סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
קמפוס מיקרוסופט הרצליה
קמפוס מיקרוסופט הרצליה (צילום: עמית גירון)

פרשנות
בזכות הסייבר: מיקרוסופט שומרת בינתיים על עובדיה בישראל

הדגש בכותרת, למרבה הצער, הוא על המילה בינתיים, שכן אף על פי שמרכז הסייבר של ענקית הטכנולוגיה נמצא בארץ, במקרה של החרפה במיתון בארה"ב גם עובדיו ועובדי מרכז המו"פ של החברה בישראל יהיו על הכוונת. בינתיים, הפיטורים שם הם בעיקר מסר מהדהד

ארצות הברית נמצאת במסלול הבטוח למיתון - ולפחות כרגע לא ניתן לצפות ליציאה מהירה ממנו. כמו כן, רוב המומחים לא ממש יודעים לאמוד את חריפותו. ענקיות הטכנולוגיה דוגמת מיקרוסופט, מטא, אינטל ואחרות מן הסתם מודעות לכך ואף חשות את זה היטב על בשרן בירידה קשה במחיר המניה: שוויין של כל ענקיות הטכנולוגיה ירד בשנה האחרונה במאות מיליארדי דולרים.
חרף זאת, מיקרוסופט עד כה שידרה עסקים כרגיל ומדיווחיה נדמה היה שהגל הקשה שעובר על הענקיות לא פוגע בה. מנכ"ל החברה סאטיה נדאלה הביע אופטימיות במאי האחרון, כשהחברה דיווחה על תגמול משופר משמעותית לעובדיה מתוך רצון לשמר את האיכותיים שבהם.
אין, אגב, סתירה בין רצונה של החברה לשמר את עובדיה האיכותיים לצעד הפיטורים שבו נוקטת החברה כעת ואינו צפוי להשפיע עליה באופן משמעותי. למעשה, כבר ביולי האחרון הודיעה החברה על כוונתה לצמצם את כח האדם שלה ב-1% ובמקביל לגייס עובדים נוספים. לא ברור אם המהלך הנוכחי הוא חלק מאותה הודעה, אבל כבר בדיווח שלה על תוצאות הרבעון הקודם רשמה החברה הוצאה של 113 מיליון דולר בגין תשלום פיצויים לעובדים שפוטרו.
הפיטורים האחרונים הם חלק מלגיטימציה שעובר תהליך הפיטורים בארצות הברית אצל חברות רבות שגילו שהן גייסו יותר מדי עובדים וכעת נאלצות להתמודד עם הוצאות גדולות בגין שכר, כמו גם עם בעיה של אבטלה סמויה והקצאה לא נכונה של כוח אדם.
בישראל יש לחברה שני מרכזים שבהם מועסקים בסך הכל כ-2,700 עובדים. הראשון הוא מרכז המחקר והפיתוח שמובילה מיכל ברוורמן בלומנשטיק, והשני הוא מרכז המכירות. שני המרכזים לא הגיבו באופן רשמי לדיווחי הפיטורים וההערכות הן שהגל הנוכחי דילג על ישראל לעת עתה - בדגש על לעת עתה.
מרכז הפעילות של מיקרוסופט בתחום הסייבר, שנחשב היום לקריטי עבור חברות בסדר גודל כזה, נמצא כאן. לכן, כאמור, פגיעה בישראל כיום היא כנראה לא בראש סדר העדיפויות של החברה ויותר קל לקצץ במקומות אחרים שבהם יש עודף משמעותי.
ואולם, ככל שהמיתון יהפוך להיות עמוק ומשמעותי, והצריכה בארצות הברית תיפגע, הצעד של פיטורי עובדים יהפוך להיות נפוץ יותר ובהיקפים משמעותיים יותר. בינתיים, לחברה שמעסיקה 220 אלף עובדים, פיטורים של 1,000 עובדים הם יותר מסר לעובדי החברה ולשוק: שימו לב, אנחנו כבר לא בימי החגיגות של 2021.