים בנגב, ביניהם המכללות האקדמיות והטכנולוגיות, מכשירים כיום אנשי פיתוח ברמה גבוהה. יותר ויותר חברות מגלות את ההון האנושי שמתגורר או מעוניין להשתקע בנגב ומבינות שעליהן להקים ולהרחיב את מרכזי הפיתוח באיזור".
ההסתערות על משרות הג'וניורים בדימונה רק ממחישה את גודל המשבר בהייטק. את המצוקה הרבה של אלו שמנסים להיכנס למשרתם הראשונה בתעשייה שנחשבת גם היום, למרות הכל, לקטר של המשק ומציעה תנאי העסקה טובים ממגזרים אחרים. הפיטורים, המצב בעולם, כניסת ה-AI ובארץ - ניסיון ההפיכה המשטרית והמלחמה גרמו לכך שיש כרגע בשוק יותר מועמדים ממשרות. כאשר יש היצע של מועמדים מנוסים שיכולים לספק תפוקה כבר מהיום הראשון, נפתחות פחות משרות המיועדות לעובדים ללא ניסיון.
״בחודשים האחרונים אנו עדים לגידול בתעבורה ב-AllJobs במרבית הסגמנטים. בצד תפקידי הג'וניור רואים גידול בתפקידים מסוימים: מתכנתי Full Stack, מטמיעי מערכות מידע, מתכנתי JavaScript, C#, Data Analyst, Backend Engineer הטמעה, הדרכה, כמו גם מיישמי מערכות מידע ו-HR Generalist. מדובר בתפקידים מבוקשים ויציבים יחסית גם בתקופות משבר. חברות רבות ממשיכות להשקיע בפיתוח מוצרים טכנולוגיים וחייבות כוח אדם איכותי בתחומים אלה", אומרת ליאת בן תורה שושן, מנהלת תחום קריירה בקבוצת AllJobs, מפעילת Techit.

מאות מועמדים לכל משרה - גם במרכז


בחברת הספורט-טק WSC Sports יש נכון לכתיבת שורות אלה, 5 משרות פתוחות לג'וניורים: שתי משרות מפתחי בקאנד, שתי משרות תמיכה באופרציה ומשרת פרודקט אחת. "על אף התקופה המורכבת שיש במדינה , מועמדים רבים עדיין מעוניינים להתמיין. אנחנו רואים עלייה בכמות ההגשות והתהליכים שיש לכל משרה", אומרת מיכל אייל, מנהלת הגיוס בחברה. "אנחנו מאמינים בפיתוח וגדילה של עובדים ללא ניסיון. כחלק מהגדילה של החברה בשנים האחרונות אנו מגייסים ג׳וניורים לצוות פיתוח ייעודי ולאחר כשנה וחצי הם עוברים לתפקידי פיתוח בצוותים אחרים בארגון. אנחנו כמובן מגייסים גם ג'וניורים גם במחלקות שונות בארגון מה שמייצר הזדמנויות צמיחה ופיתוח של עובדים".
גם בחברת אוברוולף, שמעסיקה 170 עובדים בישראל ובעולם, יש משרות בודדות הפתוחות לג'וניורים. "בארץ אנחנו מגייסים ג'וניורים למשרות התמיכה וה-QA. במצב הנוכחי בשוק יש מאות מועמדים לכל משרת ג'וניור כרגע בישראל. אנו מאפשרים לכמה שיותר אנשים לגשת למשרות. גם מחוץ לישראל משרות הג'וניור זוכות לעניין רב", אומרת דנה ברזילי, סמנכ"לית אנשים בחברת אוברוולף.
אחת הדרכים לצבור ניסיון ולהשיג ייתרון בשוק עבור ג'וניורים היא לעבוד בחברות מחוץ לישראל. למשל ביוון. לאחרונה הושק פורום ההייטק והחדשנות ישראל-יוון על ידי חברת נישה ולשכת המסחר ישראל ויוון. זהו מיזם רב שנתי ודו כיווני שמטרתו לייצר שיתופי פעולה עסקיים בין שתי המדינות, וכתוצאה מכך גם לייצר הזדמנויות עבור עובדים טכנולוגים משתי המדינות לאייש תפקידים חדשים ומשרות מעניינות ב'שלט רחוק' או רילוקיישן. בתוכם גם עובדים ג'וניורים ישראלים שיוכלו לעשות סטאז' ביוון, מה שיקנה להם ניסיון ומיומנות בעת חזרתם לעבודה בישראל.
"אכן אנו חשים כי בשנה האחרונה אוכלוסיית הג'וניורים מתקשים למצוא עבודה בשוק ההייטק, מאחר וכיום חברות מחפשות לגייס טאלנטים מנוסים שמסוגלים בזמן קצר להשתלב במשימות ולסייע לחברה לעמוד ביעדים. יחד עם זאת, גם כשהשוק היה בגאות, מדינת ישראל התקשתה לשלב אותם בחברות טכנולוגיות, קל וחומר בתקופות עם ביקושים נמוכים יותר. צריך לזכור ששוק ההייטק נמצא בתנודתיות עקב גורמים שונים בשנים האחרונות, ואין לנו ספק כי הוא יחזור לגאות", אומרת דנה לביא, מנכ"לית חברת נישה מחטיבת משאבי אנוש קבוצת דנאל.
"החיבור למדינות קרובות יכול לסייע לצמיחת כלכלה דו כיוונית, והקירבה הפיזית מאפשרת להם לעשות סטאז' בקלות יותר בארץ זרה ולחזור ארצה. כמו כן, חברות ישראליות שרוצות לשמר עובדים, יכולים לשלוח אותם לתקופת עבודה זמנית ביוון במרחק שעתיים טיסה. מדובר על חיבור דו כיווני של כוח אדם בין המדינות, שבסופו של דבר יסייע לכלכלת ההייטק בישראל". לביא מוסיפה כי התפקידים הכי נדרשים כיום ביוון ויכולים להיות רלוונטיים למשרות ג'וניור הם - אנשי תוכנה, אנשי אבטחת מידע, אנשי סיסטם ו- IT.
דרך נוספת להגדיל את הסיכוי להתקבל למשרת ג'וניור היא להשתלב בתוכניות הכשרה שנעשות בשותפות עם חברות טכנולוגיה שונות המאפשרות לצבור ניסיון. ג׳סיקה קיין, היא מתכנתת במשרת ג'וניור, בחברת הסייבר Flow Security, שנרכשה השבוע על ידי קראודסטרייק, באופן שכל עובדי החברה ימשיכו לחברה הרוכשת. "הייתי עולה בת 26 כשהחלטתי לבנות קריירה כמהנדסת תוכנה, ולא יכולתי להשתחרר מהתחושה שפספסתי את הרכבת. כי למפתחים שהתחרו מולי על משרת הג'וניור כבר היה ניסיון מעשי קודם, רובם שירתו כמפתחים ביחידות מודיעין שונות בצה"ל", היא אומרת. לאחר מחקר היא החליטה להצטרף לתוכנית פיתוח קריירה של Israel Tech Challenge. במהלך התוכנית היא עברה הכשרה כמפתחת וגם קיבלה הזדמנות לחיבור לחברת הסייבר על מנת לצבור ניסיון.
"מהרגע שהתראיינתי לפרויקט הבנתי שאני מעוניינת להשתלב בחברה כעובדת קבועה. מצאתי את עצמי מוקפת באנשים שיש להם כל כך הרבה מה ללמד אותי וגם שהתרגשו ללמד אותי כמו שאני התרגשתי ללמוד. כדי לנתב את מסלול הקריירה שלי נתתי שעות רבות להשלמת הפרויקט, למדתי על שימוש בטכנולוגיות חדשות מדי יום, והיה מצופה ממני לשלב אותן בעבודה שלי שעות ספורות לאחר שלמדתי עליהן. העבודה הקשה שהשקעתי בפרויקט שלי הוכיחה את עצמה ועל בסיס עבודה קשה ונחישות שהפגנתי בשטח נמסר לי שמעוניינים שאמשיך לעבוד בחברה", היא מספרת.
למרות הקושי בשוק ואולי דווקא בגללו, זלצר סבורה שמעסיקים צריכים לתת הזדמנות לעובדים בתחילת דרכם. "כל מי שהיום סיניור או מוביל היה ג'וניור מתישהו. מישהו היה צריך לקחת אותו לעבודה ולהאמין בו".