סגור
גג עמוד techtalk דסק
רונן אסיא שותף מנהל Team8 חדש
רונן אסיא שותף מנהל ב-Team8 (צילום: רון קדמי)

TechTalk
השמועות על מות הפינטק היו מוגזמות

פינטק, יותר מכל תחום אחר, מהווה תמונת מראה מדויקת למגמות מאקרו-כלכליות, ולכן גם מושפע מהן. לצד זאת, דווקא הירידה בהיקף ההשקעות בתחום, שמהווה במידה רבה תיקון להשקעות המוגזמות של 2021, היא הזדמנות גדולה לצמיחת הפינטק

מי שהיה זקוק להוכחה מוחשית עד כמה מהווה הפינטק תמונת מראה המשקפת בצורה המדויקת והישירה ביותר את המצב המאקרו-כלכלית, קיבל אותה, ובגדול, בשנה האחרונה. השפעת עליית האינפלציה, ובעקבותיה הזינוק הדרמטי בשיעור הריבית, ניכרת היטב בתחום הפינטק, אך דווקא משום כך היא גם מביאה איתה הזדמנות גדולה לפינטק להמציא עצמו מחדש – ולפרוץ קדימה. במידה רבה, אפשר לראות את תמונת המצב הנוכחית כסערה המושלמת שתביא בעקבותיה בניית חברות חזקות עם עתיד מבטיח.
על רקע הדברים האלו, נראה כי אמירותיו של יונתן מנדלבוים, מנהל השקעות בקרן TLV Partners, כפי שפורסמו ב"כלכליסט" תחת הכותרת "מצב הפינטק בישראל מדכא", מציגות תמונת מצב קודרת שלא משקפת נכונה את עתידו של הפינטק הישראלי ואת הגורמים שעומדים מאחורי מצבו הנוכחי.
מנדלבוים מתייחס לשכבת הגיל של היזמים הישראליים בפינטק ולניסיונם, אלא שהיזם הישראלי תמיד היה מבוגר יותר מעמיתיו בעולם, ומחקרים הראו שבכלל, הגיל החציוני של יזמים טובים הוא דווקא בוגר יותר (40 ומעלה). בנוסף, חלק גדול מחברות הפינטק בישראל הוקמו דווקא בידי יזמים חסרי ניסיון בתחום (בהן גם eToro של הח״מ). גישתם השונה של היזמים בפינטק אינה קשורה למשכנתא שלהם, כדבריו, אלא לעובדה שהם מחפשים אחר מודלים עסקיים בעלי פרופיל סיכון ומימון שונה מבעבר. כיוון שבפינטק קיימת זיקה ישירה בין השוק למוצר, ברור שגם כשתנאי השוק משתנים – הפינטק ישקף זאת יותר מכל תחום אחר.
כך או כך, גם תקופת המשבר האחרונה לא שינתה עובדה בסיסית וחשובה: פינטק הוא אחד הוורטיקלים הגדולים והבולטים בהייטק, גם ברמה העולמית וגם ברמה המקומית. בישראל קמו וצמחו חברות פינטק גדולות ומוצלחות, אף שרובן המוחלט מפתחות מוצרים ושירותים שבכלל לא מוצעים לשוק הישראלי.
גם במציאות שבה, ברמה הגלובלית, ההשקעות בפינטק נחתכו כמעט בחצי בהשוואה בין הרבעון הראשון של 2023 לרבעון השני (7.8 מיליארד דולר לעומת 15.1 מיליארד), הרי שכל מי שבוחן את המגמות הכלליות של ההשקעות בפינטק מתחילת 2019, יגלה בסך הכל קו מגמה די יציב. במילים אחרות, יכול מאוד להיות שהמצב החריג היה דווקא היקף ההשקעות הענק של 2021, ולא התיקון שלו כולנו עדים מ-2022 ועד היום.
תמונת המצב הנוכחית מביאה איתה אפשרות לראות בסערה הזדמנות מושלמת לבניית חברות חזקות ובעלות-ערך. בעוד שהעשור האחרון בפינטק היה עמוס לעייפה בחברות שקמו במטרה לרכוש לקוחות בהצעות ערך בעלות מודל עסקי הפסדי על מנת לגבות על שירותים נוספים בעתיד (ניאו-בנקים לדוגמא), הרי שבעידן הנוכחי, בו עלות המימון התייקרה משמעותית, המודלים הללו לא רלוונטים יותר. שינוי נוסף שחווה הפינטק נוגע לעובדה שכל הגופים הפיננסיים הגדולים מצויים בטרנספורמציה דיגיטלית ובחיפוש אחר מקורות הכנסה חדשים – עובדה המייצרת הזדמנות חשובה עבור הפינטקים.
ואכן, ככלל אפשר לקבוע כי יזמים שמחליטים להקים עכשיו חברה, בהייטק בכלל ובפינטק בפרט, נשענים על מודל עסקי יציב יותר. גם הקרנות הופכות, כתוצאה מהשינויים בשוק העולמי, להססניות וזהירות יותר בבחינת ההשקעות שלהן. במציאות השוק הנוכחית, יבלטו פינטקים יצירתיים וחדשניים, בעלי יכולת להיחשף לקהלים חדשים, ולתת מענה לצרכי הלקוחות שלהם. בין המגמות החדשות בפינטק בולטים מיזמים שמכוונים למכירות מסורתיות יותר לארגונים בינוניים וגדולים, בניגוד למכירות ישירות לצרכן או לעסקים קטנים. לצד זאת, בולטת גם מגמה של התמקדות בפתרונות מותאמים עבור ענפים שונים (ורטיקלים); יותר ויותר חברות פינטק קמות כדי להעניק שירותים פיננסים בענפים ובהם לתעשיית הבריאות בארה״ב, לתעשיית האנרגיה המתחדשת, לשוק העובדים הגלובלי וכו׳.
הרוח הגבית של השוק הפיננסי הייתה ותישאר החזקה בעולם כיוון שמספר המשתמשים בשירותים הפיננסיים נותר גדול יותר מבכל תחום אחר. הנתון הזה לא עומד להשתנות, גם אם יהיה שינוי באופן שבו אנחנו צורכים את השירותים הפיננסיים שלנו. חברות שיידעו לבצע את האדפטציות הנדרשות לרוח התקופה - בתמחור, במוצר, במודל העסקי ובדיוק של קהל היעד – יביאו איתן לתחום את העתיד המבטיח שבוודאי צפוי לו.
רונן אסיא הוא שותף-מנהל ב-Team8 ומוביל הקמה של חברות פינטק
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.