בלעדיהפיטורים מגיעים ליוניקורנים הגדולים: פיוניר תפטר 200 עובדים
בלעדי
הפיטורים מגיעים ליוניקורנים הגדולים: פיוניר תפטר 200 עובדים
חברת הפינטק הישראלית יוצאת במהלך ההתייעלות ארבעה חודשים בלבד לאחר כניסתו של ג'ון קפלן לתפקיד המנכ"ל. החברה מעסיקה 2,000 עובדים כאשר מחציתם מישראל, 10% מהם צפויים ללכת הביתה בשבועות הקרובים
ארבעה חודשים לאחר מינוי מנכ"ל חדש, חברת הפינטק הישראלית פיוניר (payoneer) יוצאת למהלך קיצוצים משמעותי.
החברה, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר, תיפרד מ־200 עובדים, המהווים כ־10% מכוח האדם שלה. בשלב זה לא ידוע המספר הסופי של המפוטרים בישראל. כיום פיוניר מעסיקה כמחצית מכ־2,000 עובדיה בישראל, שבה מרוכז עיקר מאמץ הפיתוח שלה, כך נודע ל"כלכליסט". תחילת המהלך צפיוה עוד השבוע.
פיוניר, שהוקמה ב־2005, הייתה לאורך השנים אחד היוניקורנים המבטיחים בישראל. החברה פועלת בשוק התשלומים והסליקה עבור עסקים קטנים ובינוניים, שנאמד על ידי החברה ב־5 טריליון דולר, כאשר 90% ממנו עדיין מתבססים על שיטות העברת תשלומים מסורתיות. המודל העסקי של פיוניר מבוסס על גביית עמלה מהתשלומים שמבוצעים על הפלטפורמה שלה שפועלת ב־190 מדינות, כאשר באחרונה היא גם השיקה פתרון ייעודי יחד עם ענקית כרטיסי האשראי מסטרקארד. פיוניר הונפקה באמצעות מיזוג עם ספאק בנאסד"ק לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר ביוני 2021. בהנפקה גייסה החברה יותר ממיליארד דולר, חלקם נכנסו לקופת החברה וחלקם למייסדים ולבעלי המניות הוותיקים, בהם היה גם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט שהשקיע בחברה בתחילת דרכה.
הפיטורים בפיוניר מגיעים הן על רקע המצב המאקרו־כלכלי והן בעקבות רצון ההנהלה לעבור לצמיחה רווחית. כך, למשל, ברבעון הראשון של 2023 היקף התשלומים בין עסקים שנעשו בפלטפורמה של פיוניר היה נמוך מהצפוי. רוב הפיטורים צפויים להתמקד במחלקות השיווק והשירות ואילו הפגיעה בתחום הפיתוח תהיה נמוכה, מה שאומר גם שנתח המפוטרים בישראל צפוי להיות קטן יחסית. במרץ האחרון התיישב בכיסא המנכ"ל ג'ון קפלן, ששימש עד אז למשך תקופה של תשעה חודשים כמנכ"ל משותף לצידו של סקוט גאליט, שעבד 12 שנה בתפקידים בכירים בפיוניר. גאליט עבר לשמש כיועץ וחבר בדירקטוריון. במקביל מונתה גם סמנכ"לית כספים חדשה. ההנהלה החדשה הכריזה על האסטרטגיה החדשה שלה שכוללת התמקדות בלקוחות הגדולים והרווחיים, דגש על צמיחה רווחית ובניית הדור החדש של פלטפורמת התשלומים שלה. עם כניסתו לתפקיד ציין המנכ"ל החדש כי רבע מהלקוחות של פיוניר מייצרים את רוב ההכנסות והפעילות, ולכן מעתה היא תמקד את השיווק ואת השירותים בחצי מיליון לקוחות אלה.
במקביל להכרזה זו עדכנה סמנכ"לית הכספים הנכנסת עם פרסום הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון במאי כי החברה עצרה גיוסי עובדים החל מ־1 במאי, מה שאמור לחסוך לה 5 מיליון דולר עד סוף 2023. כמו כן הוסיפה כי "החברה בוחנת באופן פעיל את מבנה העלויות שלה כדי לצמצם שכבות ותפקידים מיותרים בארגון מבלי לפגוע בפיתוח. אנחנו מצפים לסיים את השנה עם מספר עובדים שיהיה נמוך מעט יותר ממספר העובדים כיום". פיוניר צפויה לסיים את 2023 עם קצב צמיחה של כ־30% שיביא אותה להכנסות של 820-810 מיליון דולר. אחרי שב־2022 רשמה פיוניר הפסדים, את הרבעון הראשון היא פתחה ברגל ימין עם רווח נקי של 8 מיליון דולר, חלקו נבע מהכנסות ריבית על קופת מזומנים של חצי מיליארד דולר.
מפיוניר נמסר בתגובה: "כמו כל חברה אחראית פיוניר בוחנת צעדים לדיוק הארגון. בנוסף, אנחנו מגייסים עשרות מפתחים ומנהלי מוצר בישראל לבניית הענן הפיננסי שלה". בסביבת פיוניר מוסיפים כי התוכנית לגיוס 150 עובדים למרכז הפיתוח בישראל, שעליה הודיעה החברה במרץ האחרון, עדיין בתוקף.