כלכלת קריפטו ויישוב הירח: לאן הולכים טייקוני הטק
כלכלת קריפטו ויישוב הירח: לאן הולכים טייקוני הטק
טייקוני הטק, כמו מארק צוקרברג מפייסבוק וג'ף בזוס מאמזון, מחפשים את ההייפ החדש. למה לחיות בהווה מדכדך עם שימועים בקפיטול וחקירות הגבלים, אם אפשר לברוח לחלל או להתכנס פנימה אל עולם חלופי וירטואלי
החודשים האחרונים בלבלו כלכלנים וקובעי מדיניות בעקבות גלי ההתפטרויות עצומים בכל העולם. התופעה, שמאז זכתה לשם "ההתפטרות הגדולה", מוסברת על ידי רבים כתוצר של מגפת הקורונה שהביאה לשחיקה בעבודה, הערכה מחודשת של הקריירה והרצון להמשיך לעבוד מהבית. טייקוני הטכנולוגיה לא היו שונים. בשנה האחרונה הדמויות הבולטות ביותר במגזר הטכנולוגיה שינו כיוון. ג'ף בזוס פרש מניהול אמזון כדי להתרכז בקולוניזציה של הירח, ג'ק דורסי פרש מניהול טוויטר כדי להתעסק בביטקוין ובלוקצ'יין, מארק צוקרברג החליט שפייסבוק היא כבר לא מטרת חייו אלא עולם וירטואלי חלופי בשם מטאוורס, ולארי פייג' עזב את גוגל כדי לשים את כל משקלו על מכוניות מעופפות.
מדוע מייסדים אלו עוברים להרפתקאות חדשות? האם תמו האתגרים במיזמי חייהם? בטוויטר ופייסבוק יש בעיית ניהול תוכן קשה שהפכה את דורסי וצוקרברג למבקרים קבועים בגבעת הקפיטול, שם הם נצלבים שוב ושוב על ידי המחוקקים בשל החלטותיהם הניהוליות, בעוד אמזון וגוגל סובלות מבעיות עמוקות של חקירות הגבלים עסקיים.
המייסדים לא עוזבים משום שהם לא יודעים מה הכי טוב לחברה שלהם, גם לא משום שפתאום חלה איזו התפתחות טכנולוגית בזירה מסוימת שמושכת את עניינם בחדות. הם עוזבים משום שהפלטפורמות שהקימו כבר לא מספקות את יצר החדשנות שבוער בהם, לא מושכות את ההייפ, הכסף הגדול, הכותרות ותשומת הלב.
למה להישאר ולטפל בבעיות שהמוצרים שלהם יצרו אם הם יכולים ללכת להשקיע את מרצם בתשוקה האמיתית שלהם — לתכנן את המקום שבו "נבנה העתיד". למה להישאר בפלטפורמת מסחר למחממי אוזניים או רשת חברתית קפואה בזמן, אם אפשר לתכנן את הכלכלה החדשה (קריפטו) או ההתיישבות החדשה (ירח). מדוע לחיות בהווה המדכדך, עם משבר אקלים, מגפה משתוללת ומרחב וירטואלי רעיל, לנסות לשפר את הקיים שלקחת חלק בהרס שלו, אם אפשר לברוח לחלל, להתכנס פנימה אל תוך עולם חלופי וירטואלי או להרהר ביצירת עולם פיזי חדש.