לא רק חדשנות: מה באמת יקבע אם הסטארט-אפ שלך יגייס כסף ב-2025?
העקשנות, הנחישות, החדשנות הטכנולוגית הישראלית והיכולת לעשות הרבה במעט משאבים – כל אלה כבר ידועים בעולם. מדובר במרכיבים שהפכו את ישראל ל"סטארט-אפ ניישן" שאנו מטפחים באדיקות מאז שנות ה-60 של המאה הקודמת.
מעבר לסתגלנות וההישרדות הטבועים בנרטיב הישראלי, אחד ההיבטים החשובים שמייחדים את היזמות המקומית הוא האמון הבלתי מעורער בכך שהיזמים יעשו הכול כדי להצליח. עם זאת, כשמדברים על שוק ההשקעות, חשוב לעשות הבחנה בין השלבים השונים שבהם מוזרם הון לחברות. השקעות מקרנות הון סיכון וגופים מוסדיים לרוב מתרחשות בשלבים מאוחרים יותר – לאחר שהסטארט-אפ כבר הוכיח את עצמו מול השוק באמצעות לקוחות משלמים, ערך עסקי ברור, וכמובן חדשנות טכנולוגית שמייצרת יתרון תחרותי.
לכן, כאשר נשמעות טענות על פגיעה או האטה בשוק, יש לבחון אותן בהקשר רחב יותר. קרנות השקעה מיועדות בעיקר להאצת הצמיחה של חברות שהוכיחו את עצמן. ההחלטה שלהן להמשיך ולהשקיע אינה מתקבלת על בסיס מגמות קצרות טווח, אלא על פי התוצאות העסקיות והפוטנציאל העתידי של החברה.
דוגמה עדכנית לכך ניתן למצוא במקרה של Vianetics, סטארט-אפ ישראלי שגייס לאחרונה מעל 40 מיליון דולר. הצלחת הגיוס התבססה על ביצועי המכירות של החברה, כמו גם על קיומו של מוצר שהוכיח את עצמו בשוק. אינטל קפיטל אמנם הובילה את סבב הגיוס, אך מרבית המשקיעים היו שחקנים פיננסיים שכבר התחייבו כלפיה בשלבים מוקדמים – עוד לפני פרוץ המלחמה.
כאשר מסתכלים על שלבי ההשקעה הראשונים – שלבי ה-Pre-Seed וה-Seed – מדובר במשקיעים מסוג אחר: קרנות הון סיכון ייעודיות, אנג'לים (משקיעים פרטיים), ומשרדי Family Office המנהלים הון משפחתי. גיוסי הסיד הראשוניים עומדים כיום על ממוצע של כ-800 אלף דולר, וזאת בהתאם לדו"ח שהתפרסם במרץ 2025 על ידי Fusion, קרן המתמחה בהשקעות בשלב הפרה-סיד.
ומה לגבי שווי החברות? למרות שבתחילת 2024 נרשמה יציבות יחסית בשווקים, מעל 30% מההשקעות בוצעו לפי שווי נמוך יותר מזה של 2023. 50% מהאנג'לים דיווחו כי השווי בעת ההשקעה נותר זהה לשנה הקודמת, בעוד ש-31% מהקרנות ו-38% מהאנג'לים ציינו כי השקיעו לפי שווי נמוך יותר.
אחד השינויים הבולטים בשנה החולפת הוא ההקשחה בתנאי הסף להשקעה. הקרנות ומשקיעי האנג'לים מעלים את הרף ודורשים לראות בשלות גבוהה יותר של מוצר והוכחות מהשטח. השקעות עבור רעיונות בלבד או מצגות בלבד הולכות ופוחתות – לא רק בשל אי-הוודאות הכלכלית, אלא גם בשל מהפכת ה-AI, שמאפשרת ליזמים להציג היתכנות במהירות ובמשאבים נמוכים משמעותית.
בהשוואה ל-2023, אז 29% מהאנג'לים ו-46% מהקרנות השקיעו בשלבי המצגת, ב-2024 רק 15% מהקרנות מוכנות להשקיע בשלבים ראשוניים כאלה. מנגד, פי חמישה יותר קרנות דורשות לראות מוצר ראשוני עובד – עלייה מ-3% בלבד בשנה הקודמת ל-15% כיום.
בשורה התחתונה, גיוס הון ממשקיעים היה ונותר משימה מאתגרת. כדי להצליח, חברות סטארט-אפ צריכות להבין בדיוק מה מצופה מהן בכל שלב של מחזור החיים שלהן – ולפעול בהתאם.
נילי גולדברג היא יזמת טק, סופרת ומובילת אסטרטגיות האצה לחברות ומשקיעים