ממניעת אשפוזים ועד ייעול ניסויים קליניים: AI משנה את תעשיית הבריאות
ממניעת אשפוזים ועד ייעול ניסויים קליניים: AI משנה את תעשיית הבריאות
בריאות דיגיטלית הוא אחד התחומים המובילים באקוסיסטם הישראלי, הן במספר החברות והן במספר ההשקעות, כך לפי של סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC). אין זה מקרה כי תחום זה צבר תאוצה בשנים האחרונות בישראל. קופות החולים ובתי החולים בארץ מהווים כר פורה של מידע רפואי עבור פיתוחים מתקדמים. ערכו של מידע זה משמעותי במיוחד בעידן המהפכני של הבינה המלאכותית והביג דאטה, כאשר בעזרת טכניקות AI ניתן למנף כמויות עצומות של נתונים בעבור תחזיות מדויקות, שיפור ביצועים והפקת תובנות יקרות ערך התורמות לבריאותם של מטופלים רבים.
גם בעולם, תחום ה-AI הרפואי צובר יותר ויותר תאוצה. כיום ישנם 882 כלי AI שאושרו על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני), כשרק ברבעון הראשון של 2024 אושרו 45 כלי AI חדשים. תחום ה-AI בבריאות החל לפני מספר שנים בעיקר ברדיולוגיה, אך כיום ההשפעה של בינה מלאכותית נהיית אט אט עמוקה ונרחבת במספר תחומים, מציעה פתרונות חדשניים לאתגרים ארוכי שנים ומשנה מהותית את שירותי הבריאות. מתוכניות טיפול מותאמות אישית ועד ניסויים קליניים, AI מעצב מחדש היבטים רבים של תעשיית הבריאות.
אחד התחומים המרכזיים שבו הבינה המלאכותית משפיעה באופן משמעותי הוא באבחון מחלות. באמצעות AI, אלגוריתמים יכולים לנתח כמויות עצומות של נתונים רפואיים, כולל תמונות, סריקות ורישומי חולים, במהירות ובדיוק חסרי תקדים. לדוגמה, חברת AISAP הישראלית פיתחה פתרון מבוסס AI במטרה לייעל ולהנגיש ביצוע בדיקות אקו לב. פתרון זה מאפשר לרופאים שאינם מומחי לב לבצע בדיקות אולטרסאונד של הלב בעצמם, ללא צורך במעבדת אקו או מומחה לפענוח התוצאות. קיימות דוגמאות נהדרות נוספות לחברות AI מצליחות בתחום האבחון שיצאו מישראל כגון Aidoc ו-Viz.ai.
כמו כן, AI מקדם גילוי ופיתוח תרופות חדשות. התהליך של איתור תרופה חדשה ועד אישורה הינו יקר מנשוא, נמשך 15-10 שנים ובסופו 90% מהתרופות אינן מגיעות לקו הסיום ואינן מאושרות. שימוש בכלי AI יוביל לייעול עצום בתהליך ויאפשר פיתוח תרופות טובות ואיכותיות יותר. כך למשל, חברת Quant Health פיתחה פלטפורמת AI לאופטימיזציה של ניסויים קליניים בתרופות חדשות. על ידי ניתוח כמויות עצומות של נתונים ביולוגיים ורפואיים המערכת מאפשרת להריץ סימולציה של הניסוי הקליני על המחשב וכך לדעת מבעוד מועד אם הניסוי הקליני בפועל צפוי להצליח או לא. המערכת אף מאפשרת לבצע אופטימיזציה מושכלת לתכנון הניסוי (כגון אוכלוסיית היעד הנכונה יותר והמינון האופטימלי) בכדי להעלות את סיכויי ההצלחה. גם בתחום זה קמו בישראל חברות סטארטאפ מצוינות שפועלות לייעול אלמנטים שונים בתהליך פיתוח תרופות, כגון Quris ו-Immunai.
AI מאפשר גם טיפול רפואי מותאם אישית. כמה מכם קיבלו בעבר מרשם לתרופה שלא הייתה אפקטיבית? עם כלי AI, ניתן לצמצם זאת למינימום. על ידי ניתוח ההיסטוריה הרפואית של המטופלים, ההרכב הגנטי ואורח חייהם, בינה מלאכותית מסייעת לרופאים לפתח תוכניות טיפול מותאמות אישית שיהיו יעילות יותר. גישה מותאמת אישית זו לא רק משפרת את תוצאות הטיפול, אלא גם מפחיתה את עלויות שירותי הבריאות על ידי הימנעות מטיפולים ואשפוזים מיותרים.
AI גם מחוללת מהפכה בטיפול בחולים בבית. מכשירים כגון שעונים חכמים או מכשירים ייעודיים שונים יכולים לנטר באופן רציף מדדי בריאות של מטופלים, כגון קצב לב, לחץ דם ורמות גלוקוז. אלגוריתמים של AI מנתחים את הדאטה ומאפשרים לזהות הידרדרות פוטנציאלית לפני שניתן להבחין בסימפטומים. זיהוי מוקדם שכזה, מאפשר התערבות מוקדמת וטיפול מונע.
לפני סיום, לא ניתן לדבר על AI בבריאות מבלי להזכיר גם את ההתפתחויות ב-Generative AI. הפוטנציאל הגלום בבינה מלאכותית יוצרת הוא אדיר, כאשר האפשרויות ליצור כלים מורכבים ויעילים לעולם הבריאות קפצו מדרגה. אם בעבר חלק מהפתרונות היו לא ישימים, או דרשו מאמץ פיתוחי רב, עם LLM ו-GenAI המחסום לפיתוח כלים מתוחכמים הופך לישים ויוצר תקווה להתפתחותם של כלים משני עולם שיטיבו רבות עם מטופלים – החל מפיתוח יעיל של תרופות, דרך טיפול קליני טוב יותר וכלה בתפעול יעיל יותר.
בינה מלאכותית מחוללת מהפכה בתחום הבריאות הדיגיטלית, ומציעה הזדמנויות חסרות תקדים לשיפור תוצאות הטיפול והפחתת עלויות שירותי הבריאות. לפי SNC, בצל ההאטה העולמית בשנה האחרונה, וביחד עם האתגרים המקומיים, חלה ירידה של 53% בהשקעות בתחום הבריאות בישראל, כשהחלק הארי הוא בבריאות הדיגיטלית. אך אל לנו לטעות, חברות מבטיחות ממשיכות לגייס כספים משמעותיים גם בימים אלו ומשנות את פני הרפואה בעולם. השקעה במיזמים חדשניים, בשילוב עם ההון האנושי הייחודי הקיים בארץ שכולל טאלנט מולטי-דיסציפלינארי יוצא דופן, יהפכו את ישראל למובילה עולמית בתחום.
הכותב הינו השותף המנהל בקרן ההון סיכון Shoni Health Ventures המשקיעה בתחומי ה- HealthTech ומקושרת אסטרטגית לבית חולים שיבא