סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
הייטק עובדים
עובדים בהייטק, אילוסטרציה. בארה"ב ובאירופה נרשמה עלייה בגיוסים (צילום: בועז אופנהיים)

גיוסי ההייטק הישראלי מתחילת השנה: הנמוכים ביותר מ-2018

מנתוני SNPI עולה כי חברות ההייטק הישראלית גייסו במחצית הראשונה של השנה 3.7 מיליארד דולר - ירידה של 31% מהמחצית הקודמת ושל 68% מהתקופה המקבילה אשתקד. גם בהסתכלות על הרבעון השני נרשמה ירידה דומה ביחס לאשתקד, זאת בעוד בארה"ב נרשמה עלייה. פרופ' יוג'ין קנדל: "נורת אזהרה נוספת לכלכלת ישראל"

חברות ההייטק הישראלית גייסו במחצית הראשונה של השנה 3.7 מיליארד דולר - הסכום הנמוך ביותר מ-2018. כך עולה מנתוני חברת המחקר SNPI. מדובר בירידה של 31% מהמחצית הקודמת ושל 68% מהתקופה המקבילה אשתקד.
ההשקעות בסטארט-אפים ישראליים ברבעון השני עמדו על 1.7 מיליארד דולר. גם סכום זה הוא הנמוך ביותר מ-2018 ומשקף ירידה של 68% ביחס לאשתקד. זאת, בעוד בארה"ב ואירופה נרשמה לראשונה עלייה של 15% ו-34% בהתאמה בגיוסים.
הגידול בעולם מוסבר בעיקר מהרעב של קרנות וגופים תאגידים להשקיע בחברות העוסקות ב-AI, לרבות בינה מלאכותית יצירתית (generative AI), שבבים בתחום ועוד. כותבי הדוח מזהירים שייתכן שמהפכת ה-AI, בעיקר ה-generative AI, תחלוף על פני חברות סטארט-אפ ולא תהווה זרז אמיתי להקמת חברות, מאחר שבשונה מהרבה טכנולוגיות אחרות זו טכנולוגיה יחסית קלה ליישום והטמעה והרבה ארגוני ענק כבר מיישמים אותה או הראו הדגמות של שילוב עתידי.
עוד נרשמה ירידה משמעותית במספר סבבי הגיוס בהייטק הישראלי - 103 גיוסים ברבעון השני של 2023, לעומת 250 בתקופה המקבילה אשתקד.
בחציון הראשון של שנת 2023 חלה ירידה משמעותית בסכומים הכוללים של השקעות הון סיכון בכל הסקטורים המרכזיים באקוסיסטם הישראלי, כאשר בפינטק, ב-Data infrastructure ובתעשיית ה-IT נרשמה הירידה הגדולה ביותר ביחס לשנת השיא 2021. בסקטור הבריאות, הכולל בתוכו חברות טכנולוגיות בריאות דיגיטלית וביו ופארמה, הירידה ביחס לשנת 2021 דומה לירידה ביחס לשנה שעברה. מבין הסקטורים שנבדקו, הירידה המתונה ביותר בהשקעות ביחס לשנה שעברה הייתה בסקטור טכנולוגיות האבטחה (Security Technologies), שברובו משויך לסייבר, כאשר הירידה המתונה ביותר ביחס לממוצע החציוני של 2021 נרשמה בסקטור האגריפוד-טק.
נתון מעניין נוסף שעולה מהדוח של SNPI הוא הקיפאון בשכר הריאלי של העובדים בתעשייה - קצב העלייה לאורך 10 השנים האחרונות עמד על כ-3.7% בשנה בממוצע, אך השילוב של האינפלציה הגבוהה לצד ירידה בעדכוני השכר הובילה לקיפאון בשכר הריאלי בחודשים האחרונים. אמנם בדיווח האחרון של הלמ"ס דווח על עלייה בחודש מרץ, אבל זהו דיווח שמתבסס על שכר נומינלי שאינו מתחשב בשער הדולר והאינפלציה.
פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר משותף של SNPI, מסר: "נתוני החציון הראשון של השנה הם נורת אזהרה נוספת לכל מי שעתידה הכלכלי של ישראל חשוב לו. ההייטק הישראלי עלול שלא להישאר כאן בעוד עשור גם ללא חוסר היציבות הפוליטית - ואף מוקדם יותר באווירה הנוכחית. עלינו לזכור שאין לישראל מונופול על חוכמה, ובוודאי שלא על משאבים. מה שיש לישראל הוא יתרון טכנולוגי עצום שנבנה בעמל רב במשך עשורים שחייבים לשמרו – ולשם כך דרושה אסטרטגיה המכתיבה מדיניות חכמה, עקבית במטרותיה, וגמישה בכליה. אין לנו זמן לבזבז".