דוח טכנולוגי נוק אאוט לתעמולה הרוסית: המלחמה באוקראינה מאחדת את שורות צבא הדיגיטל של המערב
דוח טכנולוגי
נוק אאוט לתעמולה הרוסית: המלחמה באוקראינה מאחדת את שורות צבא הדיגיטל של המערב
המטרה של פוטין הייתה להחליש את המערב, בדגש על האיחוד האירופי. התגייסות ענקיות הטכנולוגיה לצד אוקראינה, החרמתן הגורפת את רוסיה ומלחמתן הנחרצת נגד הפייק ניוז של התקשורת הרוסית מוכיחות שנשיא רוסיה משיג כאן בדיוק את ההיפך. רק מתנגדי החיסונים, שיהיו בריאים, נחלצים לעזרתו
כתבתי השבוע איך חוקרים גילו שניתן להשתמש בגוגל מפות על מנת לזהות תנועת כוחות צבאיים וידעו' בסיוע האפליקציה' על תחילת הפלישה הרוסית טרם הדיווחים הרשמיים על כך. עתה, מסתבר שכוחות צבא בשטח גילו שניתן להסתייע בשירות בדרכים נוספות כחלק מהלחימה.
לפי תלונות משתמשים, צבא רוסיה השתמש בכלי תיוג המקומות והאתרים של גוגל מפות כדי לסמן יעדים לתקיפה צבאית. "התגיות נוצרו ב-28 בפברואר ואנשים הבחינו שהן תואמות למקומות שהיו יעדים למתקפות טילים", סיפר אחד מהם לבאזזפיד ניוז.
בערוץ הטלגרם של הפרלמנט האוקראיני פרסם משתמש פנייה שלדבריו נשלחה לגוגל: "היי! אני כותב לכם מקייב. למרבה הצער, טרוריסטים רוסים משתמשים בתגיות בגוגל מפות כדי לתאם את הירי על תחנות דלק ועל סוכנויות ממשל. אנחנו מבקשים מכם להגביל את היצירה של תגיוות אלה באוקראינה עד לסוף המלחמה עם רוסיה". גוגל לא אישרה את השימושים הללו, אבל החליטה, מתוך "זהירות יתר", להסיר את התגיות, התמונות, הסרטונים ותוכן משתמשים נוסף שנוצר מאז ה-24 בפברואר באוקראינה, רוסיה ובלארוס, וכן לחסום יצירת תוכן חדש עד להודעה חדשה.
כבר אמרתי זאת, אבל שווה לחזור על כך: אין כל דרך להעריך מראש איזה שימוש יהיה לטכנולוגיה עוצמתית בשטח. אני לא חושב שהמפתחים של גוגל מפות דמיינו לעצמם שאפליקציית הניווט והחיפוש המקומי שלהם תשתמש לטיווח מטרות. בדיעבד זה כמובן נראה מובן מאליו – למה להשתמש בציוד צבאי מסורבל יקר כשיש לכל אחד בכיס כלי עצמתי לא פחות והרבה יותר קל לשימוש? אבל זה מסוג הדברים שקל לראות רק לאחר מעשה. גוגל, לפחות, הגיבה במהירות . השאלה היא מה יהיה השימוש המפתיע הבא שיימצא לטכנולוגיה העוצמתית שבכיס של כל אחד מאתנו.
חסימה מסוכנת
ההדרה או ההגבלה של התעמולה הרוסית בפלטפומרמות הגדולות צוברת תאוצה משמעותית. יויטיוב חסמה את שני כלי תקשורת בולטים שבשליטת פוטין – ערוצי התעמולה RT וספוטניק - בכל האיחוד האירופי ובבריטניה. גם מטא (לשעבר פייסבוק) תגביל את הגישה אל התקשורת הפוטיניסטית בשטחי האיחוד האירופי בתגובה לפניות שקיבלה. "קיבלנו כמה בקשות מכמה ממשלות ומהאיחוד האירופי לנקוט צעדים נוספים נגד התקשורת הרוסית שבשליטת המדינה", כתב בטוויטר ראש מערך המדיניות העולמי של החברה, ניק קלג. "בהתחשב בטבע יוצא הדופן של המצב הנוכחי, נגביל את הגישה ל-RT ולספוטניק באיחוד האירופי בשלב זה". החברה לא הבהירה מהי מהות ההגבלה – חסימה מוחלטת כמו יוטיוב, הורדת החשיפה בפיד או משהו אחר. ההודעה של החברה הגיעה אחרי שקודם לכן היא הגבילה את הגישה לכלי תקשורת אלה באוקראינה.
גם טיקטוק הודיעה שתנקוט בצעדים דומים נגד RT וספוטניק באיחוד האירופי, בעוד שטוויטר, מצדה, מסתפקת בשלב זה בסימון ציוצים עם קישורים לאתרים של כלי תקשורת בשליטת פוטין, וגם זה ייצא לפועל רק לאורך השבועות הקרובים.
המהלכים הללו מעידים על הכרה של הפלטפורמות הגדולות בכך שהתקשורת הרוסית אינה מקור אמין למידע וקבלה של התפקיד שלהן כשומרות סף שיכולות, וצריכות, לנקוט בצעדים משמעותיים נגד שחקנים זדוניים שפועלים להפצת שקרים בקרב משתמשיהן. בהקשר הזה, מדובר בהחלטה נכונה: RT, ספוטניק ודומיהם אינם כלי תקשורת עצמאיים אלא ערוצי תעמולה ממשלתיים שעוסקים בהפצת שקרים על המלחמה באוקראינה.
ואולם, למהלך הזה יכולות להיות השלכות רחבות יותר על הפלטפורמות. לא חסרים ערוצי תעמולה נוספים שפועלים ברשתות החברתיות או ערוצי חדשות עצמאיים לכאורה שבפועל משמשים כשופרות של השלטון או שעוסקים בהפצת שקרים זדוניים ותעמולה. עד עתה הפלטפורמות היו יכולות להדוף קריאות לפעול נגדן בטענה שהן אינן פועלות נגד גופי חדשות מוכרים ושאין זה מתפקידן לבחון את האמינות של התוכן שהם משדרים או האם הם פועלים בשירות גורם זה או אחר. המהלך הנוכחי מושך את השטיח מתחת לטיעון הזה ועלול לסבך להן את החיים בעתיד.
חרם האייפון
הרבה סנקציות הוטלו על רוסיה בימים האחרונים - וזו של אפל קשה במיוחד: החברה נענתה לקריאת אוקראינה והודיעה הלילה שהיא מפסיקה למכור את מוצריה במדינה, מגבילה את עסקאות אפל פיי, ומסירה מהאפסטור את האפליקציות של RT וספוטניק (אך לא נענת לבקשת אוקראינה לחסום את האפסטור לחלוטין). "אני מאוד מוטרד מהמצב באוקראינה", כתב בטוויטר מנכ"ל אפל, טים קוק. "אנחנו עושים ככל יכולתנו עבור הצוותים שלנו שם ונמשיך לתמוך במאמצים ההומניטריים המקומיים. אני חושב על כל האנשים שנמצאים בסכנה ומצטרף לקריאות לשלום".
זה נשמע אולי כמו משהו קטן. מה זה כבר חוסר היכולת לקנות אייפון כשהרובל מתרסק, הבורסה מושבתת ואי אפשר לבצע עסקאות בוויזה או במאסטרקארד? אבל מדובר במהלך שאם ישוכפל על ידי חברות אחרות יכול להיות בעל השפעה רחבה. האליטה הכלכלית של רוסיה אוהבת מוצרים מערביים - ומוצרי יוקרה בפרט. הוצאתם מהמחזור הצרכני של המדינה תורגש בצורה מיידית ותעורר בקרב אלה שמבוגרים מספיק זיכרונות מימי המחסור של השלטון הקומוניסטי. זה עוד מנוף לחץ על דעת הקהל הרוסית נגד המשך המלחמה של פוטין.
הקובידיוטים בשירות פוטין
אני לרוב נמנע מלהתייחס ישירות לטרלול של מכחישי הקורונה ומפיצי הפייק ניוז בעניין, אבל הפעם הטרללת כל כך מופרכת שכבר אי אפשר להתעלם. האנשים שהביאו לכם את "אין קורונה, יש צ'יפ בחיסונים" ולהיטים רבים נוספים חוזרים עכשיו עם הלהיט החדש: אוקראינה זה פייק. לא ברור אם הם מתכוונים לכך שאוקראינה עצמה היא פייק או שהמלחמה באוקראינה היא פייק, אבל יש שם דיבורים על סדר עולמי חדש, על "כלי התקשורת שמנפחים סיפור על אוקראינה", על "הינדוס תודעה" ושאר שטויות מהז'אנר הזה.
עכשיו, מילא להיות אידיוט בשירות עצמך. כאן חבורת המטורללים משרתת ישירות את המטרות של דיקטטור רצחני בשם ולדימיר פוטין, שכל הנרטיב שהוא מנסה לקדם על המלחמה מורכב מכך שאוקראינה היא לא מדינה אמיתית ושהפלישה היא רק מבצעון מוגבל. כל מכחישי הקורונה, שהופכים מהר מאוד לסתם מכחישי מציאות, ממהרים לאמץ את הנרטיב שלו ולהפיץ אותו כאן לקהל הגולשים דובר העברית, ויש לשער שגם במדינות אחרות. הם כבר לא סתם אידיוטים - הם אידיוטים שימושיים. פוטין לא צריך לדאוג מכך שפלטפורמות חוסמות את RT וספוטניק - יש לו את הטיפוסים האלה שעושים בשבילו את העבודה. והוא אפילו לא צריך לשלם להם.
ברית הבודקים
למרבה המזל, אל מול חבורת האידיוטים הזו מתגבשת תגובת נגד בדמות התאגדות של בודקי עובדות מכל העולם, שמשתפים פעולה בבידוק עובדות והפרכת שקרים סביב המלחמה באוקראינה. "ראינו שיש הרבה דיסאינפורמציה, הרבה עבודה שצריך לעשות ושהמידע השקרי לא מופרך על ידי בודקי עובדות בספרד ובמדינות אחרות", אמרה לאתר פוינטר מייסדת ומנכ"לית גוף בדיקת העובדות הספרדי Maldita.es, קלרה חימנז קרוז.
חימנז קרוז שלחה הודעה לרשימת תפוצה של 120 גופי בדיקת עובדות מכל העולם והזמינה אותם להזין לגיליון נתונים את המידע שבדקו והפריכו. "אנחנו יודעים שכשבודקי עובדות משתפים פעולה, העובדה הרבה יותר יעילה ואנחנו גם יכולים לאסוף מידע טוב יותר על סוג הדיס-אינפורמציה שמופצת", היא אמרה. התוצאה היא #UkraineFacts - מאגר מידע שמרכז את העבודה סביב המלחמה באוקראינה. המאגר כולל יותר מ-400 רשומות מ-45 מדינות ומאפשר לבודקי עובדות להיעזר בעבודה של עמיתיהם בבואם להתמודד עם שמועה זו או אחרת.
משבר עולמי מחייב שיתוף פעולה עולמי. המהלך של פוטין נועד בין השאר לפורר את העולם המערבי ואת ברית נאט"ו בפרט. בינתיים הוא משיג תוצאה הפוכה ורק מחזק קשרים ויוצר שיתופי פעולה בין הכוחות שאותם ניסה להחליש.