סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ChatGpt בינה מלאכותית
ChatGpt. שיראה את הסרט (צילום: T.Schneider/Shutterstock)

אלפי סופרים בקריאה למטא ול-OpenAI: הפסיקו להשתמש ביצירות שלנו כמאגר ל-AI

לא פחות מ-8,000 סופרים, ביניהם מייקל שייבון, מרגרט אטווד ונורה רוברטס, חתמו על מכתב הדורש מחברות המפתחות כלי בינה מלאכותית גנרטיבית לשלם להם תמלוגים. "אין צורך דחוף שבינה מלאכותית תכתוב רומן"

אלפי סופרים, ביניהם נורה רוברטס, מייקל שייבון ומרגרט אטווד, חתמו על מכתב שבו הם קוראים לחברות המפתחות בינה מלאכותית כמו OpenAI ומטא להפסיק את השימוש ביצירות שלהם בלי אישור או תשלום תמלוגים, כך לפי דיווח באתר NPR.
הפיתוח של יישומי בינה מלאכותית גנרטיבית כמו GPT-4 ובארד, שסורקים את הרשת אחר תכנים של סופרים מבלי לקבל אישור ומבלי לשלם פיצויים ואז משתמשים בהם כדי לייצר תכנים חדשים בתגובה לבקשות המשתמשים, מעורר בקרב הסופרים חשש גובר לפרנסה שלהם. לפי נתונים שפרסמה גילדת הסופרים בארה"ב, השכר החציוני של סופר במשרה מלאה עמד בשנה שעברה על 23 אלף דולר וההכנסות הסופרים נפלו ב-42% בין 2009 ל-2019.
"אין צורך דחוף שבינה מלאכותית תכתוב רומן", אמר אלכסנדר צ'י, המחבר של רבי מכר כמו אדינברו ו- The Queen of the Night. "האנשים היחידים שעשויים להזדקק לכך הם אלה שמתנגדים לשלם לסופרים בהתאם השווי שלהם". צ'י הוא בין 8,000 הסופרים שחתמו על המכתב המיועד לראשי שש חברות בינה מלאכותית, ביניהן כאמור OpenAI, מטא ואלפבית.
"המכתב טוען שזה לא הוגן להשתמש בחומרים שלנו בבינה המלאכותית מבלי לקבל אישור או לשלם", הוסיפה מארי רסנברגר, מנכ"לית גילדת הסופרים, שיזמה את המכתב. "לכן, אנא התחילו לפצות אותנו ולדבר איתנו". עוד הוסיפה כי בגילדה מנסים להגיע להסדר עם החברות שימנע הגשת תביעות נגדן. "תביעות עולות כמויות עצומות של כסף", הסבירה. "והן אורכות הרבה מאד זמן".
יש גם כותבים שמוכנים להעביר את המאבק שלהם לכתלי בית המשפט. למשל, שרה סילברמן, פול טרמבלי ומונה עוואד, שהצטרפו לאחרונה לתביעה ייצוגית הגורסת שמטא ו-OpenAI מכשירים את תוכנות הבינה המלאכותית שלהן על עותקים פיראטיים של היצירות שלהם.
לפי הסוכנת הספרותית ג'ינה מקבוי מניו יורק הצעדים המשפטים הם הדרך הנחוצה כדי להשיג לסופרים נתח הוגן בהכנסות. "זו הדרך היחידה שבה הדברים האלה מיושבים", הדגישה וציינה כי יותר ויותר סוכנים מתחילים להעלות את האפשרות של הוספת סעיף בחוזים של הסופרים שיאסור על שימוש לא מורשה של התכנים בידי AI בניסיון להגן על הפרנסה של הסופרים. "מה שאני שומעת מהעמיתים שלי הוא שרוב המו"לים פתוחים להגבלת שימוש מסויים בבינה מלאכותית", אמרה. עם זאת, מקבוי מודה שיהיה קשה לאכוף זאת. "כיצד יודעים בכלל אם ספר נמצא במאגר הנתונים שניתן לתוכנת AI?", היא שואלת.
לפיכך, בתעשיית ההוצאה לאור קוראים לחקיקה שתגדיר כיצד ניתן ולא ניתן להשתמש במודלי בינה מלאכותית גנרטיבית. "חלק מהשימוש יהיה מעוגן בחקיקה, חלק יהיה תחת פיקוח ובחלק מהמקרים אנשים יצטרכו פשוט לצעוק עד שישמעו אותם", סיכמה רומאן צ'אודהרי, חוקרת בינה מלאכותית אחראית באוניברסיטת הרווארד. "לכן, נכון לעכשיו, הטוב ביותר שנוכל לעשות הוא לבקש ממש יפה מחברות הבינה המלאכותית ולקוות שמישהו יגיב".