מטא נגד קנדה: תחסום את הגישה של תושבי המדינה לחדשות בפייסבוק
מטא נגד קנדה: תחסום את הגישה של תושבי המדינה לחדשות בפייסבוק
החלטתה הגורפת של ענקית הטכנולוגיה מגיעה בעקבות החוק הקנדי החדש, שמחייב את הפלטפורמות השונות לשלם למו"לים המקומיים עבור פרסום חדשות בפייסבוק ובאינסטגרם. ממשלת קנדה, בתגובה: "חוסר אחריות"
מטא התחילה בהליך לחסום את הגישה של משתמשי פייסבוק ואינסטגרם בקנדה לחדשות, כך לפי הודעה שפרסמה החברה ביום שלישי. המהלך מגיע בתגובה לחוק הקנדי המחייב את ענקיות האינטרנט לשלם למו"לים של חדשות.
ממשלת קנדה מיהרה לגנות את הצעד בטענה שהוא "חסר אחריות" וטענה כי העולם עוקב לראות כיצד התהליך יתקדם. החוק, שנקרא "חוק החדשות המקוונות", אושר בפרלמנט הקנדי ויחייב את כלל הפלטפורמות להגיע להסכמים מסחריים עם כלי התקשורת הקנדיים לפרסום התכנים שלהם.
"אתרי החדשות משתפים מרצונם תכנים בפייסבוק ובאינסטגרם כדי להרחיב את הקהל שלהם ולסייע לשורה התחתונה", אמרה בתגובה רייצ'ל קוראן, מנהלת המדיניות הציבורית של מטא בקנדה. "לעומת זאת, אנחנו יודעים שאנשים שמשתמשים בפלטפורמות שלנו לא באים אלינו בשביל החדשות".
שרת המורשת הקנדית פסקל סנט אונג'י, שמייצגת את הממשלה בהתנהלות מול מטא, טענה כי מדובר במהלך חסר אחריות. "הם מעדיפים לחסום את הגישה של המשתמשים שלהם לחדשות מקומיות באיכות טובה במקום לשלם סכום הוגן לארגוני החדשות", הוסיפה. "אנחנו נמשיך לעמוד על שלנו. אחרי הכל, אם הממשלה לא תוכל להגן על הקנדים מענקיות הטכנולוגיה, אז מי כן?" בדומה, רשות השידור הקנדית CBC טענה גם כן כי מדובר במהלך חסר אחריות וכי הוא מהווה "ניצול של כוח השוק שלהם".
החוק הקנדי מתבסס במידה רבה על החוק האוסטרלי שעבר ב-2021 וגרר גם כן איומים דומים מגוגל ופייסבוק. אולם, במקרה האוסטרלי החברות בסופו של דבר חתמו על הסכמים עם ארגוני החדשות לאחר שבוצעו מספר תיקנים לחוק. עם זאת, הטענה של חברות הטכנולוגיה היא שהחוק הקנדי הוא נרחב יותר, וכולל תשלום על לינקים המופיעים בתוצאות חיפוש. לפי מטא, הלינקים הללו מייצגים פחות מ-3% מהתכנים המופיעים בפיד של המשתמשים. עוד טענו כי לחדשות אין ערך כלכלי. ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר במאי בתגובה לטענה הזו כי היא פגומה ו"מסוכנת לדמוקרטיה שלנו ולכלכלה שלנו".