רשות המסים: מטבע קריפטו הוא נכס - והרווחים ממנו ימוסו
רשות המסים: מטבע קריפטו הוא נכס - והרווחים ממנו ימוסו
תזכיר חוק חדש מבהיר את מעמד הקריפטו בישראל ואת חובות הדיווח של המחזיקים בו; המהלך מגיע ימים ספורים אחרי שדו"ח מבקר המדינה חשף: המדינה מפספסת עד 3 מיליארד שקל בשנה ממיסוי קריפטו; מ-2018 עד 2022 רק 500 ישראלים דיווחו על רווחים מקריפטו - מתוך פוטנציאל של 200 אלף
ימים ספורים אחרי שדו"ח מבקר המדינה העיר לגופים הפיננסיים השונים במדינה על גרירת הרגליים בתחום הסדרת שוק הקריפטו, מפרסמים רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי תזכיר חוק בנושא.
לפי התזכיר נכס דיגיטלי – שידוע בשמו הציבורי המקובל מטבע קריפטו – יוכר כנכס, וככזה רווחים ממנו ימוסו במס רווחי הון. ההגדרה הקטנה אך המשמעותית תאשר למחזיקים במטבעות קריפטו ומוצרים כגון NFT בהירות ביחס לחובת הדיווח שלהם.
לפי דו"ח מבקר המדינה פוטנציאל המיסוי המוחמץ השנתי משוק זה בישראל עומד על עד 3 מיליארד שקל. אם זאת בין השנים 2018 ל-2022 רק 500 איש בישראל דיווחו לרשויות על מיסים מהשוק, לעומת פוטנציאל מוערך של המבקר של כ-200 אלף. בימים האחרונים המטבע הדומיננטי בשוק – הביטקוין – נסחר בשיא כל הזמנים של 81 אלף דולר.
עוד נקבע בתזכיר החוק מתי רווח שהופק מנכס דיגיטלי ייחשב לרווח שהופק בישראל - אם מוכר הנכס היה תושב ישראל במועד הרכישה של הנכס הדיגיטלי.
מעמדם של מטבעות הקריפטו מצוי במחלוקת, בארצות הברית שמובילה את הרגולציה בנושא, אין החלטה רשמית חדשה, אך בשנים האחרונות נהגו הרשויות השונות להגדיר את מרבית מטבעות קריפטו כניירות ערך, וככאלו חלו עליהם חובות גילוי ודיווח מתוקף חוקי ניירות הערך במדינה. עם זאת לובי שוק הקריפטו דוחף כל העת לשנות את נוהג זה, למה שבישראל כעת קבעו – ולהגדיר מטבעות כנכסים, מה שיקל על הנפקתם ורישומם למסחר.